Recension

: Forever young
Forever young Johan Ripås
2016
Piratförlaget
7/10

Forever sommar och pojkstreck

Utgiven 2016
ISBN 9789164204974
Sidor 274

Om författaren

Johan Ripås, född 1974 i Kummelnäs i Nacka, är journalist och har arbetat som Afrikakorrespondent för SVT. Han har tidigare skrivit uppväxtskildringen Forever Young och spänningsromanen Skuggmakten.

Sök efter boken

Jag kommer ihåg de oändligt långa sommarloven. Det var på den tiden jag levde ett ganska bekymmerslöst liv. Innan tonåren hade gjort sitt inträde men då hormonerna börjat vakna till liv. Förälskelsen var på avstånd men ständigt närvarande i dagdrömmarna. Små, små händelser plockades upp och blev upphöjda till viktigheter. Jag minns tiden som elva-, tolvåring som en tid då jag levde i nuet.

John i Forever young har ett sådant där sommarlov utan slut. Hans hemförhållanden är inte särskilt festliga med en gravt alkoholiserad styvfar och en morsa som sällskapssippar vin. John gör sitt bästa för att hålla sig hemifrån. Istället hänger han med kompisen Anton, han med misstänkt skörbjugg och en familj där han inte får plats. När John upptäcker att någon flyttat in i det röda trähuset på udden hittar pojkarna ett ställe att hänga på. Den inflyttade är Peder, en man med öppet sinne och många historier. Dessutom har han källaren full av blåbärsvin som han frikostligt bjuder pojkarna på.

Det blir en sommar full av små äventyr och avslappnat umgänge. Men också en sommar då mycket ställs på sin spets. John saknar sin döda pappa, som han sällan pratat om. Nu vågar han plötsligt tänka på sin pappa och även prata om honom. Han fantiserar också om Sabine, den äldre tjejen han är hopplöst förälskad i. Henne han beundrat i smyg och på avstånd.

Forever young är en historia full av äventyr och fantasi. Språket fullkomligt travar och berättelsen är på samma gång vemodig och full av humor. Jag sveps tillbaka till tiden då Palme fortfarande var evig statsminister och då en valde mellan att vara synthare och hårdrockare. Det är medryckande och inlevelsefullt skildrat. Tycker mycket om alla anekdoter som John återberättar men även dem som den nyinflyttade Peder kryddar historien med. Det här är sannerligen en bok som skildrar mitten på 1980-talet. Vi som var där minns och ni som inte ännu fanns blir upplysta på ett ytterst tillgängligt sätt.

Det jag har svårt för är den parallella historien som utspelar sig i nutid. Den drygt 40-åriga John återvänder till barndomstrakten och betraktar och analyserar dåtiden på att pekpinneaktigt vis. Jag känner mig klappad på huvudet och hade gärna sluppit de inslagen. Tackolov förekommer de sällan.

Forever young är en blommig berättelse full av prepubertala funderingar, omvärldsanalyser och om vad som är normalt. Det är en bok om vänskap och om att få känna sig sedd.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2016-12-07 13:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6775

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?