Recension

: Only young twice
Only young twice: Historien om Europe Mattias Kling
2011
Kalla kulor
7/10

Svensk framgång och fiasko

Utgiven 2011
ISBN 9789185535835
Sidor 397

Om författaren

Mattias Kling föddes 1973 i Kalmar, men hör numera hemma i Stockholm, där han framför allt är musikskribent på Close-Up Magazine och på Aftonbladet. Han har också skrivit Only young twice – historien om Europe (2011).

Sök efter boken

Mattias Kling, känd från Aftonbladet och Close-Up, har tagit sig an ett av Sveriges största band, nämligen Europe. Lite lustigt är att inom loppet av några veckor har två böcker om bandet dykt upp på bokmarknaden, Kee Marcellos självbiografi och så Klings redogörelse för hela bandet och alla äventyr som hör till.

Historien berättas från de första stapplande stegen i Upplands Väsby bland mopeder och folköl, till de stora framgångarna med ”The final countdown” och sedan de efterföljande fiaskona. För under många år var det främst fiasko och ekonomiska bekymmer som förknippades med bandet. Ja, och så den där låten då. Den som faktiskt är ganska bra, men som har en ohyggligt enerverande synthslinga.

Personligen föll jag aldrig riktigt för Europe, men minns att jag av någon underlig anledning började samla på urklipp från kvällstidningarna när det började rulla på för bandet i USA. Kanske var det en känsla av stolthet över att vara svensk och att det då fanns ett band som faktiskt började lira med de stora killarna. Musikmässigt tyckte jag inte de var så intressanta och fann mer attityd och bättre låtmaterial i LA-maffian under nämnda tid.

Kling skriver bra, om än lite torrt och avhandlande, men boken ger en bra bild om vad det var som ledde fram till den massiva hysterin kring bandet, men också om allt det som fick bandet att snabbt dala i popularitet, för att senare försvinna helt.

Precis som i Marcellos bok, är det managern Erdtman som ges den större skulden för det ekonomiska haveriet som drabbade bandet efter flytten till Bahamas och mot slutet ges det även en intressant genomgång av pengar som borde tjänats, men som bandet troligtvis aldrig såg röken av.

En annan viktig del i missad framgång kan nog vara den uteblivna fortsättningen på succéturnén i USA med Def Leppard. Båda banden spelade för utsålda arenor, de var på sin absoluta topp, men av olika skäl förlängde inte Europe sin roll som ”special guest”, trots att båda banden ville. Efter det gick det faktiskt mest utför.

Only young twice är ett utmärkt komplement till Marcellos bok och de två tillsammans ger en mycket bra och intressant bild av bandet Europe och alla motgångar och framgångar. Det bjuds på roliga historier från ”vägarna” och bandet var verkligen långt ifrån så helylle som de framstod som då det begav sig. Ordet ”knulla” används ganska frekvent av Anders Tengner i hans beskrivningar av Europes äventyr i det stora landet i väster. Det berättas också mycket om spelet bakom kulisserna vilket ger ytterligare en dimension och förståelse för varför det gick som det gick.

Tyvärr saknas det input från exempelvis Erdtman och jag får uppfattningen att medlemmarna själva har varit ytterst sparsamma med kommentarer till boken, men det blir väl oftast så då de själva inte skriver sin berättelse.

Läs boken, lyssna på ”Superstitious”, som fortfarande är något av det bästa de gjort, och inse att bandet faktiskt var riktigt, riktigt stora. Dock under en förhållandevis kort tid.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-12-11 00:03 / Uppdaterad: 2011-12-10 10:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4458

2 kommentarer

Intervju som jag gjorde med Mattias för en vecka sedan.
http://metalshrineblogg.blogspot.com/2011/12/intervju-med-mattias-kling-journalisten.html#links

Niclas Oregistrerad 2011-12-12 16:47
 

Synd att de inte nått ut till den stora massan i samma utsträckning med de tre senaste albumen som tveklöst är det bästa de gjort! Dessa album är inte lika mainstream som de tidigare och det är väl kanske det som är felet… Live är de definitivt bland den absoluta världstoppen, alla i bandet är gristighta och Jeys röst är faktiskt bättre nu än tidigare, då den är hesare och skitigare, men fortfarande med en otroligt säker pitch. Har precis beställt Klings bok, det skall bli intressant läsning! Kees bok var också mycket bra. Nu är jag väl förvisso rätt färgad, då jag är en riktigt stor fan av Europe! ;)

Marcus Hertz Oregistrerad 2012-01-04 14:57
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?