Text

: Sommartips 2020
Sommartips 2020
10/10

Sommartips 2020

Visserligen har reserestriktionerna lättat en hel del precis så här till sommaren, men det säkraste – och billigaste – sättet att resa är nog fortfarande genom en bra bok. Då kan man ju dessutom komma inte bara till nya platser i rummet, utan också i tiden, och i fantasin. Man kan nå så många platser som faktiskt inte går att nå på något annat sätt. Och du når dem i all bekvämlighet och säkerhet hemifrån, var och hur du vill.

Böcker. Det är liksom oslagbart.

Trevlig sommar!

* * *

Anna Carlén:

Nattmannen av Ingela Strandberg
En av årets bästa diktsamlingar. Ingela Strandberg skriver om Nattmannen, som utför alla de sysslor som ingen annan vill utföra. Det är en mörk, intensiv samling där diktjaget tycks vilja frigöra sig från konventionerna och där en hel nattvärld, till med trädgårdens trasiga vallmo, hjälper till i arbetet.

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong
Det här är min sommarläsning just nu. Och det räcker med att lyssna på titeln för att förstå att Ocean Vuong (i Andreas Lundbergs översättning) skriver en våldsamt vacker prosa. Det är en roman som innehåller mycket – det handlar om uppväxt, klass, rasism, om den första sexuella erfarenheten och förälskelsen som bosätter sig i kroppen, om språk och minne och ursprung. I den här boken skär alla sår genom tiden samtidigt. Den är egentligen omöjlig att sammanfatta.

Anna Liv Lidström:

Jag läser deckare året runt men sommaren är ändå den perfekta tiden för deckargåtor. Jag vill tipsa er om tre relativt färska, alla skrivna av kvinnliga författare.

Ödesmark av Stina Jackson
Boken är en mörk, nervig historia om hur en plats kan knyta människor till sig. Det handlar också om hur knepigt det kan vara inte falla tillbaka i gamla mönster. Det är mycket utanförskap och ensamhet som får ta plats. Men det är också en drabbande, rafflande mordhistoria

De drabbade av Karin Wahlberg
Det är en mordhistoria, men också en berättelse om hur det kan kännas att vara döende. Allt är så nära beskrivet. Jag berörs av beskrivningen av hur det är att jobba inom vården. Men även polisarbetet och jakten på mördaren. Allting känns autentiskt.

Skuggjägaren av Camilla Grebe
Det här är en historia som utspelar sig under sjuttiofem år, från februari 1944 till idag. Det är en andlöst spännande kriminalroman där en bestialisk mördare fortsätter att brutalt döda kvinnor under många decennier. Och mördarens identitet är så jävla skickligt dold, hen gäckar mig genom hela läsningen.

Barbara Strand Blomström:

Ett annat liv av Per-Olof Enquist
En underbar bok om en barndom som pojke till byns lärarinna i Hjoggböle i Västerbotten. Vägen ut och bort via studier, journalistliv och pjässuccéer. Ut i världen. Till Paris, Köpenhamn, New York…

Framgång men även lång skrivkramp och svår alkoholism. Barndomen och bakgrunden i Västerbotten genomsyrar den vuxna mannens liv var än han är och vad än han gör.

En alldeles egen stil på språket. Även en stilla självironi.

Vildhavre. Sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson
Otto Gabrielsson växer upp med sin mamma. Fadern Jörn Donner träffar han första gången som 10-åring. Fadern – en känd kulturman; författare, filmproducent, politiker, journalist och provokatör – har fem andra barn och är på många plan väldigt ointresserad av Otto.

Några rader i fadern Jörn Donners memoarer får sonen att vilja ge ett svar, skriva ett brev till sin far. Ett brev som gör upp med fadersrollen, Jörn Donner-myten och ”papputar” överlag: kasta okänsliga kulturmän ner från piedestalerna.

En stark och känslig bok av en son vars far kallat honom för ”ett misstag”.

Heiman av Ann-Luise Bertell
Vi följer Elof, som blir föräldralös som 10-åring, genom hela livet fram till dödsbädden. Elof lever i en liten by, Kimo, i Österbotten men tar sig ut: arbetar på vapenfabrik, lär sig finska och hamnar ut till fronten för att försvara Finland mot Ryssland.

Därefter återvänder Elof till Kimo, till sitt hemman där han bygger upp sitt liv med Olga. Det är år av hårt arbete, möda, kärlek, föräldraskap, nya generationer, vardagsliv men även supande och krigstrauman. Elof är en ”räddhare” på många vis – sitt skojande, skråderande och skrockande till trots.

En bok om människor på 1900-talet med hårda tider av lungsot, krig men också moderna tider och framtidstro. Precisa människoskildringar där inte allt skrivs oss på näsan utan vi får tänka själva och ana mellan de mycket korta men innehållsrika kapitlen. Ett språk som kryddas av kluriga formuleringar och finlandssvenska dialektord.

En riktig roman om livets elände och skönhet.

Eva Wissting:

Konsekvenser av Emma Holm
Den här bokens knivskarpt utmejslade noveller har det gemensamt att vi får komma de olika karaktärerna mycket nära när vi följer dem under en begränsad tid, som icke desto mindre kan vara omvälvande. Med fullt förtroende för oss som läsare tar Holm oss ända in till personernas innersta tankar – ännu närmre än vad deras närmaste kommer. Där får vi se hur absurda, och lika oss själva, de alla är.

Koka björn av Mikael Niemi
Vad vet du om den historiska händelsen i Kautokeino? Hur bekant är du med det flerspråkiga Norrland? Och vad känner du till om hur Lars Levi Læstadius egentligen, kanske, var som människa? Om du vet lika lite om dessa saker som jag gjorde innan Mikael Niemi presenterade en del av det här för mig så har du en riktigt välberättad historisk roman att se fram emot! Om du redan kan allt det här på dina fem fingrar så är ändå den här Rosens namn / Sherlock Holmes / Carl von Linné-kombinationen väl värd att ta sig an.

Fåglarna under himlen av Karl Ove Knausgård
Om du inte känner för en tjock roman eller en hel radda med noveller utan kanske vill ha med något mer praktiskt lättburet kan jag rekommendera Karl Ove Knausgårds senaste bok, en kortroman baserad på Henrik Ibsens drama Peer Gynt. Boken må vara tunn till sidantalet men ändå rejält att bita i vad gäller medmänskliga frågeställningar. Som en hel roman fast under hundra sidor.

Lena Nöjd:

Lyras färd av Philip Pullman
Boken skildrar en värld som påminner om den vi lever i men har inslag av fantasy. Två ungdomar räddar undan en baby från en översvämning. De jagas av en kristen organisation och en forskare med grumliga avsikter. Ungdomarna klarar av flera strapatser men de grubblar också över filosofiska frågor. Välvilja och klokskap i en fin kombination.

Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge
En bok som ger plats för busigheten i vardagen. En mamma och en dotter har bokat en egen dag för att tävla mot varandra i utomhusaktiviteter. Exempel på tävlingsmoment är baklängesspringning. Mormor är domare. Segerns sötma växlar med andraplaceringens harm. Berättelsen väcker lusten att leka och göra kul grejer som inte kräver betalning av entréavgifter eller särskild utrustning.

Vernon Subutex 1 av Virginie Despentes
Huvudpersonen Vernon är en flanerande kille som inte längre har något jobb eller någonstans att bo. Platsen är Frankrike med turistmagneten Paris. När Vernon bläddrar igenom sina telefonkontakter lyckas han för det mesta hitta en soffa eller en säng för natten. Personerna han möter på vägen är griniga, kåta, föraktfulla, eller sugna på fest. Författaren kombinerar en samhällskritisk blick med eldiga karaktärer som söker något mer i tillvaron.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-06 12:55

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?