Text

Tema: kärlek

Det är svårt att tänka sig ett tema som är mer dominerande i litteraturen – kanske till och med i livet? – än kärleken. Ändå har vi faktiskt aldrig gjort en temasida om kärlek förut här på dagensbok.com. Vi har gjort Erotik, Erotik och romantik, Sex och förstås en massa annat, men aldrig kärlek.

Kanske helt enkelt för att det är för stort, för brett? Vad handlar inte om kärlek, egentligen? Någon sorts kärlek? Det är inte så lätt att avgränsa, och flera av dagens nya recensioner handlar också om hur olika människor och tider har uppfattat och skildrat kärleken.

Minst lika bred som känslan är litteraturen. Här har vi samlat ett axplock.

Mycket nöje!


Carin Bergström: Passion & skilsmässa
Nålsögat skilsmässa cirka 1800

”Det är förmodligen inte så lite symptomatiskt att mitt intresse för adelsfigurerna i Carin Bergströms Passion & skilsmässa skruvas upp ett snäpp när hon påpekar att de är samtida med Jane Austen. Mitt historieintresse vilar tungt på skönlitteraturen – det är ju oftast där det förflutna blir verkligt tillgängligt. Lite paradoxalt…” Läs mer


Thomas Palme: Älskade struntflicka
Kärlek på korrespondens

”På ett kalas träffas Barbro von Vegesack och Sven Ulric Palme, och blir genast förälskade. Barbro är en ung kvinna som tycker om att gå ut och dansa, jobbar inte mer än hon måste och har det gott ställt genom sin familj. Sven Ulric är akademiker som kämpar sig fram med diverse småpublikationer och…” Läs mer


David Levithan: How they met, and other stories
Där och då hände det

”Den som är bevandrad i David Levithan och hans berättelser vet att Alla hjärtans dag spelar en rätt speciell roll i hans författarskap. Till Alla hjärtans dag varje år har Levithan sedan high school skrivit kärleksberättelser till sina vänner och flera av hans romaner har uppstått ur sådana Alla hjärtans dag-noveller…” Läs mer


Eva Lis Bjurman: Catrines intressanta blekhet
Kärleken som hot och möjlighet

”Catrine är förälskad i en ung fransman som varit på besök, men familjen är emot deras förening. Fransmannen återvänder trots löften inte, och Catrines styvmor finner och kastar hans enda brev på elden. Catrine vägrar ändå att gifta sig med någon annan. Hon blir sjuk – en ‘intressant blekhet bredde ut sig över…” Läs mer


Karl Erik Lagerlöf: Kärlek. Från bibeln till Beauvoir
The Book of Love (is long and boring)

”Det hör väl till den mänskliga historiens eviga frågor: Är människan genom tiderna i grunden densamma? Eller i det här fallet: Är kärleken genom tiderna i grunden densamma? Naturligtvis finns en massa motstridiga teorier om det där. Kärlek har alltid varit en grundläggande komponent i människors liv. Eller…” Läs mer


Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande
Hopplöshetens historia

”Höstens mest omtalade svenska roman är inte bara världens äldsta historia utan också något av det smartaste som skrivits i romanväg i det här landet på flera år. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande är så intelligent att jag ofta funderar på om den inte är lite för smart för sitt eget bästa. Handlingen känner ni säkert till vid…” Läs mer


Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck: Vi måste sluta ses på det här sättet
Språkligt fantastisk kärlek

”Vi måste sluta ses på det här sättet är en ungdoms- och ung vuxen-roman som berättar en öm och värkande kärlekshistoria. De båda författarna Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo skriver ur varsitt perspektiv så att boken växlar mellan två fokalisatorer, Hanna och Jens. Hanna är 18 år, går sista terminen på gymnasiet…” Läs mer


Eli Levén: Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats
Naken romantik

”Det finns en pirrande känsla av förälskelse igenom hela Eli Levéns debutroman. En känsla som får mig att känna, att uppleva, att börja leva. Och det är precis vad jag behöver när det är mitten av mars och vårsolen fortfarande inte värmer. I Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats är det Valborg och…” Läs mer


Jeffrey Eugenides: En kärlekshandling
Levande schabloner

”Den allvarlige Mitchell är kär i romantikern Madeleine som är kär i bohemiske Leonard och alla tre ska precis till att ta examen från Brown University. Efter examen skall de möta den verklighet som finns utanför universitetets murgrönsbeklädda fasader och även med en tjusig examen från ett Ivy league-universitet…” Läs mer


David Levithan: Liten parlör för älskande
En rak och ärlig kärleksförklaring

”’Jag älskar dig’, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen ‘jag älskar dig’, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva…” Läs mer


Lauren Oliver: Delirium
Amor vincit omnia

”Amor vincit omnia et nos cedamus amori – Kärleken övervinner allt så låt oss besegras av kärleken – påstås vara sagt av Vergilius. Jag har alltid tyckt att det är ett ganska fånigt uttryck att slänga sig med men så har jag kanske tagit kärleken lite för given ibland, hur farligt det än är. I Lauren Olivers senaste roman…” Läs mer


Caroline Hainer: Inte helt hundra
Ett underhållande samtal hos terapeuten

”Caroline Hainer var med i förra Babel och pratade om sin roman. Det kändes lite världsomvälvande, tyckte jag. Visserligen har hon jobbat som journalist ett tag, men det här är trots allt hennes skönlitterära debut, och hur ofta pratar de med debutanter i det teveprogrammet? Klart plus i kanten. Boken handlar om Caroline…” Läs mer


David Foenkinos: Minnen
Kärlek i dödens närhet

”Sedan första boken gavs ut 2007 har Sekwa förlag gett ut franskspråkig litteratur i svensk översättning, företrädesvis skriven av samtida kvinnliga författare. Grégoire Delacourt, Pierre Szalowski och David Foenkinos har hittills varit de enda manliga författarna i Sekwas utgivning. Den sistnämnda är en av Frankrikes tio bäst…” Läs mer


Kristian Lundberg: Och allt ska vara kärlek
Omskrivning av det skrivna

”Efter den uppmärksammade boken Yarden hette det att Kristian Lundberg hade gjort en klassresa nedåt. Att han hade klättrat för att sedan falla och återvända till den klass han en gång föddes in i. Men i Och allt ska vara kärlek skriver Kristian Lundberg om en annan sorts resa: ‘Det är där det börjar, tror jag, den egentliga…” Läs mer


August Strindberg: En dåres försvarstal
”Jag har hämnats; vi är kvitt….…”

”Meningen ovan i rubriken består av de ord med vilka August Strindberg avslutar sin roman En dåres försvarstal. Orden är riktade till hans hustru Siri. I romanen visar han på hur han i förhållandet med Siri och i deras äktenskap fått lida på olika sätt, och visar på att det var fel att tro att det var han som var paranoid och galen…” Läs mer


Gun-Britt Sundström: För Lydia
Tidsförflyttning

”Det verkar populärt att skriva ‘rewrites’ på Hjalmar Söderberg. Jag menar, det har gjorts med andra författare också. För några år sedan var det Bengt Ohlsson som tyckte att det var pastor Gregorius tur att få uppmärksamhet, men redan för 36 år sedan gav Gun-Britt Sundström röst åt Lydia. Nu ger Modernista ut en fin…” Läs mer


Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar del 1. Kärleken
Till minne av de som försvann

”På 80-talet kom en sjukdom till Sverige som ingen hade hört talas om tidigare. Den började försiktigt, som en ovanligt segdragen förkylning. En munsvamp som inte ville ge med sig. Några utslag på bröstet. Men snart visade den att den menade allvar. Det var kroppens system den slog ut. Blodkropparna stod svarslösa…” Läs mer


Bjørn Rasmussen: Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen
En vindlande kärleksexplosion

”’Ikväll är jag grym. Någon borde skjuta mig med en kula i pannan, som man gör med svin, med hästar. Det kommer aldrig finnas någon som kan känna sig lycklig tillsammans med mig. Jag är för dum för att träffa några intressanta människor, jag har för många färska sår för att kunna ta på en t-shirt och vara sexigt obekymrad…” Läs mer


Gajus Valerius Catullus: Dikter om kärlek och hat
Bland slinkor och gudinnor

”Ett främmande hus, en bortrest make. Catullus smyger in i sovalkoven där den vackra Clodia ligger utsträckt på sängen. Hennes stora mörka ögon glöder av hetta. Catullus tillbringar natten i älskog med henne. Morgonen efter går han hem och skriver en hymn på en papyrusrulle som han putsar med pimpsten…” Läs mer


Lina Arvidsson: Det borde finnas regler
Vänskap och tokförälskelser

”Det borde finnas regler är en härlig bok om att vara mitt i tonåren, inte längre barn men inte heller vuxen. Om framtidsdrömmar, första förälskelsen och vänskap som sätts på prov. Författaren Lina Arvidsson kallar den själv för en fjortisroman. Med så mycket igenkänning som i Det borde finnas regler inser vi nog alla…” Läs mer


Åsa Ericsdotter: Svårläst
Minst kär vinner

”Jag och Åsa Ericsdotter har en lång och intensiv relation och jag skulle utan tvekan kunna kalla henne för en av mina favoritförfattare, eller i alla fall en av dem som har betytt mest för mig. Debuten Oskyld bar jag med mig runt hela Asien för att jag inte kunde leva utan den. Därför försöker jag läsa Svårläst med distans, en…” Läs mer


Håkan Lindquist: Regn och åska
Förälskelse – såklart!

”Jag vill egentligen inte säga att det på sistone har skett en explosion av böcker om ung gaykärlek, för det är inte sant. Det finns fortfarande alldeles för få böcker som Håkan Lindquists Regn och åska, såväl för ungdomar som för vuxna. Värt att nämna är ändå att de blir fler. Dessutom har vi på dagensbok.com lyckats…” Läs mer


William Shakespeare: Romeo och Juliet
Ögonblickets mästare

”För att vara litteraturhistoriens mest berömda kärlekspar lämnar Romeo och Juliet en hel del att önska. Vad kärlek beträffar, alltså. De är unga, knappt mer än barn, impulsiva och flyktiga (minns att Romeo i pjäsens början är minst lika nere i den sköna men avvisande Rosaline) och hinner känna varann bara några dagar innan deras…” Läs mer


Sara Ohlsson: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Att pröva, växa och ändras

”Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag handlar till stor del om samma problem som tjejer tampats med i alla tider. Rädslan för att bli sedd som slampa. Det där att vilja så mycket, att känna så mycket, att prova saker och egentligen inte förstå vad som skulle vara fel med det. Det börjar…” Läs mer


Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
Mycket mer än bara tantsnusk

”Det har sagts många gånger, och jag säger det igen: detta är en av de vackraste kärlekshistorier som någonsin skrivits! Tänker du nu på kärlekshistorier i Harlequin- respektive tantsnusksformat: den vackra, men ack så fattiga, flickan på blott nitton år träffar den stilige mörke mannen och efter diverse förvecklingar lever de…” Läs mer


Sofia Nordin: Det händer nu
Det händer faktiskt nu!

”Att vara femton år och kär i en tjej är inte lätt. I det fallet spelar det nog ingen roll om det är en kille eller tjej som sitter på känslorna. Att vara kär i tonåren är att ta de första stapplande stegen mot vuxenlivet. Man har slutat fråga chans, men har liksom ännu inte fått något bra substitut att ersätta det med. Skall man…” Läs mer


Gun-Britt Sundström: Maken
I nöd och lust?

”Jag har relationsnoja. Det finns precis hur många hinder som helst på vägen fram till en hållbar relation och om det över huvud taget blir en relation värd namnet så skall man ju sedan i år och åter år underhålla denna relation för att den inte skall förtvina eller bli rent hälsovådlig. I Gun-Britt Sundströms bok Maken…” Läs mer


Nadeem Aslam: Kartor för vilsna älskande
Kärlek eller heder

”’Försök aldrig hjälpa fjärilen ur puppan om du kommer på en som just är på väg ut. I så fall blir den grå. Själva ansträngningen att ta sig ur puppan tvingar ut blodet i vingarna och intensifierar både färgen i teckningen.’ Jugnu och hans älskade Chanda är försvunna redan när romanen börjar. Hedersmördade av…” Läs mer


Jane Austen: Övertalning
Återupprättelse

”Inte för att egentligen rekommendera den nyligen utkomna filmatiseringen av Jane Austens så kallade liv. Biografiska filmer utan större intresse för fakta gör mig trots allt en smula illa berörd. Men det är sant, så vitt jag förstår, att det vid ett tillfälle fanns en uppskattad ung man och att det förväntades ett frieri. Något frieri blev…” Läs mer


Ramona Badescu: Pomelo är kär
Jag är kär!

”Han är liten, rosa, har en lång snabel och han är kär. Han heter Pomelo, han bor under en maskros och han är nästan som jag. För Pomelo är kär i det mesta. Han är kär i den tredje rädisan på sjätte raden, i Rita, i Gigi (fast bara lite), i månen, i den stora musiken, i daggdropparna och i den lilla stenen för att det är bara…” Läs mer


Anneli Jordahl: Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)
Uppfriskande misslyckad kärlekshistoria

”Den som känner för att surmulet krypa ihop och mysa i höstrusket gör det med fördel för säsongen i gott sällskap av Anneli Jordahl och Ellen Key. I Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) skriver Jordahl, hittills känd främst för sina fackböcker om klass och kön, en historisk roman om pedagogen och…” Läs mer


Hjalmar Söderberg: Förvillelser
För dom som älskat

”Delfinpocket har den här våren gett ut Hjalmar Söderbergs debutroman Förvillelser, en röd och nätt liten pocket som är lätt att bära med sig i fickan. Ska man läsa boken så är detta rättan tid, den tar sin början i slutet av april då huvudpersonen Tomas Weber stiger ut ur en butik med två nya röda handskar på…” Läs mer


Marie Sophie Schwartz: Mannen av börd och kvinnan av folket
”O, öde, öde, om du gör dig till Elins hämnare, då är min strävan överflödig” – om en bortglömd bok ur en odödlig genre

”Kära läsare. Jag utgår ifrån att du är medveten om att det finns en massa böcker i världen som du aldrig har varken läst eller hört talas om. Det sägs att den siste personen som hade läst alla böcker som fanns var Gottfried Wilhelm Leibniz. Han dog 1716. Sedan fanns det så många böcker att inte ens ett universalsnille som Leibniz…” Läs mer


Jan Kjærstad: Tecken till kärlek
De älskandes typsnitt

”Ett typsnitt som är känsla och sensualism, för att inte säga erotik. Kanske låter det underligt. Men egentligen är det ingen främmande tanke att låta formen tala till sinnena och förmedla ett alldeles särskilt innehåll. Det är snarare vad reklambranschen håller på med varje dag. Dock är det är en kittlande tanke, att det…” Läs mer


Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
Bortom de lyckliga sluten

”Jag är en dryg och okunnig romanläsare. Det inser jag gång på gång i Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter. Jag tror att jag fattar precis vart det bär hän – och hon lurar mig gång på gång. Med den äran. Till viss del skyller jag på förlaget som gett ut den upplaga jag råkat komma över. En trist, glansig och lagom melodramatiskt…” Läs mer


Dominic Ingemark och Martine Castoriano: Kärlek och erotik i antikens Rom
Gammal kärlek rostar aldrig

”Den här boken kan jag inte skriva en objektiv recension av; den passar mig alltför mycket för det! Antiken som ämne har berört mig sedan späd ålder, och här från en författare som i förordet säger sig ha låtit korrläsa boken minst två gånger, har en gedigen källförteckning och därtill använder konjunktiv…” Läs mer


Peter Kihlgård: Du har inte rätt att inte älska mig
Kärleken och inget annat än kärleken

”Peter Kihlgård är inte precis känd för att klämma ur sig böcker i någon större omfattning. Tvärtom verkar hans författarskap präglas av en viss betänksamhet, liksom prövande sig fram i olika genrer och tempon. Sedan debuten 1984 har det inalles blivit åtta böcker, såväl romaner som poesi samt en novellsamling. Han har också gjort uppmärksammade…” Läs mer


Charlotta Cederlöf: Och likväl rör hon sig
En tripp till tonåren

”I mitten av nittiotalet var jag som mest inne på romaner med långa poetiska titlar. Det var ett ganska lönsamt intresse: då kom ju bland annat Johanna Nilssons debut Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Och så Charlotta Cederlöfs Och likväl rör hon sig (med undertiteln ‘en tonårsförälskelse’). Två verkliga fullträffar för en tonårstjej…” Läs mer


Jane Austen: Stolthet och fördom
Kärlek och materia

”’Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru.’ Mer än många berömda inledningsrader slår den här fast ett antal av romanens viktiga teman. Det handlar om pengar och äktenskapstycke, och inte minst om vad som anses rätt och riktigt. Den ‘allmänt erkända…” Läs mer


bell hooks: Allt om kärlek. Nya visioner
Love is all we need…

”Detta med kärlek är ju redan från början ett besvärligt kapitel, så när jag fick den här boken i min hand blev jag så glad. Äntligen skulle jag få en god bok som faktiskt avhandlade detta viktiga ämne på en hög nivå. Jag har läst flera akademiska texter av bell hooks tidigare och har gillat dem mycket…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-02-14 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-10 22:06

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?