Recension

: Allt om kärlek. Nya visioner
Allt om kärlek. Nya visioner bell hooks
2004
Ordfront
4/10

Love is all we need…

Utgiven 2004
ISBN 9173249440
Sidor 265
Orginaltitel All about love. New visions
Översättare Kerstin Wallin

Om författaren

bell hooks är professor i engelska vid City University i New York, men hon är även samhällsdebattör och författare. Hon debuterade 1981 med ”Ain't I a Woman” och har givit ut ett 20-tal titlar sedan dess.

Sök efter boken

Detta med kärlek är ju redan från början ett besvärligt kapitel, så när jag fick den här boken i min hand blev jag så glad. Äntligen skulle jag få en god bok som faktiskt avhandlade detta viktiga ämne på en hög nivå. Jag har läst flera akademiska texter av bell hooks tidigare och har gillat dem mycket.

Dock är inte Allt om kärlek den resonerande text om den romantiska kärlekens myter och ideologier som jag önskat mig, utan snarare en variant av en self-help-book. Författaren skriver här om kärlekens vikt för våra liv och vårt välbefinnande som människor. Hon poängterar att den inte är en lek utan att det krävs arbete och själslig mognad för att kunna nå den sanna kärleken.

Antagligen har hon helt rätt. Hade jag dock inte börjat i den ände där jag trodde att jag skulle få en briljant analys av problemen med kärleksmyten i dagens samhälle utan förväntat mig Kvinnor från Venus, män från Mars, så hade naturligtvis min reaktion varit en annan. Men nu vet jag vad bell hooks går för och det kan inte hjälpas att jag är besviken – så besviken, för att vara ärlig.

I vissa passager talas det om hur mycket vi har att lära om omvårdnad och lycka i livet av de kvinnor som arbetar hemma. Visserligen inser jag det förmånliga i att kunna planera sitt liv men hur hooks här kan glömma bort det faktum att hemarbetande kvinnor utför ett oavlönat arbete och därmed är utan ekonomisk makt, är för mig anmärkningsvärt, då hon faktiskt poängterar det i en annan passage i boken.

Det jag framförallt vänder mig mot är tilltalet som verkar fokusera på den del av läsekretsen som är "upplyst" i någon New Age-mening. Det är väl i viss mån så att de allra flesta av oss söker efter kärlek, men jag tror inte att vi blir styrkta i vårt sökande av att läsa denna bok. Dessutom verkar översättningen inte vara den bästa. Språket haltar och det finns inget flyt i texten.

Det som framförs är floskler av kristendom som uppblandats med nyandlighet. Det hela smakar rätt klibbigt och jag har svårt att ta det på allvar. Jag saknar analysen av de mönster som vi fastnat i här i samhället och dessutom saknar jag ett perspektiv som går utanför det individualistiska.

Vi förändrar inget ensamma hur mycket vi än vänder andra kinden till och visar en förlåtande kärlek. Så länge de allra flesta ser kärlek som ett maktspel kommer inget att förändras.

Nu kan det ju hända att jag är mer än lovligt desillusionerad men jag tror att vi måste se mönstren för att kunna förändra och när vi sett mönstren så måste vi göra något åt dem tillsammans.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2004-05-07 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-09 19:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1180

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?