Nyhet

REDAKTIONENS FAVORITER 2013


Anna M Carléns favoriter

1. Tre vägar Katarina Frostenson
En bok som på en gång är ljudande från Frostensons tidigare författarskap, samtidigt som den leder fram till ett nytt, ömsint vackert och ärrigt tonläge. Det är platsen och hur den skapar sår och skjuter ut, i andra platser och resor.

2. Det är så du förlorar henne/Sjunk Junot Díaz
Grabbigt så det förslår, men samtidigt en våldsam vacker rytm. Ytterst läsvärda noveller om livet, migrationen och hur du förlorar henne – igen och igen.

3. Tjuvklyftan Leif Holmstrand
Ett mossigt, slemmigt, avfallsluktande gap till roman som driver läsaren rakt till våldet utan att för den sakens skull avslöja vem som utför det. Lekfull prosa som nästan känns lite bortglömd bland allt det episka.

4. Ljus Inger Christensen
Inte Christensens bästa diktsamling, men väl hennes första, i nyöversättning som kom ut på Modernista i våras. En samling som växer med ljuset.

5. Om detta talar man endast med kaniner Anna Höglund
Vem kan motstå en bilderbok om kaniners depressioner och utanförskap? ”Anna Höglunds illustrationer … är som vackra, sorgsna tavlor med inmålade tysta skrin” skriver Anna Liv i sin recension och jag är beredd att hålla med.


anna liv

Anna Liv Lidströms favoriter

1. Om detta talar man endast med kaniner Anna Höglund
Om detta talar man endast med kaniner är en livsviktig bok som vågar skriva om det jobbiga. Känslan av meningslöshet, utanförskap och att samtidigt försöka passa in i livet. Saker som vi alla tampas med, särskilt i tonåren. Historien förstärks av författarens magiska illustrationer.

2. Än finns det hopp Karin Wahlberg
Året är 1953 och polioepidemin har drabbat Sverige. Vi får följa ett gäng människor som arbetar på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Det är en underbar historia full av tidsmarkörer, drömmar och inte minst kvinnlig frigörelse.

3. Allt kommer bli bra Lisa Ewald
Lisa Ewalds debut är ett mischmasch av bråddjup ångest, galenskap, asgarv och genialitet. Det är skämtteckningar, serier och konst som sitter som en smäck. En bok jag återvänder till gång på gång.

4. Bonniers vegetariska kokbok Cecilia Lundin och Ulla Karlström
Min nya bibel. Över trehundra sidor sprängfyllda med tips, frukost, lunch, middag, helg och fest. Allt ifrån enkla genvägar med halvfabrikat till mer raffinerade rätter. Matnyttigt så det förslår.

5. Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta Grethe Rottböll
Som titeln lyder är Jons sorg. Hans pappa har en alldeles egen plats i Jons hjärta. Och nu när hans pappa inte finns längre är där svart och tomt och det kan inte fyllas med någonting annat. Jon funderar över om det alltid kommer att vara så?

Det här är en bilderbok för ganska små barn om det hemskaste hemska. Att förlora någon man älskar och behöver.


Christina Skagerts favoriter

1. Hysteros Helena Granström
Boken handlar om en kvinnas upplevelse av sin graviditet. Detta är en stor bok att ta till sig trots det lilla, ödmjuka formatet. Texten är förtätad och lyriskt suggestiv, och detta gör att berättelsen och huvudkaraktären växer.

2. Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin Jonas Gardell
Om två unga homosexuella mäns liv i Stockholm på åttiotalet då sjukdomen HIV spreds snabbt bland de homosexuella. Denna trilogi är redan kultförklarad och borde verkligen läsas av alla eftersom den på samma gång är en ny pusselbit av samtidshistoria och en vacker verklighetsförankrad berättelse.

3. Plats Pija Lindenbaum
Om en kvinnas förhållande till sin hund. Om jag minns rätt var jag inte överväldigad när jag recenserade denna korta roman för Dagens bok. Men jag tänker fortfarande, ett halvår efteråt, på den ofta ofta. Den har växt med tiden, och jag ser nu hur historien är fantastiskt välavvägd och sådär härligt intrikat som nästan bara suggestiva skildringar kan bli.

4. Omgångar Jonna Fries
Diktsamling om jaget, livet, döden, gränser och rörelse. Detta är en superbra diktsamling att läsa om du är ovan att läsa poesi och kanske tycker det är lite tråkigt eller svårt. Det beror på att den är djuplodande, har många lager av fin association, men samtidigt är förhållandevis lättillgänglig för läsaren.

5. Att bli ved Fredrik Nyberg
Naturen är den röda tråden i denna diktsamling, och genom den kanaliseras många komplicerade och samhällskritiska resonemang. Tung men väldigt välskriven poesi finns innanför dessa pärmar.


Håkan Kristenssons favoriter

1. Vägg i Vägg Johan Nordbeck/Jockum Nordström
En diktsamling som jag ständigt återkommer till, ett ständigt ”växANDE” poetiskt mästerverk som knappast kommer gulnas med tiden. Snarare läsas sönder.

2. De förlorade barnen Katia Wagner/Jens Mikkelsen
En journalistisk bragd och två eldsjälar som med konstruktiv grävande journalistik beskriver hur svenska myndigheter, politiker och rättsväsendet skamligt sviker ensamkommande flyktingbarn. En samhälleligt förankrad rasism.

3. Beröringen Kennet Klemets
En liten bok, korthuggen och förminskad. Med en grym rums- och tidsligt bärande diktning tvingas läsandet få lite lugn och ro. Men även att utmanas och successivt ledas till en imponerande språkligt uppbyggt diktning.

4. Sjusvansad katt Håkan Eklund
Automatisk skrift kan leda till oväntade saker, vilket Eklund leder helt rätt. Samt ett spännande förlag som ger ut ett så svårsmält anarkistiskt vildverk och overkligheter. Både författarens och förlagets vilja är beundransvärt. Poesi som går att tro på.

5. Livstid Sven-Eric Liedman
En saklig och vis essä från vår genom tiderna främsta idéhistoriker. Personlig, men samtidigt fylld med anekdoter från dåtid i nutid, eller i samtiden, på livstid. Många livstider, många öden – och några stora tänkare, är vad som behövs för att betrakta sitt eget liv drivet av ens handlingar, till synes obetydliga val som styr livet rätt, eller okej – eller åt helvete.


Lina Arvidsssons favoriter

Obs: ingen inbördes ranking, det blir för svårt…

Ingens mamma, antologi om barnfrihet, red Josefine Adolphsson
Oerhört inspirerande och pepprande bok, för oss som funderat både en och två och tre och hundra gånger över om det verkligen är en god framtidsplan för oss att föröka oss. Det måste ju vara ett individuellt beslut, eller hur? Varför skulle det passa alla? Ändå är det så sällan de perspektiv som framkommer i boken får ta plats i den allmänna debatten. Allra helst om du råkar vara kvinna.

Jag vill ju vara fri Annika Persson, biografi om Lena Nyman
Vågar vara närgången utan att bli spekulativ och skvallrig. Ett naket drabbande porträtt av en stor konstnär.

Expeditionen – min kärlekshistoria Bea Uusma
Andréexpeditionen, återgiven dels som en spännande deckare, dels i vackra bilder som luktar starkt av trycksvärta, dels som ett porträtt av Uusmas egna besatthet kring det hela. Jag blir helt såld och vill inte att den ska ta slut! Ovanlig känsla när det gäller facklitteratur.

Egenmäktigt förfarande Lena Andersson
Språket är så bra! Jag viker för fantastiska formuleringar som jag vill spara för evigt. Precision ut i fingertopparna. Och extra hurra för det tunna formatet.

Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig Bodil Malmsten
Malmstens avslutande loggbok är en riktig pärla. Vardagsbetraktelsernas drottning, skulle jag vilja säga. Högt och lågt samsas i väl uttänkt blandning. Jag känner mig upplyst efteråt.


Sara Starkströms favoriter

1. Gone Girl Gillian Flynn
En annorlunda modern thriller som du gärna sträckläser.

2. Den nya människan Boel Bermann
Härligt att den svenska dystopin tar ett kliv framåt. Intressant med paralleller som kan dras till vårt eget samhälle.

3. Mellan rött och svart Jan Guillou
Beskriver en annorlunda bild av Andra Världskriget, från de välbeställdas perspektiv.

4. Liknelseboken Per Olov Enquist
Om kärleksminnen på ålderns höst; vilka minnen kommer läsaren själv att minnas då hen ser tillbaka på sitt liv.

5. Gul utanpå Patrik Lundberg
En viktig bok om hemvist, fördomar, ren rasism och en ung mans väg för att söka en svunnen identitet.


björn

Björn Wallers favoriter

1. Wolf Hall Hilary Mantel
En enorm skröna som bara råkar vara sann, så mångbottnad att man kan läsa den från snart sagt vilken vinkel som helst, en historisk roman som aldrig uttryckligen kommenterar sin samtid men ändå är en produkt av det 2010-tal som är en produkt av 1500-talet.

2. Tiden Second Hand Svetlana Aleksijevitj
På Stockholm Literature i höstas citerade hon Varlam Sjalamov: ”Den som levt hela sitt liv i ett fångläger kan bara bygga ett nytt fängelse”. Slutpunkten på ett 40-årigt arbete att förklara vad som händer när avståndet mellan verklighet och utopi blir för stort. Om ni undrar var Putin kommer ifrån…

3.  Expeditionen – min kärlekshistoria Bea Uusma
Alla säger samma sak: ”Jag plockade upp den och sedan kunde jag inte lägga ifrån mig den.” Passar bra för en bok om besatthet av besatthet.

4.  Hoppe Felicitas Hoppe
Alla ska skriva om sig själva 2013. Felicitas Hoppe skiter i det och skriver om livet hon aldrig levde, det där med hockeyspelare och pirater och galna musiker och Pippi Långstrump-fantasier … Ljug mer, litteratur!

5. Steglitsan Donna Tartt
Jag var lite skeptisk till den av och till, inte minst den stressade översättningen, men fan om den inte blivit kvar i bakhuvudet. Precis som i Den hemliga historien sätter hon ihop en hel liten värld som vi tror att vi är hemma i och drar sedan bit för bit åt.


Kari Kaplas favoriter

1. Higgspartikeln Jim Baggot
Fascinerande om jakten på ”Gudspartikeln”, en av universums byggstenar som är så liten att den knappt finns. En resa som sträcker sig över decennier och som resulterade i Nobelpriset i fysik 2013 för Peter Higgs och François Englert.

2. Bonobon och tio Guds bud Frans de Vaal
Underbar bok om allt som har med vår existens att göra. Utgångspunkt är studier av bonobon, primatvärldens hippie, av vilken vi kan lära mycket om oss själva.

3. Engagemang Per Grankvist
Ett helhetsgrepp om engagemangets natur, sett från i stort sett alla samhälleliga aspekter. Väldigt intressant och nyanserat om människans förhållande till samhället.

4. Gallus Pål Börjesson
Min favoritroman 2013 som är nominerad till Katapultpriset för bästa debut. Jag håller tummarna för Pål Börjesson och hans skildring av hopplöshet och utanförskap hos en familj vid kanten av Frölunda torg.

5. Sjömän II Stefan F Lindberg
En fotobok jag väntat på i två år och som damp ner i brevlådan strax innan jul. Ett tidsdokument över sjömanslivet som det ser ut idag. Med endast runt hundra svenskflaggade båtar kvar i handelsflottan kan detta mycket väl vara det sista vi ser av svensk långfart. Recension kommer inom kort på dagensbok.com.


Marcus Stenbergs favoriter

1. Den bästa dagen är en dag av törst Jessica Kolterjahn
Jag får aldrig nog av böcker där fakta och fiktion möts och den här är den allra bästa jag läst i genren. Kolterjahn har skrivit en oerhört berörande bladvändare om Karin Boyes liv i Berlin som förtjänar att bli en bästsäljare.

2. Queering Sápmi Sara Lindquist & Elfrida Bergman
Fylld av berättelser om att tillhöra den dubbla minoriteten queera samer är detta konstverk till fotobok/reportage. Men det är verkligen en bok som alla alla alla borde läsa oavsett läggning och nationell identitet. Kommer förändra folks sätt att tänka och vara på samma sätt som Under det rosa täcket och tidskriften Darling förändrat folks liv.

3. Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek Lena Andersson
Årets skönlitterära augustvinnare förtjänar verkligen all uppmärksamhet. Total igenkänning på skildringen av glappet mellan intellekt och känsloliv som uppstår för somliga av oss när vi blir kära. Också intressant om könsroller inom kulturlivet.

4. Tilltar Pernilla Berglund
En påminnelse till mig själv om att läsa mer poesi blev den här boken. Tilltar känns som ett state of mind, en ospecificerad norrländsk plats av vemod där det är skönt att vara i och få lite vila. Och återkomma till flera gånger efteråt.

5. Tji fick du Agneta Klingspor
Mer än bara en retrospektiv bok som samlar en oerhört duktig skribents texter. Många av texterna är odaterade och kunde vara skrivna idag, men sen upptäcker en att de är skrivna för 20 år sen och då kommer insikten om hur lite som hänt och hur träffsäker Klingspor är.


Maries Grööns favoriter

1. Flickan i Clèves Marie Darrieussecq
Den här romanen fångar den där precisa brytpunkten i en flickas uppväxt då hon varken är barn eller vuxen, flicka eller kvinna. Och samtidigt är hon både ock. Hon glider ut och in mellan de båda rollerna, blir utnyttjad och utnyttjar. Allt berättat av en av nutidens skarpaste pennor.

2. Mot konsten Tomas Espedal
Espedals storhet var en total överraskning för mig, och därför desto roligare att upptäcka. Mot konsten är en svulstig släktkrönika koncentrerad till 172 sidor poetisk prosa. Läs och njut!

3. Hur man botar en feminist Nanna Johansson
Den tog blott en tågresa att läsa, men den satt där den skulle. Roligast är nog ”Nanna söker jobb”. Haha. Fast nej. Det går ju inte att återge det roliga så här förstås.

4. Tjänster i hemmet Marie Hållander
Hållanders skildring av människorna och arbetet inom hemtjänsten är ärlig på ett sätt jag inte läst tidigare. Det handlar om ensamhet, kroppslighet och klass, och romanen är på samma gång vackert skör och äckligt naken.

5. Heder och samvete : En bok om hederskultur i Sverige Eduardo Grutzky och Lars Åberg
Jag gav inte den här boken högsta betyg i höstas. Men det är en bok som har startat en mängd tankar hos mig, och som gör upp med många föreställningar om hederskulturer. Utan krusiduller och med mycket engagemang. Heder och samvete är för mig en av de viktigaste böckerna 2013.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-01-03 19:07 / Uppdaterad: 2014-01-05 20:19

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?