Text

Tema: Japan

Tema: JapanModernism och science fiction, Kawabata och Murakami, tempel och högteknologi, Pearl Harbor och Hiroshima, det ekonomiska undret, sushi, självmordspiloter och karaoke, samurajer och sumobrottning, sudoku och tamaguchi, teceremonier och geishor, manga och anime. Japan är många motsägelsefulla saker.

Möjligen kan man fråga sig om det fortfarande i vår informationsteknologiska och globala värld finns fog att tala om nationella litteraturer. Kulturella impulser känner inga gränser – eller gör de? Ändå har kanske få kulturer uppfattats som så specifika, för att inte säga underliga, som den japanska.

Omdömena har varit blandade. Japaner har framställts som militaristiska fanatiker och förfinat kulturfolk, som trendiga kulturimperialister och som likriktade arbetsnarkomaner. Svenskar har skildrat Japan under århundraden, men vad japanerna själva har att säga om saken har vi fått reda på ganska sent. Översättningar av japanska böcker har ofta nått oss med stor fördröjning och via språkliga omvägar. Den takten och direktheten har emellertid ökat åtskilligt de senaste decennierna. Numera räknas japanska författare, däribland Nobelpristagarna Kawabata och Oe, till världens stora. En och annan animerad långfilm går upp på bio – för att inte tala om alla färgsprakande och plågsamt gälla tv-serier – och utbudet av manga på svenska har formligen exploderat. Kultursidehangaround eller popkulturfreak – Japan tycks ha något att erbjuda alla.

Resor i tid och rum göres med fördel i böckernas värld. Vi inbjuder alltså med stolthet dig, käre läsare, att resa med oss till ett mångsidigt Japan, den uppgående solens och de händelserika nätternas land.

Japanska författare |Om Japan | Japan i årtal | Länkar

+

Japansk läsning. Alice reste i Japan.

Ett troll från andra sidan jorden. Vi vände på perspektivet och frågade oss vilken litteratur härifrån som gjort intryck i Japan. Junko Ikegami svarade med en gästrecension av Tove Janssons Tanoshii Mumin ikka (mera känd som Trollkarlens hatt).


Japanska författare


Kenzaburo Oe: Mardrömmen
Livet en mardröm?

”Fågels hustru håller på att föda deras första barn. Fågel köper Afrika-kartor. Att resa till Afrika är hans stora dröm, en dröm han nu ser glida längre och längre ur räckhåll. Den klastrofobiska känslan förstärks ytterliggare när barnet föds med en deformerande hjärnskada. Läkarna menar att barnet antagligen kommer att dö och Fågels liv…” Läs mer


Murasaki Shikibu: Berättelsen om Genji
Tusenårig flirt som fortfarande roar

”‘Barn brukar välja lite hur som helst/ Och därför ser man Amor som ett barn/ Som lovar runt, så där som pojkar gör/ På lek – och håller lika tunt som de.’ På något sätt personifierar prins Genji mer än någon annan Helenas klagan ur midsommarnattsdrömmen. Han är tillräckligt fladdrig för att kvalificera sig som skitstövel…” Läs mer


Haruki Murakami: The Wind-Up Bird Chronicle
Imponerande japansk rikedom

”Den japanske författaren Haruki Murakami (född 1949), med sju böcker översatta till engelska bakom sig, finns på svenska representerad med bara en enda bok, novellsamlingen Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser, (Gedins förlag, i översättning av Eiko och Yukiko Duke). Den inledande berättelsen…” Läs mer


Haruki Murakami: Norwegian Wood
En revolution i hjärtat

”‘I once had a girl, or should I say, she once…’ Det där med minnen är en knepig grej. Toru Watanabe är ju vuxen nu, 37 år gammal och framgångsrik skribent, men allt som krävs är att han får höra en instrumental muzakversion av ‘Norwegian Wood’ för att det plötsligt ska vara 1968 igen och han 19 bast. (Och säger du ‘madeleinekaka’…” Läs mer


Haruki Murakami: Underground
Ve den stackars pendlaren

”Den 11 januari 2006 går ett halvdussin människor ner i Stockholms tunnelbana mitt i rusningstid. Med sig bär de varsin ICA-kasse med giftgas som de släpper ut mitt i folkmassan. Tunnelbanan är knökfull, speciellt så här i trängselavgiftstider, och inom några minuter har tusentals människor drabbats…” Läs mer


Haruki Murakami: Kafka på stranden
Come on katten, det svänger!

”Efteråt har jag kvar en märklig känsla. Istället för att sova ligger jag och tänker på alla gåtor, på hur allting hänger ihop. Som ett korsord utan facit där man själv får fylla i inte bara svaren utan flera av själva ledtrådarna. Eller som de här ryska trädockorna med flera mindre dockor gömda inuti. Kafka på stranden är verkligen…” Läs mer


Haruki Murakami: Sputnikälskling
I always wanted you to go into space

”Haruki Murakamis romaner har den lustiga egenheten att de inleds enkelt, i det här fallet lite taffligt, som en lite annorlunda berättelse om kärlek. Den unga förvirrade kvinnan, den äldre mer världsvana men inte mindre förvirrade eller förvirrande dito. Den intelligenta och beundrande unge mannen…” Läs mer


Yasunari Kawabata: Huset med de sovande skönheterna
Bakom körsbärsljuvheten

”I vilken utsträckning fick Yasunari Kawabata Nobelpriset 1968 – det första Nobelpriset till en japan – just som symbol för Det Japanska? Det går naturligtvis inte att säga. Men det är svårt att inte låta bli att tycka att den lite naturromantiske Kawabata med sina traditionella körsbärsträd och teceremonier…” Läs mer


Yukio Mishima: Demaskering
Kyligt drabbande och förebådande

”En ung pojke växer upp i den militaristiska Japan. Der är en kultur som dyrkar manlighet, styrka, skönhet och lojalitet. För pojken får dessa värden emellertid en annan dimension medan han kämpar med sin homosexuella läggning. Inte helt olikt, kan man invända, författarens egen situation, den unge Yukio Mishima…” Läs mer


Yukio Mishima: Sjömannen som föll i onåd hos havet
En studie i grymhet

”Om vi börjar från början blir jag djupt fascinerad redan av Ragnar Strömbergs förord. Ingen märkvärdig text i sig, men historien som berättas där får mig att lägga ner boken en lång stund och sitta och stirra ut i luften, fullkomligt tagen av denne bisarre figur som var Yukio Mishima, en av Japans främsta och förmodligen en av världens…” Läs mer


Fumiko Enchi: Kvinnomasker
Kylig japansk intensitet

”Två män förälskar sig i samma kvinna, den unga änkan Yasuko. Yasuko har efter maken död bott kvar hos sin svärmor Mieko Togano, en stor kulturpersonlighet och forskare vars sekreterare Yasuko också tjänstgör som. Snart känner de båda männen att Yasuko kanske bara är en bricka i svärmoderns planer. Bakom Miekos svala yta…” Läs mer


Kobo Abe: Kartongmänniskan
Det intressanta med att gå vilse i en japansk kartong

”Hur recenserar man något man inte riktigt förstår? Det finns konstformer – modern dans och bildkonst till exempel – där det känns helt okej: man kan förstå något icke-verbalt på ett annat plan. När något är verbalt men icke-logiskt blir det svårare. Texten finns där, men undanflyr en. Det går inte att släppa att den mening som finns formulerad…” Läs mer


Kobo Abe: En annans ansikte
Utanförskapets båda ansikten

”Vad betyder ett ansikte? Allt. Åtminstone för den som förlorat det, och som inte kan få tankarna att kretsa kring något annat än det förlorade. Forskaren och jag-berättaren i Kobo Abes roman En annans ansikte har fått sitt ansikte vanställt bortom all igenkänning i en laboratorieolycka. Som bandagerat monster kan han inte längre…” Läs mer


Masuji Ibuse: Svart regn
Det obegripliga begripliggjort

”Japan har den senaste tiden kritiserats för att inte ha gjort upp med sin roll i andra världskriget – det vill säga rollen som aggressiv angripare. Det är förstås problematiskt, men kanske inte helt obegripligt, att det är upplevelsen av offer som levt kvar. Japanerna inledde kriget med militarism, kejsarkult och storhetsvansinne, och slutade…” Läs mer


Keiji Nakazawa: Gen – pojken från Hiroshima
Ett mycket påtagligt “Aldrig mer!”

”När jag gick i lågstadiet pågick ett frenetiskt ritande av fredsduvor och sjungande av fredssånger. Senare har jag fått förklarat för mig att denna vurm stod i mycket nära samband med den vapentekniska utveckling som då, i slutet av kalla kriget, gjorde Europa till möjligt slagfält i en eventuell kärnvapendrabbning…” Läs mer


Osamu Tezuka: Adolf – A Tale of the Twentieth Century
Beroendeframkallande krigsaction

”‘Det här är berättelsen om tre män vid namn Adolf.’ Så börjar Osamu Tezukas världskrigsepos i serieform. En av männen är förstås Adolf Hitler. De andra två är tyskättade pojkar som växer upp i Kobe på 1930-talet, en judisk och en halvjapansk med en pappa som är tysk diplomat och högt uppsatt i nazistpartiet…” Läs mer


Ryu Murakami: Oändligt blå
Konstant illamående

”Ryu är 19 år. När han inte tar droger, har meningslöst sex och spyr ihop med sina kompisar tar han droger, har meningslöst plågsamt sex och spyr på den amerikanska militärbasen i närheten. Över huvud taget svärmar den här boken över av droger, otäckt sex och spyor, så om du känner att du fick din dos av detta i exempelvis…” Läs mer


Banana Yoshimoto: Kök
Kontroversiell var då?

”Mikage har en efter en förlorat hela sin familj och står nu ensam i världen. Yuichis föräldrar är också döda, den ena mördas brutalt av en vansinnig stalker. Satsukis pojkvän har dött i en bilolycka och Hiiragi har förlorat sin bror och flickvän. En hel bunt unga människor tassar runt och försöker få rätsida på sina liv och förluster…” Läs mer


Koji Suzuki: Ring
Filmen är bättre

”Den japanska skräckvågen inom film – förenklat kallad j-horror, eftersom allt måste ha en praktisk etikett idag – dök upp nästan från ingenstans för ett par år sedan och är, vad det verkar, så smått på väg tillbaka dit igen. Det finns väl en gräns för hur många gånger man kan bli skrämd av en vitsminkad sexåring. Men den gjorde det…” Läs mer


Miri Yu: Fullt hus
Ett modernt hus fullt med böngroddar

”Miri Yus karaktärer är typiska porträtt av moderna människor: förtvivlat dysfunktionella i en värld som gränsar till det absurda. Men inte på ett sätt som är känslomässigt jobbigt att läsa, snarare tankeväckande och milt ironiskt. Yu arbetar med en stilsäker kombination av psykologiskt djup och berättarteknisk lätthet…” Läs mer


Lars Vargö (red): Icke brännbara sopor
Som en odöd chokladask

”Örjan skrev en gång väldigt träffande om hur en novellsamling ska avnjutas som en ask praliner. I så fall är Icke brännbara sopor den där asken som man sparat långt sedan chokladen är slut för att man i något svagt ögonblick tänkte att den kunde vara bra att förvara småsaker i. Nu finns där en och annan…” Läs mer


Eiko Kadono: Kikis Expressbud: den nya häxkonsten
En oskuldsfull häxa

”Kikis delivery service är i Sverige mest känd som en av Hayao Miyazakis tecknade filmer. Den hade premiär här förra året, nästan tjugo år efter att Miyazaki släppte den i Japan. Boken den är baserad på kom också på svenska först långt efter sin japanska utgivning, och nu har del två av den i Japan mycket populära serien kommit…” Läs mer


Akiko Ikeda: Wachifield – Dayans första äventyr
Snäll japansk fantasy

”Tydligen är böckerna om landet Wachifield ett mindre imperium i Japan, med böcker, seriealbum och till och med kokböcker. I Sverige ges första boken, Dayans första äventyr, ut av det lilla förlaget Ordbilder i Göteborg. Boken börjar med att katten Dayan föds hemma hos Rima och hennes mamma och pappa. Redan…” Läs mer

Japanska författare |Om Japan | Japan i årtal | Länkar


Om Japan


Påhl & Cecilia Ruthström-Ruin: Japan i brytningstid
Nya vindar i Japan

”Du har väl hört den svenska superkändisen Lena-Maria Klingvall. Inte hört om henne alls? Gospelsångerskan? I Japan har hon i alla fall nått en markant status – till den grad att hon, av ett förlag, har kommit att publiceras som seriefigur en i manga-svit om stora historiska personligheter (parallellt med Thomas Edison…” Läs mer


Lars Vargö: Japan – makt och tanke
Lite snårig men efterlängtad guide till japansk historia

”Japans historia är lång och fascinerande. Frågan är om den inte är väl långt och fascinerande för att fungera komprimerad på 300 sidor. Detsamma kan förstås sägas om de flesta länders historia eller andra långvariga och/eller komplicerade historiska förlopp över huvud taget. Problemet med Japans historia är…” Läs mer


Paul Gravett: Manga – Sixty Years of Japanese Comics
Färgsprakande och tankeväckande

”I Sverige har manga, japanska tecknade serier, dykt upp i massor bara de senaste åren. I Japan har den långa anor. Det beror delvis på att det komplicerade skriftspråket krävde en annan tryckteknik där det inte var meningsfullt att skilja på bild och text på samma sätt som vi gjort. Men det är ändå tiden efter…” Läs mer


Haruki Murakami: Underground
Ve den stackars pendlaren

”Den 11 januari 2006 går ett halvdussin människor ner i Stockholms tunnelbana mitt i rusningstid. Med sig bär de varsin ICA-kasse med giftgas som de släpper ut mitt i folkmassan. Tunnelbanan är knökfull, speciellt så här i trängselavgiftstider, och inom några minuter har tusentals människor drabbats…” Läs mer


Albert Axell Hideaki Kase: Kamikaze – Japans självmordspiloter
Om att veta när man skall dö

”En typisk sista måltid som serverades kamikazepiloterna kunde bestå bland annat av kokt, röd insjöbraxen och ris med röda bönor. Fisken och bönorna skulle föra tur med sig under det kommande uppdraget. Tur betydde i dessa fall döden! Det säger lite om hur svårt det är att riktigt förstå människorna bakom och inom…” Läs mer


Bert Edström och Ingvar Svanberg: Fjärrannära
Århundradenas fördomar

”‘Kontakter mellan Sverige och Japan genom tiderna’ är underrubriken på denna lilla bok. Det är möjligen en smula missvisande eftersom boken i princip bara tar upp svenska intryck av Japan. Många gubbar och fakta i form av årtal och platser blir det. ‘Bilden av’-skildringar ska visserligen vara trendigt…” Läs mer


Herman Lindqvist: Japaner japaner japaner
Kuriosa kuriosa kuriosa

”‘För öfvrigt äro japanerna världens mest artiga folk; de tilltala de besökande i det mest blomstrande och svulstiga språk, som européen har svårt att fatta; så t. ex. lydde en japanskas afskedshelsning till fröken Næss på följande sätt: “Nippons gråtande dotter böjer som pilen sitt hufvud mot öster, emedan solen försvinner’. Nej, det här…” Läs mer


Elin Lindqvist: tokyo natt
Konsten att resa utan att se så mycket mer än sin egen navel

”‘Inga sorger än/ i vårt sinne bo/ Hoppet är vår vän/ och vi dess löfte tro’ etc etc. Få rader hade väl känts så ironiska att som nittonåring stå i den bedrägliga vårsolen och tralla. Vi kände oss så fantastiskt desillusionerade (på det där fräscht naiva sättet), tyckte att vi varit till helvetet och tillbaka – kanske till och med skaffat pendlarkort – under…” Läs mer


Carin Balfe Arbman: Saga lär sig japanska
Att tyda tecken

”Första gången Saga är på judoträning lägger hon märke till några spännande tecken på väggen. Den jämnåriga tjejen Naomi, som har tränat judo länge och dessutom har en mamma som är japanska, kan berätta mer om de japanska tecknen för henne. Det här är en historia för de barn som är nyfikna på Japan…” Läs mer


Lian Hearn: Över näktergalens golv
Lättsmält samurajsaga med mystiska inslag

”Stora tygskynken har gjort reklam för den här boken rätt länge nu och jag har blivit mer och mer nyfiken på den. Det är klart man blir nyfiken när omslaget är så snyggt och samurajsvärdet skadar inte det heller. När jag inte kunde hålla mig längre bad jag förlaget om ett recensionsexemplar och det ångrar jag verkligen inte…” Läs mer


Lian Hearn: På kudde av gräs
Bra men lite för simpelt

”Vi får fortsätta följa Takeo och Kaede. Två personer som tack vare sina udda uppväxter har förmågan att tänka annorlunda och bryta mot de stenhårda traditioner och mönster som styr det japanska samhället absolut. Takeo slits mellan sitt arv från klanen Otori, arvet från ‘släktet’ och de mystiska gåvor det för med sig och…” Läs mer

Japanska författare |Om Japan | Japan i årtal | Länkar


Japan i årtal


500-tal Officiellt införande av buddismen,Sakura - körsbärsblom (foto: Börje Andersson) och med den det kinesiska skriftspråket.
604 Japan får sin första konstitution.
645 Kejsardöme inrättas efter en statskupp.
Ca 1000 Berättelsen om Genji skildrar livet vid hovet.
1192 Militära stridigheter gör att den reella makten samlas hos shogunen (vilket betyder ungefär ’general’). Under 1200- och 1300-talen kommer samurajklassen att dominera, en sorts japanska riddare.
1467-77 Inbördeskrig och splittring.
1540-tal De första kontakterna med européer, portugiser och jesuitiska missionärer.
1590 Landet enas.
1612 Förbud mot kristen mission.
1635 Japan isolerar sig. Utländsk handel får endast ske från en ö utanför Nagasaki och ingen japan får lämna landet.
1853 Amerikanska krigsskepp kräver att Japan öppnar sig för handel.
1868 Meijirestaurationen återinstallerar kejsarmakten.
1889-90 Inrättande av parlament och ny konstitution.
1894-95 Krig med Kina. Taiwan annekteras.
1904-05 Rysk-japanska kriget.
1910 Korea annekteras.
1914 Japan förklarar krig mot Tyskland och tar över Shandonghalvön.
1923 Stora delar av Tokyo förstörs i en kraftig jordbävning.
1930-tal Flera kuppförsök görs och ledande politiker mördas. Militären tar över den reella makten. Författare och andra med vänster- eller fredssympatier kastas i fängelse. Samtidigt invaderas Kina och Japan går ur Nationernas förbund (föregångaren till FN).
1941 7 december attackeras den amerikanska flottbasen Pearl Harbor.Hiroshimadomen (foto: Börje Andersson)
1945 USA fäller atombomber över Hiroshima den 6 augusti och Nagasaki den 9:e. Den 15:e kapitulerar Japan.
1945-52 Japan ockuperas av de allierade. 1951 ingås det japansk-amerikanska säkerhetsavtalet.
1955 Liberaldemokratiska partiet bildas och har regerat sedan dess.
1956 Japan blir medlem i FN.
1964 Landet blir medlem i Världsbanken och Internationella Valutafonden.
1968 Yasunari Kawabata tilldelas Nobelpriset i litteratur (och begår självmord 1972).
1970 Författaren Yukio Mishima begår offentligt självmord i protest mot Japans nya militära svaghet.
1994 Kenzaburo Oe tilldelas Nobelpriset i litteratur.
1995 En extrembuddistisk sekt sprider saringas i Tokyos tunnelbana.
2005 60 år efter krigsslutet har landet stigit som en fågel Fenix ur askan. Hög ekonomisk tillväxt, politisk stabilitet, goda internationella relationer – och en kulturexport som erövrat världen.


Länkar


The Japan Times Online
Japansk största engelskspråkiga tidning.

Japan National Tourist Organisation
Res till Japan!

Sweden-Japan Foundation
Främjar kontakter länderna emellan.

Horagai
Japanske kritikern Kato Koitis on-linetidskrift om japansk litteratur.

The Japanese Literature Home Page
Litteraturnyheter och historia.

Anime News Network
Nätuppslagsverk om manga och anime.

Engrish.com
Samlar japansk nonsensengelska.

Japanska författare |Om Japan | Japan i årtal | Länkar

Ella Andrén

Publicerad: 2006-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 21:39

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?