Recension

: Kikis Expressbud: den nya häxkonsten
Kikis Expressbud: den nya häxkonsten Eiko Kadono
2007
Ordbilder
6/10

En oskuldsfull häxa

Utgiven 2007
ISBN 9789185269068
Sidor 347
Orginaltitel Majo no Takkyu-bin sono-2
Översättare Kami Anani och My Bergström
Först utgiven 1993
Illustratör Alyssa Ayeb

Om författaren

Eiko Kadono föddes 1935 i Tokyo. Hon anses allmänt vara en av Japans största barn- och ungdomsförfattare, och har vunnit ett flertal priser och utmärkelser för sina böcker.

Kikis delivery service hemsida – …med info även om författaren och hennes andra böcker. På japanska och engelska.

Sök efter boken

Kikis delivery service är i Sverige mest känd som en av Hayao Miyazakis tecknade filmer. Den hade premiär här förra året, nästan tjugo år efter att Miyazaki släppte den i Japan. Boken den är baserad på kom också på svenska först långt efter sin japanska utgivning, och nu har del två av den i Japan mycket populära serien kommit.

I den första boken flyttade Kiki som trettonåring till en närliggande stad och inledde sin karriär som flygande expressbud. I och med det följde hon traditionen att börja utnyttja sina häxkrafter i andra människors tjänst, men nu när hon blivit 15 år börjar hon fundera på sitt yrke. Som häxa måste hon alltid vara svartklädd, och alla tar för givet att hon tycker det är jätteroligt att kunna flyga. Många tror också att hon kan lägga förbannelser på olika saker och till och med att hon är elak. Ingen tänker på att det också kan vara svårt och ensamt att vara ovanlig som Kiki, och hon undrar ibland hur det skulle vara att vara en vanlig flicka.

Till en början är det här en ganska ytlig bok, men det djupnar gradvis. Varje kapitel handlar om ett uppdrag som Kiki får, att bära något från en plats til en annan. Det kan vara allt från ett brev till en flodhäst, och uppdragen leder ofta till antingen en rolig situation eller att Kiki börjar tänka över något i livet. Ju längre boken går desto mer filosofisk blir den, även om den aldrig blir särskilt djupsinnig. Några av kapitlen är väldigt fina, som det där Kiki bär en käpp åt en gammal man som ligger på sjukhus därför att han alltid brukar gå på promenad med den och den kan sakna det.

Det märks att boken är skriven i en annan kulturkrets, skämten är annorlunda och även händelserna känns ofta oväntade och lite aviga. Kiki är också en mycket oskuldsfull flicka för att vara femton år. Det här är långt ifrån någon ungdomsbok, hade den skrivits i svensk kontext hade hon snarare varit tio. Det är nog för barn i den åldern den passar bäst, men det är rätt trevligt även som vuxen att läsa den, mycket på grund av det oskyldiga trygga drag som genomsyrar den. Den är söt och bjuder mycket litet motstånd.

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-23 13:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3022

2 kommentarer

Hayao Miyazaki stavas hans namn. Tycker jag iaf. Och imdb.com.

Metersystemet Oregistrerad 2008-08-22 00:44
 

Du har rätt. Jag ändrar.

Alice Thorburn Redaktionen 2008-08-22 09:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?