Text

Bokrea 2020

På tisdag drar årets bokrea igång, och vi på dagensbok.com har förstås massor med tips på böcker att sätta tänderna i. Här kommer dock ett övergripande tips: man måste inte äga precis allt, så varför inte kolla utbudet och vad som triggar läshungern, ta ett djupt andetag och sen kanske ta med listan till ditt lokala bibliotek? Oavsett vilket, om du väljer att köpa nytt eller dela, hoppas vi att vi har något som kan locka just dig till läsning.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Lena:

Vernon Subutex 1 av Virginie Despentes
Förändringens vindar sveper in i musikbranschen. Vernon har en skivaffär och ett grymt nätverk av kunder. En av hans vänner är Megastjärnan Alex Bleach som då och då bistår med pengar till hyran. Det nya sättet att lyssna på musik i strömmande form tar emellertid död på skivaffären. Och när vännen dör i samma veva återstår inget annat än att flytta ut på gatan. Inga pengar, inget att betala hyran med. Men en och annan bekant i adressboken ger tak över huvudet. En hejdlös odyssé med Paris som spelplats.

Minnen av vatten av Emmi Itäranta
Obeskrivligt skrämmande om framtiden där ingenting ser ut som vi tror. All historia och alla katastrofer har hamnat i glömskans dimma. Soldatmakten bevakar allt – i synnerhet utövas stenhård kontroll över vattnet. Huvudpersonen Noria lär sig leda teceremonier av sin far. Hon får också del av hemligheten med den dolda källan som ger friskt dricksvatten. Stillsamt berättat om svåra inre konflikter och hårt förtryck.

Geografins makt av Ted Marshall
Historien och realpolitiken styrs mer än vi anar av topografiska faktorer, menar författaren till denna bok. Europa har hållits samman tack vare sitt flodsystem som gynnat transport och handel. Kinas relation med Indien har inte kunnat stärkas på grund av Himalaya. Ryssland har behov av en buffertzon med stater runtom som de emellanåt invaderar. Läsvärda analyser som rör sig både i närtid och i äldre tid.

/Lena Nöjd

Tips från Ella:

Gileads döttrar av Margaret Atwood
Margaret Atwoods uppföljare till kultförklarade dystopin Tjänarinnans berättelse släpptes med pompa och ståt i höstas – och nu är den redan på bokrea. Det känns faktiskt lite stört, särskilt som jag nog tycker att den levde upp till förväntningarna. Jag kan av någon anledning inte få nog av den här obehagliga välden och möjligheten att förändra den.

Moxie av Jennifer Mathieu
En underbar liten energikick till ungdoms- eller YA-roman. Vivian har tröttnat på vardagssexismen på skolan och startar ett fanzine, inspirerad av sin mammas gamla Riot Grrrl-prylar. Upproret sprider sig. Det går faktiskt att förändra. Jag säger ju det – man blir helt glad.

Skrivliv av Gun-Britt Sundström
Gun-Britt Sundström har de senaste decennierna främst varit verksam som översättare, men hennes romaner från 1960- och 70-talen fortsätter att vinna nya läsare. Det gäller inte minst Maken från 1976. Skrivliv erbjuder ett sammanhang till de där texterna och en inblick i tidens student- och skribentvardag, men framför allt är den ett ljuvligt och efterlängtat återseende av en författare som har en alldeles särskild, varm och underfundig blick för såväl livet som språket och skrivandet.

/Ella Andrén

Tips från Christine:

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Fick jag bara tipsa om en bok på rean skulle det bli denna. Patrik Svenssons Ålevangeliet handlar om hans egen relation till ålen (och relationen till hans far som var ålfiskare), ålen i litteraturen, ålfiske genom tiderna och fakta om ålar. Allt toppat med filosofiska funderingar … kring ålar. Låter det knäppt? Kanske, men det är det inte. Det är intressant, bildande, medryckande och tja, mellan varven kom jag på mig själv med att tänka att det faktiskt är helt absurt att bli uppslukad av en bok om, ja ni fattar. Att Ålevangeliet existerar ger mig för övrigt hopp om mänskligheten. Inte nog med att någon skrivit en bok om ålar, han har också fått den utgiven, läst och hyllad som det mästerverk den är!

Vassa föremål av Gillian Flynn
Vi behöver alla något spännande mellan varven. Gillian Flynn är expert på att beskriva trasiga karaktärer och att skapa intriger som ingen vet vart de leder. Ibland blir det lite för mycket av det goda, och lite av trovärdigheten tappas. Men låt inte det hejda dig, lägg tänkandet på hyllan och låt dig ryckas med!

Vargen av Katarina Wennstam
Man kan inte leva av spänning allena, lite samhällskunskap behövs också. Katarina Wennstam är expert på att servera en rejäl dos verklighet rakt i ansiktet, samtidigt som man som läsare inte kan släppa blicken från sidorna eftersom man prompt måste veta hur det går. Vargen handlar, föga förvånande visserligen för oss som känner Wennstam, om mäns våld mot kvinnor – men också vilket våld som i praktiken räknas. Läs och bli förbannad.

/Christine Öberg

Tips från Katze:

Gileads döttrar av Margaret Atwood
Otroligt efterlängtad efterföljare till den dystopiska Tjänarinnans berättelse. Vad händer med kvinnorna i ett samhälle där de inte har någon makt över sig själva eller sitt öde? Gileads döttrar följer tre kvinnor med anknytning till Gilead. En uppföljare som var värd att vänta 30 år på!

Stolthet och fördom av Jane Austen
Boken jag ständigt återkommer till, och aldrig kan sluta köpa nya utgåvor av. Självklart behöver både du och jag ytterligare ett exemplar av Austens mästerverk!

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman
En oförglömlig berättelse om en kvinnas väg till galenskap, med blickar på männen som vallade henne dit genom att ständigt förminska, förhindra, och ”beskydda”. En tidig feministisk historia som trots sin korthet sitter fast länge.

/Katze Collmar

* * *

Fler reaböcker vi recenserat


Naomi Alderman: Makten
Den starkare

”I en obestämd framtid begåvas plötsligt flickor med en ny förmåga; vid nyckelbenet utvecklas ett organ som sänder ut elektriska impulser som kan vara roliga, spännande och – livsfarliga. Detta leder till en förskjutning av styrke- och maktförhållandena i världen (originalets ‘power’ fungerar mycket bättre med sina flerfaldiga…” Läs mer


Linnea Axelsson: Ædnan
Ett litterärt storverk om samiska hjältar

”Den tunga volymen med den helvita tjocka ryggen och den kantiga, strama typografin som växer längs omslagets framsida. Jag håller ett fjäll i min hand. Diktverkets tre delar Ædnan, Ædni, Ædno – marken, modern och älven – har gemensamma etymologiska rötter i ett nordsamiskt ord vars ungefärliga betydelse är ‘stor’…” Läs mer


Tomas Bannerhed: Lugnet
Fågelhistorier som skrämmer och kittlar

”’Måndag kl. 03.46 Hej Urban! Jag skriver för att gratulera på födelsedagen. Jag skickar med två grytlappar som jag har virkat på sysselsättningsterapin. Det är ett gammalt handarbetsmönster från Blekinge. Jag hoppas att du får användning för dem. Du kan tvätta dem i 60° om det skulle behövas. Jag har det rätt så jobbigt…” Läs mer


Emma Adbåge: Gropen
Fantasin finner vägar

”Svisch, säger det, och så minns jag ett tillstånd jag trodde jag glömt, när ting hade namn som var Namn, och ens värld var så litet att det mesta verkade existera i singular bestämd form: Trädet, Grusvägen, Stenen, Bron. En del av de där sakerna eller platserna var välbekant trygga, andra låg i en farligare periferi. Där visste man inte…” Läs mer


George Saunders: Lincoln i bardo
Mellan liv och död, historia och skröna

”Bardo är, enligt buddhistiska trosriktningar, ett mellanstadium eller en övergångsfas, bland annat efter döden. I bardo befinner sig karaktärerna i George Saunders Lincoln i bardo – med andra ord: de är spöken. Det är 1862, på en kyrkogård i Washington D.C., mitt under amerikanska inbördeskriget. President Abraham…” Läs mer


Hanna Olvenmark: Portionen under tian
Till snålhetens lov

”Min man letar bland kryddburkarna och utbrister förvånat ‘är det du som har köpt smoked paprika? Varför det – det låter mer som något jag skulle skaffa’ och han har helt rätt. Jag är inte en sån som köper smoked paprika – eller, jag var inte, för Portionen under tian fick mig att göra det. En kokbok med hyfsat…” Läs mer


Maryse Condé: Färden genom mangroven
In i regnskogens hjärta

”Slingerväxter och rötter breder ut sig över sidorna i karibiska Maryse Condés roman Färden genom mangroven. Dalbergia. Glödranka. Flamingoblomma. Jamsrot. I de skuggiga mangroveträsken växer cecropia, myrten, magnolia, rökelseträd. Tabunoco. Sloanea. Om man bara lyssnar till artnamnen…” Läs mer


Louise Winblad: Hej igen vardag!
Subversivt med kräkfläckar?

”Det finns två sorters bilder här. De som Louise Winblad tecknar och de som hon och hennes figurer ständigt förhåller sig till. Ofta finns de utanför bild hos Winblad, men liksom i ögonvrån. Och i telefonen, förstås. Som hos kvinnan som, med telefonen i hand, ligger ner över bordet i uppenbar frustration och kvider…” Läs mer


Johanna Frid: Nora eller Brinn Oslo brinn
Om kvinnlig (svart)sjuka

”Nora eller Brinn Oslo brinn (2018) av Johanna Frid är en autofiktiv roman som handlar om Johanna, Emil och Nora. Allt skildras ur Johannas perspektiv och vi får följa hur hon blir allt mer besatt av sin danska pojkvän Emils exflickvän Nora i Oslo. Johanna stalkar Nora via hennes instagram- och Fb-konton och hon börjar snart…” Läs mer


Mats Strandberg: Slutet
De sista veckorna på jorden

”Egentligen är det en så genialt enkel idé att jag inte fattar hur inte tusentals författare gjort det här förut: gett jorden ett konkret bäst-före-datum. Några veckor till – sen kommer kometen, och jordens saga är all. Vad skulle du göra? Vem skulle du vilja vara med? Hur skulle samhället ens fungera? Simon och hans flickvän, eller snart…” Läs mer


David Nessle: Muralgranskaren
Historiskt roligt

”Humor hör till det svåraste att sätta ord på, tycker jag. Varför är någonting roligt? Vet inte, det bara är det. Snäppet lättare är det att förklara varför någonting inte är roligt. Det är dumt, det bygger för starkt på schabloner, det är sexistiskt eller rasistiskt eller någonting. Nej, det måste inte vara politiskt korrekt för att vara roligt…” Läs mer


Margaret Atwood: Gileads döttrar
Välsignad vare frukten

”Få böcker har varit så efterlängtade så länge som Gileads döttrar – uppföljaren till Tjänarinnans berättelse (A Handmaid’s Tale). Margaret Atwood har varit en produktiv författare och skrivit många uppskattade böcker de senaste decennierna, men först efter mer än trettio år kom uppföljaren till den populära dystopin…” Läs mer


Lena Einhorn: Geniet från Breslau
Kemiska formler innan första världskriget

”’Fritz hade just blivit exponerad för vetenskapsvärldens stora hemlighet: Forskningsinstitutioner var kungariken, och deras invånare styrdes och motiverades av samma faktorer som styrde och motiverade invånarna i alla riken. I första hand känslor, i andra hand rationellt tänkande. Alldeles särskilt gällde detta de riken som…” Läs mer


Gun-Britt Sundström: Skrivliv
Livet, litteraturen och allting

”En författares dagbok – är det kanske en angelägenhet enbart för de redan frälsta? Tja, i det här fallet har jag ganska svårt att svara på det. När det gäller Gun-Britt Sundström så hör jag otvivelaktigt till de redan frälsta. Ibland tror jag till och med att jag blivit det redan så att säga med modersmjölken, för min mamma är…” Läs mer


Sarah J. Maas: Ett hov av taggar och rosor
Bland feer och magiska avtal

”Ett hov av taggar och rosor är en bok jag har svårt att få grepp om. På ytan är den genomsnittlig fantasyromans för ungdomar. Den hårdhudade (och mänskliga) Feyre sliter för att hennes (helt odugliga och passiva) familj inte ska svälta. Utrustad med pil och båge jagar hon djupt inne i skogen, och på en av dessa jakter dödar hon…” Läs mer


Elisabeth Byström och Johan Ernfors: Prylbanta
Minimalism med för mycket moral

”Har du för mycket saker? Check. Letar du ibland alldeles för länge efter något du borde veta var det är? Check. Lägger du väldigt mycket tid på att organisera dina ägodelar? Check. Om man beräknar kostnaden för specifikt förvaringsyta i din bostad, är den orimligt hög? Check. Således: Jag, om någon, borde verkligen prylbanta…” Läs mer


Jenny Han: Till alla killar jag har gillat
Vanligt men härligt

”Lara Jean har skrivit kärleksbrev till alla killar hon gillat, och sedan gömt dem i en hattask. Breven, inte killarna. Hennes ena syster har precis flyttat till Skottland när breven plötsligt postas. Lara Jean måste ta reda på vad hon egentligen känner samtidigt som hon försöker förhålla sig till sin nya roll som ensam storasyster…” Läs mer


Sara Danius: Om Bob Dylan
And the locusts sang

”Jag utgår från att du redan lyssnat på Sara Danius sommarprat. Om inte, gå och gör det nu. Seså. Nu har du gjort det, du har fått hennes bild av bråket som verkar ha skadat både Akademien och Nobelpriset till synes bortom räddning, och diskussionerna runt Bob Dylans bisarra Nobelpris framstår lite som en…” Läs mer


Kerstin Ekman: Gubbas hage
Hagen – en plats för liv och tankar

”Hos Kerstin Ekman är steget mellan vandringar och skrivande kort. Hon har en likasinnad i Rebecca Solnit, som på samma sätt i sin bok Wanderlust knyter ihop promenader, tänkande och skrivande. Utgångspunkten för Ekmans senaste bok Gubbas hage är året 1998, när hon och maken byggde sig ett nytt hem…” Läs mer


Margaret Atwood: Tjänarinnans berättelse
Oförglömlig läsning

”De flesta har nog hört talas om Tjänarinnans berättelse vid det här laget. Andra säsongen av tv-serien är på gång, och boken hade varit populär långt innan dess. Den publicerades först 1985, och kan väl sägas ha fått en renässans i och med tv-serien. Den utgåva jag läst, som publicerades förra året, har seriens ledstjärna Elisabeth…” Läs mer


Elena Ferrante: Skuggan av en dotter
Modersrelationen

”Skuggan av en dotter (2018) av Elena Ferrante är den tredje och sista romanen i en trilogi om smärtsam kärlek. Dessa tre kortromaner har skrivits före Neapelkvartetten men har först under de två senaste åren översatts till svenska. Universitetsläraren Leda reser från Florens till havet i Syditalien, hyr en lägenhet och…” Läs mer


Marie Hermanson: Den stora utställningen
Nyfikenhet i 1920-talets Göteborg

”Nyfikenhet är en härlig drivkraft. Det tror jag många kan skriva under på. Därför passar Albert Einstein alldeles utmärkt som en av huvudrollsinnehavarna i Marie Hermansons senaste roman. Handlingen i Den stora utställningen utspelar sig 1923 och människor tar till sig information genom sin skolgång…” Läs mer


Marlon James: A Brief History of Seven Killings
Punky Reggae Dub

”2016 är det 35 år sedan Bob Marley dog, och han är fortfarande rockvärldens ende superstjärna från den s k tredje världen. (Inget ont om Fela, men hur ofta har du hört fotbollsfans sjunga ‘Zombie’ efter ett mål?) Legend är en av de bäst säljande Greatest Hits-samlingarna någonsin, och förstås helt rentvättad från…” Läs mer


Sarah Perry: Ormen i Essex
Bland kärlekar och sjöodjur

”Min fru älskar Austens klassiska romaner, som Stolthet och fördom, Förnuft och känsla, och Mansfield Park. Då och då försöker hon förklara deras storhet för mig. Hon pekar på den och den lysande repliken; den och den enastående karaktärsbeskrivningen, och jag håller med – det är verkligen en lysande replik, eller en…” Läs mer


Merete Pryds Helle: Folkets skönhet
Inget danskt hygge

”Dessa örfilar som jag studsar till inför. De återkommer lika ofta som ‘fuck’-ordet i tv-serien Sopranos. Daglönarens familj lever i det idylliska danska landskapet där invånarna bor i små hus med vasstak. Barnens försummelser skrivs upp i en bok och räknas om till slag. Också hos grannarna är slagen över kinden vanliga och…” Läs mer


Agnes Lidbeck: Förlåten
Om minnen och systerrelationer

”Ellen och Maria är systrar, men håller mest pliktskyldigt kontakten. När pappan går bort möts de i barndomens sommarhus, där minnena tränger sig på. I Förlåten finns likt i debuten Finna sig Lidbecks obarmhärtiga stil kvar. Hon gräver fram det lilla i människan, och fokus ligger ofta på detaljerna; hur den ena systern…” Läs mer


Jo Nesbø: Macbeth
The Scottish play goes neo-noir

”Den korrumperande makten, det är väl ett tema så evigt som något? De berusande ambitionerna? Skräcken för fallet, som bara blir högre och högre, starkare och starkare? Shakespeares Macbeth fångade det här temat i en ödesmättad medeltida miljö, med borgar och tronpretendenter, åskväder…” Läs mer


Cilla Naumann: Den oändliga familjen
Minnesmönster

”’Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.’ Så skriver Lev Tolstoj i Anna Karenina och orden kommer för mig flera gånger medan jag läser Den oändliga familjen. En familj, mamma, pappa och två döttrar, kommer från ett varmt Kalifornien till ett isande, ruggigt Sverige. Från en trygg…” Läs mer


Nina Wähä: Testamente
Massor av syskon och massor av svårmod

”Jag har visserligen sju syskon, men mycket i mitt liv är helt motsatt det som skildras i Nina Wähäs Testamente – jag är född och uppvuxen i Stockholms kulturmedelklass, medan de många syskonen i Testamente är uppvuxna på en bondgård i Tornedalen. Och kanske är det bristen på igenkänning som gör att den inte talar till mig…” Läs mer


Thomas Mullen: Darktown
Delad stad

”1948 tog staden Atlantas poliskår för första gången in svarta poliser. De var åtta stycken, och förväntades uteslutande patrullera de svarta delarna av staden. Där fick de också en lokal, i källaren till YMCA, för på polishuset fick de inte visa sig. Det var helt enkelt bäst för dem själva: de kunde ju bli lynchade av vita poliser, som inte…” Läs mer


Sara Stridsberg: Kärlekens Antarktis
Den vackraste skildringen av kärlek och död

”Det finns en enda anledning till att jag tvekar att ge Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis högsta betyg; att det riskerar att ge potentiella läsare för höga förväntningar. Och har man för höga förväntningar blir man ju ofta besviken. Men samtidigt måste man som recensent vara rättvis – och Kärlekens Antarktis är en av de…” Läs mer


Kicki Sehlstedt: Sweet Lolita
Utsatthet och utnyttjande

”’Sweet lolita’ är en klädstil eller subkultur med rötter i Japan, en extremsöt och dockig stil med ett överflöd av pastellfärger, rosetter och volanger. Kawaii så det bara smäller om det. Att döma av namnet, Lolita, är det lätt att dra slutsatsen att det finns något perverterat över alltsammans, en vilja att behaga en gubbsjuk…” Läs mer


Stina Jackson: Silvervägen
Att tiga är silver på orten

”Silvervägen är namnet på en turistväg i norra Västerbotten och mellersta Lappland som sträcker sig från norska gränsen i Arjeplogsfjällen till Bottenviken. Idag är den för de flesta synonym med Riksväg 95 i hela dess sträckning, och den marknadsförs tillsammans med Guldvägen mellan Skelleftehamn och Malå…” Läs mer


Jenny och Kamilla Alderbrant: Sticka och virka
Inspirerande stick- och virkbok

”I stick- och virkmönsterboken Sticka och virka vackra sjalar, mössor, sockor och vantar av Jenny Alderbrant och Kamilla Alderbrant får man först läsa om familjetraditionen med handarbete. Både farmor och mormor var händiga kvinnor och stickade och virkade till sina barnbarn. Jenny…” Läs mer


Maja Säfström: Fantastiska fakta om djur
Sött och äckligt, men varför?

”Det är lätt att falla pladask för Maja Säfströms djurillustrationer. De är enkla men detaljrika på en gång, finurliga och söta i stilrent svartvitt, men samtidigt tillräckligt realistiska för att kunna bli en faktabilderbok som Fantastiska fakta om djur. Här får man till exempel veta att myror saknar lungor…” Läs mer

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-02-22 00:01 / Uppdaterad: 2020-02-21 23:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?