Recension

: Prylbanta
Prylbanta: Färre saker, större frihet Elisabeth Byström & Johan Ernfors
2017
Norstedts
6/10

Minimalism med för mycket moral

Utgiven 2017
ISBN 9789113080291
Sidor 224
Illustratör Lukas Möllersten

Om författaren

Paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors är civilekonom respektive civilingenjör och driver sedan några år bloggen Minimalisterna, där de skriver om sin väg mot en minimalistisk livsstil. Boken Prylbanta – färre saker, större frihet sammanfattar deras lärdomar.

Sök efter boken

Har du för mycket saker? Check. Letar du ibland alldeles för länge efter något du borde veta var det är? Check. Lägger du väldigt mycket tid på att organisera dina ägodelar? Check. Om man beräknar kostnaden för specifikt förvaringsyta i din bostad, är den orimligt hög? Check. Således: Jag, om någon, borde verkligen prylbanta, d.v.s. genomföra en riktigt ordentlig utrensning bland mina ägodelar och att endast införskaffa nya som verkligen fyller ett faktiskt behov.

Författarna till boken Prylbanta har länge drivit en anonym blogg under namnet Minimalisterna , där de beskrivit sin väg mot ett allt prylfattigare liv och nu har de skrivit en bok tillsammans. Boken är inte en samling blogginlägg, utan en fristående skapelse där lärdomarna och metoderna tydliggörs. Den är uppdelad på fyra övergripande områden; en introduktion till minimalism som författarna ser den, varför man ska prylbanta, varför det är svårt att prylbanta samt slutligen hur man går tillväga rent praktiskt.

Det är mycket som är bra, som den grundliga genomgången av negativa effekter av ett överflöd av prylar, där några av dem är sådana som de flesta nog inte tänkt på, som hur stor del av boendekostnaden som faktiskt läggs på yta för förvaring av saker som inte används eller hur mycket tid som försvinner när man letar efter något bland alldeles för många liknande föremål, och konkreta tips kring hur man börjar göra sig av med dem, samt var det största motståndet brukar ligga.

Det är en ganska hård linje som drivs men det finns också något tillåtande i att det är behoven som ska styra men samtidigt finns det en sorts dold agenda i bakgrunden och den tycker jag är lite obehaglig. Syftet med det hela är att frigöra tid och energi (och pengar) till annat, sådant som är bättre än alla de där sakerna man samlat på sig, och här blir det lite luddigt – vad är det egentligen som räknas som värdefullt? Jo, att umgås med familj, släkt och vänner, att träna, att förkovra sig och eventuellt att utöva någon kreativ hobby. Det ska dock inte vara något som genererar något fysiskt bestående föremål, ägnar man sig åt något sådant ska man fotografera verket och sedan göra sig av med det. Just detta att lagra saker digitalt är ett av sätten att hantera minnesföremål och jag tycker att det känns så torftigt. Det blir också något märkligt med denna förkärlek för digitalt lagrande när man samtidigt ska ägna sig så lite som möjligt åt sina telefoner, surfplattor och datorer.

Det finns ett samband mellan olika sorters rensande men det blir ganska märkligt när ”den tidsrelaterade alternativkostnaden av för mycket prylar” främst visar sig vara ett enligt författarna felaktigt användande av sakerna, som att ägna sig åt sociala medier, se på TV eller läsa nyheter(!). Och naturligtvis sparkar jag bakut när jag kommer till sådana här meningar om böcker:

[Kategorisering av böcker för att avgöra om de ska behållas.] Lästa och numera ointressanta böcker – Böcker som du inte vill läsa igen, alltså böcker som inte har gjort något större intryck på dig samt, enligt vår personliga erfarenhet, de flesta former av skönlitteratur.

Det är just det, att den där personliga erfarenheten lite för ofta blir till ett generellt påstående om sakernas tillstånd och lite för ofta lämnar en besk eftersmak för en sådan som jag, som förutom att jag betraktar mina böcker som vänner värdesätter den taktila upplevelsen av att hålla i en bok eller att bläddra i ett fysiskt fotoalbum, som uppskattar vackra prydnadsföremål och att servera olika drycker i olika glas.

Jag är inte någon minimalist, kommer aldrig att bli det och vill egentligen inte vara det. Jag är en maximalist som vill återta något av kontrollen och det är därför jag läser den här typen av böcker och försöker samla motivation och lite jävlar anamma. Om jag lyckas? Tja, med minimalisternas sätt att räkna har jag gjort mig av med ett par hundra föremål den senaste månaden och jag har faktiskt lyckats med en sådan sak som att plocka bort en del böcker jag inte gillar ur bokhyllan, trots att jag har fler böcker av  just den författaren, vilket går på tvärs mot samlaren i mig men samtidigt känns ganska uppfriskande.

Saga Nordwall

Publicerad: 2017-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2017-12-04 21:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7169

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?