Recension

: Den gula tapeten
Den gula tapeten Charlotte Perkins Gilman
2018
Modernista
8/10

Räds den gula tapeten!

Utgiven 2018
ISBN 9789177812081
Sidor 40
Orginaltitel The Yellow Wallpaper
Översättare Ingrid Ingemark

Om författaren

charlotteperkinsgillman
Foto: Modernista

Charlotte Perkins Gilman (1860-1935), amerikansk feministisk teoretiker och författare som ses som föregångare till flera senare feministiska teoribildningar. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten, skriven i samband med en förlossningspykos.

Sök efter boken

Tillhör ni den skara som under tråkiga stunder följer vad mönster de närvarande väggarna har att erbjuda? Det kan vara tapeter, men tapeter är med sina repetitiva mönster rätt enahanda att betrakta. Intressantare blir det när det uppstått sprickor i antingen i tapet eller väggens färg som slingrar sig i olika riktningar. Ni följer dem och plötsligt slutar de tvärt, som om den osynliga skaparhanden tröttnat eller blivit bortryckt.

Ni bör kanske omvärdera det hälsosamma i detta tidsfördriv. Tapeterna kan börja leva.

Den gula tapeten väger in på strax under fyrtio sidor. Det är svårt att inte gilla den. Författaren Charlotte Perkins Gilman hade många strängar på sin lyra. Hon var bland annat sociolog, feministisk teoretiker och dramatiker. Berättelsen om kvinnan som i sin dagbok skriver om hennes dagar uppe på en vind utkom 1892. Om inte omdömet redan använts ungefär tvåtusentrehundratvå gånger, skulle jag kalla den en ”liten pärla”. Ni förstår kanske ändå.

Boken kan läsas på åtminstone tre sätt. För det första som en lätt ryslig berättelse. Du blir kanske inte rädd, men tapeter som rör på sig är ju sällan särskilt angenämt. För det andra som ett historiskt dokument, en inblick i en miljö där en kvinna på grund av ”hysteri”, denna infantiliserande benämning, kan stängas in på en vind för ”hennes eget bästa”. För det tredje som en lika delar feministisk som polemisk skrift.

Hon är alltså inte där av egen vilja. Hon är underkastad läkare Mannen och läkare Broder. Utifrån en läkarvetenskaplig bas konstateras att en liten konvalescensperiod avskild från världen skulle göra susen. Naturvetenskapen är väl bland det mest rationellt-manligt kodade som tänkas kan och, i motsats till det känslomässiga-kvinnliga, närmast omöjligt att motsäga. Hon vet inte sitt eget bästa och giftet har trängt in i henne till sådan grad att hon internaliserat denna syn. Hon utgår ifrån att de vet bättre och har en nyktrare syn på tillvaron och fogar sig efter deras vilja.

Boken berör två möjliga konsekvenser av barnsbörden: förlossningsdepressionen- och psykosen. Jag har svårt att tänka mig att varje havande har någon större insikt i vad problem som kan uppkomma efter en förlossning. Utöver de rent fysiska skadorna i underliv och närliggande områden är alltså dessa psykiska åkommor inte helt ovanliga. Jag kan bara gissa mig till de förvirrade känslor och tankar som kan uppstå när den färgsprakande lyckan uteblir.

Således är Den gula tapeten en modern roman. Och kanske kan vi lägga till en fjärde ingång till den: Skrivandet som flykt, ventil, frihet. Det vita pappret är en värld av möjligheter. Helt säkert är det inte lika förföriskt och förrädiskt som en gul tapet. Jag kan bara säga: Giv akt på dina förströelseaktiviteter!

Robert Myhreld

Publicerad: 2018-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-25 21:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7318

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?