Text

Bokrea 2022

På tisdag är det dags för årets bokrea. Bredden i bokrean gör att alla kan hitta någon bok som passar. Eller – så ger du dig i kast med något som utmanar dig och som inte tillhör din vanliga läsning. Vi på dagensbok.com passar på att lyfta fram några tips ur vårt stora arkiv.

Hoppas du fyndar något!

* * *

Tips från Lena:

Rotvälta av Tove Alsterdal
Eira är 31 år och jobbar numera som polis i Kramfors. Midsommar skulle firats med mygg, knott och en mamma med begynnande demens. En nyupptäckt brottsplats gör att firandet med mamma får skjutas upp. Allt leder till ett äldre fall och det märks av innehållet i de arkiverade dokumenten att polisers frågeteknik har utvecklats sedan 1990-talet. En välbalanserad berättelse där stolpiga dialoger undviks för att i stället ge plats åt bland annat intressanta tillbakablickar i Ångermanlands historia.

Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow
Lisa sugs in i en fantasivärld och ser hur blommorna blir levande och skyndar att få allt klart till en midsommarfest. Blommorna från ängen, skogen och intill insjön niger och bockar inför festens värdinna, drottning Rosa. Festen råkar ut för fridstörare (=ogräsen), vilket visar att även i fantasivärlden råder klassmotsättningar.

Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan: på resa med kamera av Lena Carlsson
Resa med tåg och båt under tjugo års tid. Resmålen är Italien, Frankrike, Balkan och Israel. Selma Lagerlöf och Sophie Elkan reser som ”två ensamma fruntimmer” och fotograferar hus, utsikter, människor på gatorna eller tjänstefolk. Äventyrslusten strålar ut från bilderna och alla vykort som Selma Lagerlöf skriver till sin mor eller väninnorna är fullklottrade. Intressant att tänka hur resorna också gett inspiration till författandet av storslagen litteratur.

/Lena Nöjd

Tips från Anna Liv:

Ödesmark av Stina Jackson
Ödesmark är en liten ödslig by utanför Arvidsjaur i Lappland. Där lever Liv med sin åldriga far, despoten Vidar, och den ensliga tonårssonen Simon. De bildar en udda familj och Liv märker hur det skvallras. Detta är en mörk, nervig historia om hur en plats kan knyta människor till sig. Det handlar också om hur knepigt det kan vara inte falla tillbaka i gamla mönster. Om att kämpa för att ta sig ur en situation, att vilja förändra sin framtid till något ljust.

Alla ljuger av Camilla Grebe
Boken är en historia som är full av lögner och tvivel, vilket titeln ju antyder. Det är en berättelse där vi möter människor som döljer hemligheter. Det kan handla om att de vill skydda någon eller sig själv. Allting är så genialiskt uppbyggt och spännande. Det finns ju ett slitet uttryck som heter bladvändare, och detta är helt klart en sådan.

De drabbade av Karin Wahlberg
Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas brutalt mördad i sin sommarstuga utanför Dalby i den ensliga bokskogen. Hon är känd på sin arbetsplats som en rätt skoningslös person med fokus på besparingar och nedskärningar. Vi även får följa människor ur en samtalsgrupp där de alla är döende. Deras funderingar om sin för tidigt kommande död är drabbande. Dessutom innehåller historien många inblickar och en hel del kritik mot dagens sjukvård.

/Anna Liv Lidström

Tips från Saga:

Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam
För den som irriterar sig rejält på felanvändning av det svenska språket är det här en veritabel Bibel; här finns såväl fakta om språkfelen som sätt att hantera den som förbryter sig mot språkreglerna. Underhållande och bildande för nördar med självdistans.

Det tunna svärdet av Frida Nilsson
Sasjas mamma är svårt sjuk och när Döden närmar sig inser Sasja att det bara finns en sak att göra: att på något sätt överlista Döden. Så börjar ett äventyr som bär sagans alla kännetecken och där författaren vårdar arvet efter Astrid Lindgren i såväl skildringen av naturen som sättet att närma sig de stora, svåra frågorna.

Den femte årstiden, Obeliskporten och Stenhimlen av N. K. Jemisin
Den söndrade jorden är en fantasytrilogi om en värld som går under med ojämna mellanrum för att pånyttfödas men nu kan det vara sista gången. Allt är omsorgsfullt konstruerat och beskrivet men inte på bekostnad av drivet i berättandet – jag läser lika uppslukad som när jag var barn och vill inget annat än att fortsätta samtidigt som jag önskar att berättelsen inte ska ta slut. Det är sorgligt, spännande och på ett skrämmande sätt alldeles för nära vår verklighet.

/Saga Nordwall

* * *

Fler reaböcker vi recenserat


Elin Cullhed: Eufori: En roman om Sylvia Plath
Vägen mot slutet

”En känd poet och författare som fortfarande inspirerar och påverkar slutade sina dagar med att lägga blöta handdukar vid alla dörrspringor och fönster, öppna ugnen och slå på gasen för att sedan vänta på att livet skulle ta slut. Poeten var Sylvia Plath och året var 1963. I Eufori får vi följa Sylvias liv åren innan tragedin som avslutade…” Läs mer


Douglas Stuart: Shuggie Bain
Porträtt av en mor

”Elizabeth Taylor-look-aliken Agnes Bain är den snyggaste och mest glamorösa mamman i Glasgow, åtminstone enligt sonen Shuggie, även om pälsen och klackskorna är införskaffade på postorder på kredit. Hårsvallet är hårdsprejat och läppstiftet på plats också till vardags. Som pricken över i har hon låtit dra ut…” Läs mer


Reyhaneh Ahangaran: Känsloboken
Om glädje, ilska och ett lila orosmonster

”Reyhaneh Ahangarans Känsloboken har undertiteln ”För dig som går på lågstadiet”, men jag funderar en del under läsningens gång på hur olika människor egentligen är när det gäller känslor. Barn i olika åldrar. Vuxna. Visst, vi vuxna lägger oss inte ner i gången i matbutiken och skriker om vi inte får det vi vill…” Läs mer


Peter Englund: Söndagsvägen
1960-talets största polisutredning inifrån

”Varken Stridens skönhet och sorg eller Poltava av Peter Englund har lockat mig, däremot blev jag nyfiken på hans Jag kommer ihåg 2016 som jag lätt klämde på en tågresa tur och retur till Malmö. Den boken består av 586 stycken som alla börjar ‘Jag kommer ihåg…’ och är, kan man väl säga, en samling fritt associerade…” Läs mer


Göran Greider: Barndomsbrunnen
Störst av allt är tacksamheten

”En avgörande livshändelse som rubbar vardagen skapar utrymme för reflektion över den del av livet som passerat. Att blicka bakåt och stanna upp i nuet kan bli en del av överlevnaden. I Barndomsbrunnen är det Göran Greider som tar oss med på den resan genom sin uppväxt i Vingåker och sitt liv efter att först ha fått…” Läs mer


Elin Anna Labba: Herrarna satte oss hit
Staten, samerna och tvångsförflyttningarna

”Får jag sörja en plats som aldrig har varit min? Den frågan ställer sig Elin Anna Labba i inledningen till den här boken om 1900-talets tvångsförflyttningar av renskötande samer i Sverige. Det är också en fråga som i hög grad kommer att genomsyra boken i grunden. För ett sekel sedan började den svenska staten alltså att…” Läs mer


Johanna Hedman: Trion
Tyst triangeldrama

”Det börjar med en kort bild från en framtid, ett efteråt. Många år har gått men tankar och känslor finns kvar. Och sedan tillbaka till tiden då det verkligen hände. Tre unga människor som studerar och festar, pratar och tänker. Tänker och känner och betraktar varandra och ibland sig själva. De ser och formulerar men det är…” Läs mer


Angie Thomas: Min tur nu
En kärleksförklaring till hiphop och unga tjejer

”Ibland råkar man på en författardebut som är så osannolikt begåvad, så redan hemma i sin stil, att man måste kolla att det verkligen rör sig om en debut. Det är inte ‘lovande’, det är nästintill fulländat. Det har bara hänt mig ett fåtal gånger, och den senaste gången var Angie Thomas The hate U give. Thomas golvade mig med sitt…” Läs mer


Henrik Bromander: Skymningstid
Radikalisering och terror i Folkhemssverige

”Läser man tidningarnas recensioner av Henrik Bromanders senaste roman, Skymningstid, kan man lätt dra två slutsatser: För det första att den kanske inte är hans allra bästa. För det andra att det är en väldigt högt satt ribba. På den andra punkten är bara att hålla med. Bromanders är ett konstant intressant författarskap. Han…” Läs mer


Abdulrazak Gurnah: Paradiset
En pojke satt i pant

”Paradiset hålls, vad jag förstår, för en av Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs allra bästa romaner. Den beskrivs inte sällan som ett svar på Joseph Conrads koloniala klassiker Mörkrets hjärta, om färden in i den skrämmande, vilda kontinentens inre. Kanske hade jag tyckt bättre om den ifall jag varit mer påläst kring detta…” Läs mer


Elly Griffiths: Irrbloss
Mysdeckare om ond bråd död

”Irrbloss är den tolfte boken om den forensiska arkeologen Ruth Galloway. Böckerna om henne är den enda kriminalserien jag fortfarande följer med stort intresse. I Irrbloss har det gått två år sedan händelserna i En cirkel av sten, och Ruth har lämnat sin ensliga stuga och polisarbetet i Norfolk för att vara heltidsakademiker…” Läs mer


Ann-Helén Laestadius: Stöld
Snäll skildring av politiskt sprängstoff

”Ann-Helén Laestadius är same och född och uppvuxen i nedre Soppero. Hon har skrivit flera ungdomsromaner som skildrar en verklighet långt bort från det södercentrerade blickfånget i Sverige, antingen det handlar om hur bygget av en gruva splittrar ett helt samhälle, eller hur det är att leva som same i dagens Sverige…” Läs mer


Delia Owens: Där kräftorna sjunger
Fängslande mordhistoria

”Ni vet den där känslan när man inte kan lägga ifrån sig en bok? När man snabbt ser hur sidorna tar slut och inser att upplösningen måste komma snart för det är mindre än hundra sidor kvar… Det här är en sådan bok. Där kräftorna sjunger tar oss med till träskmarken i en mindre ort utanför North Carolina vid namn…” Läs mer


Ulrika Linder: Återvinningscentralen
Folkbildning, fotbad och felsorterade krokodiler

”När jag först flyttade dit jag bor nu, som första gångens husköpare i lågprisklassen, blev återvinningscentralen en av de absolut första platserna jag lärde känna. Med bokstavligt talat blod, svett och tårar släpade jag dit bit efter bit av all den bråte de tidigare ägarna lämnat efter sig, och personalen där har sedan dess en särskild…” Läs mer


Yahya Hassan: Yahya Hassan 2
Våldet som fortsätter

”Tiden går så fort och samtidigt inte alls. Det är svårt att förstå att det redan är åtta år sedan Yahya Hassans extremt uppmärksammade poesidebut, och att det snart gått ett år sedan hans alltför tidiga bortgång. Hassan var endast 18 år när hans första bok, Yahya Hassan, publicerades. Poesidebuter brukar varken…” Läs mer


Katarina von Bredow: Han & dom
Upp, upp – och sen då?

”Jag tycker att jag läst flera bra ungdomsböcker precis innan jag slår upp Han & dom, den sista fristående delen i Katarina von Bredows trilogi om mellanstadieelever. Ändå känns det nästan som en uppenbarelse, som att sjunka ner och flyta i perfekt tempererat vatten, hennes språk och blick för unga människors…” Läs mer


Suzanne Collins: Balladen om sångfåglar och ormar
Ljudet av Snow som faller

”Balladen om sångfåglar och ormar är den efterlängtade senaste boken i Hunger Games-världen. 12 år har gått sedan den första boken i Hunger Games-trilogin släpptes (är det bara jag som känner mig ruskigt gammal nu?) och rodde hem titeln som Dystopiernas Dystopi. I alla fall bland ungdomsböcker – när det gäller…” Läs mer


Alexandra Borg och Nina Ulmaja: Strindbergs lilla röda
Nördig utflykt i typografin

”Det här är en bok om en bok, nämligen August Strindbergs genombrottsroman Röda rummet. Men det är på samma gång en bok om böcker och om böckernas inre och yttre beståndsdelar, det vill säga om typografi, sättning och formgivning. Roligt och välbehövligt. Alltför länge nu har ett strikt nyttobetonat synsätt…” Läs mer


Ulrika Knutson: Den besvärliga Elin Wägner
”Vi behöver henne”

”Hon har en skuld till Elin Wägner, menar Ulrika Knutson i förordet till sin biografi över journalisten, författaren, rösträtts- och fredaktivisten. För sjutton år sedan, i den fantastiska gruppbiografin om kvinnorna kring Kvinnliga medborgarskolan Fogelstad och tidskriften Tidevarvet, Kvinnor på gränsen till…” Läs mer


Johan Croneman: Jag är olyckligt här
Värmen från en toasits

”Under en period hade man som läsare av Dagens Nyheters nätupplaga möjlighet att få chatta med nyhetsaktuella personer. En gång frågade jag till exempel Nationalmuseums dåvarande chef vilket som var det dyraste konstverk han hade hemma. ‘Sin son’ svarade han lite slugt. På samma sätt…” Läs mer


Sara Paborn: Tistelhonung
Kärlek med förhinder

”Sommaren 2019 håller tillvaron att krackelera för relationscoachen Ebba. Hon som tidigare skrivit böcker om hur en håller förhållanden vid liv och varit en bejublad föreläsare har efter en ganska smutsig skilsmässa och ett kortare stormigt förhållande med en bedagad popartist endast sporadiska jobb som…” Läs mer


Elin Boardy: Nätterna på Winterfeldtplatz
Ett omvälvande år i Berlin

”Det glada tjugotalet. De där åren mellan krig och depression och krig igen då så mycket tycktes vara möjligt – ja, var möjligt. Elin Boardys Nätterna på Winterfeldtplatz utspelar sig dock under ett år i slutet av decenniet, då friheten började inskränkas, då hoten kom närmare. Nittonåriga familjeflickan Hedvig från Göteborg söker sig…” Läs mer


Johanna Mo: Nattsångaren
När natten gråter

”Polisutredaren Hanna Dunker återvänder till Öland där hon växte upp. Hennes pappa har gått bort och hon behöver återvända av praktiska skäl, men där finns även en hemlängtan. Ett sug efter sina rötter och efter stugan vid havet. Men det är inte lätt. Det fanns en anledning till att Hanna Dunker flydde från…” Läs mer


Marie Aubert: Vuxna människor
Ångest, självförakt och relationsproblematik

”Idas liv skulle kunna vara perfekt. Men det är det inte. Hon är 40 år och barnlösheten gör sig påmind. Långvariga relationer saknas. Att vara den som blir utan och uppleva att alla andra har det man saknar. Ida åker till sommarhuset som hon äger tillsammans med sin syster. Hon känner sig som en gäst i sitt eget hus. Det skaver…” Läs mer


Vigdis Hjorth: Är mor död
Smärtsam brytning mellan mor och dotter

”Vigdis Hjorth är författaren till den internationella succén Arv och miljö, nu har jag läst hennes senaste bok Är mor död. Den här boken handlar precis som Arv och miljö, om komplicerade och infekterade familjerelationer. Jag ska dock erkänna att jag inte läst Arv och miljö, jag har försökt lyssna på den flera gånger men fastnade…” Läs mer


Lydia Sandgren: Samlade verk
Vänskap, kärlek och ett försvinnande

”DDen dag Cecilia försvann var väl som alla andra. Eller? Vad var egentligen det som hände och varför lämnade Cecilia allt? När forskaren, hustrun och tvåbarnsmamman plötsligt försvinner verkar det accepteras av familjen på ett märkligt sätt. Som att det är precis vad man kunde vänta sig av Cecilia Berg, en kvinna som…” Läs mer


Nina Burton: Livets tunna väggar
Med örat mot myrstinna väggar

”Kan människan uppfatta djuren på djurens villkor? Kanske är frågan felställd, för Nina Burtons ingång i ämnet är ödmjukt lyhörd. Samtidigt är den röda tråden i hennes Augustnominerade bok Livets tunna väggar språket. Blir inte normen då med nödvändighet det mänskliga? Samtidigt är förstås språket det vi själva har…” Läs mer

* * *

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-02-20 00:01 / Uppdaterad: 2022-02-19 21:20

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?