Text

Dansk litteratur – special inför bokmässan i Göteborg 2012

Bokmässan i Göteborg har i år nordiskt tema, vilket vi på Dagensbok uppmärksammar med temaspecialer om de olika nordiska ländernas litteratur. Förra veckan konstaterade vi att Norge är mycket mer än bara Karl Ove Knausgård. Samtidslitteraturen i Danmark idag sträcker sig från den nya deckarfavoriten Jusi Adler-Olsen, till generationsromansförfattaren Hanne-Vibeke Holst och finkulturell poesi av Pia Juul. Dessutom har vi tagit oss en titt på Danmarks avkrok Grönland för att se vilken litteratur som blir skriven där. Flera av författarna kommer såklart till bokmässan i Göteborg så ta chansen och ta reda på vilka seminarier du inte får missa!


Pia Juul: Radioteatern. Vi sänder: Koblenz
Löften om ljud

radioteatern_omslag”Pia Juul räknas till Danmarks främsta poeter och är ledamot i Danska akademien, dessutom både omtyckt och prisbelönt i hemlandet. Hon är även en av de danska författare som kommer att läsa i rum för poesi under årets bokmässa, vilket förstås gör henne extra intressant just nu. Tidigare har jag bara läst Juul i romanform…” Läs mer


Pia Juul: Mordet på Halland
Ett mord, ett liv, ett utsnitt

Mordet på Halland”Mordet på Halland? Låter väl mest som en dålig deckartitel, gör det inte?

Vi har Bess; författare, förvirrad och sörjande. Vi har också ett begånget mord – mordet på Halland, Bess man. Bess vaknar en morgon, kliver upp och tänker att…” Läs mer


Pia Juul: Lite som jag
Det vi tänker tyst, det vi inte pratar om

Lite som jag”I dagboksform följer vi en tonårstjejs tankar. Hon dokumenterar sin vardag, det är små och stora händelser om vartannat. Hon bor ensam med sin mamma. Eller ibland bor mammas nye kille där också, när han inte är ute på sjön och jobbar. Det är många saker hon funderar på, som hon inte riktigt vågar fråga om. Som när…” Läs mer


Lasse Thorning: Sådan og sådan
Det gör pissont att vara människa

sadan-og-sadan_omslag”Jag läser ur Lasse Thornings diktsamling högt rakt ut i rummet. Uppehåller mig vid orden, smakar, låter de klinga av i varje diftong. För är det inte det som är behållningen med danskan som språk? Jag har hört Lasse Thorning och flera andra danska poeter läsa sina dikter på slam i Köpenhamn, jag har inte alltid hängt…” Läs mer


Kim Leine: Tunu
Med landskapet som plattform

tunu_omslag”Tunu är upplagd som små berättelser, anekdoter, händelser, där karaktärerna snart vävs in i varandra. Med ett varierat språk tecknar Leine porträttet av en by. Stundtals kargt, stelbent, stundtals utsvävande snyggt, stundtals riktigt roligt. Ibland tar vi del av handlingen via mailkorrespondans mellan fastlandets sjukhus och öns utsatte sjuksköterska…” Läs mer


Jakob Ejersbo: Ok International
Inget utmärkande

ok-international-omslag”Ok International är den danska delen av Novellix nordiska fyra som släpps i samband med bokmässan i Göteborg. Novellen är usprungligen publicerad i Revolution. I ett myller av människor där alla är olika men ändå lika är det ingen som utmärker sig. Det är vad Ok International handlar om. Det är intet nytt under solen. Shakila …” Läs mer


Jakob Ejersbo: Nordkraft
Trainspotting light

nordkraft”Ålborg. Danmarks fjärde stad. Spyende industriskorstenar ramar in och präglar både miljö och karaktärer – att bli vuxen är att inställa sig på fabriken. Så vad gör man om man är ung och det minsta rebellisk, om man vill gå sin egen väg och sätta en annan färg på livet än den toxiskt blygrå? Man knarkar…” Läs mer


Jussi Adler-Olsen: Journal 64
Det förflutna kommer alltid åter

omslag_journal64”Det är fruktansvärt men sant. Fram till för 40 år sedan skickades så kallade missanpassade kvinnor till kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För de flesta blev livet på Sprogø helt och hållet fruktansvärt. Till…” Läs mer


Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P
När hämnden blir till livsluft

Flaskpost”Det har regnat priser över denna tredje bok i kriminalromanserien om Avdelning Q, bland annat är den belönad med Glasnyckeln 2010 (årets bästa skandinaviska kriminalroman). Så det är med viss förväntan som jag, trots att jag inte läst de två tidigare, hugger in på Flaskpost från P. Kriminalkommissare…” Läs mer


Jussi Adler-Olsen: Fasanjägarna
Stieg Larsson light

fasanjagarna-omslag”Den lagom obekväme och trivsamt originelle kriminalaren Carl Mörck har efter sitt lyckade genombrottsfall med Kvinnan i rummet nu en permanent avdelning, Avdelning Q, som från Köpenhamnspolishusets källare ska lösa de fall som de ordinarie poliserna gett upp (cold cases). Genom uppmärksamheten från den oväntade succén…” Läs mer


Jussi Adler-Olsen: Kvinnan i rummet
Ondska i Skandinavien

kvinnan-i-rummet-omslag”När jag läser ännu en skandinavisk deckarförfattare som skördat stora framgångar på der Spiegels bästsäljarlista kommer jag inte från tanken på vilken bild de måste ha av oss där nere. För den röda stugan och den orörda naturen bör väl rimligtvis också dela plats med den psykopatiske mördaren om man skulle utföra det klassiska…” Läs mer


Hanne-Vibeke Holst: Förlåtelsen
Inte hennes bästa

Förlåtelsen”Den här romanen ikläder sig många roller och tar upp många ämnen. Å ena sidan är den lite av en nutida thriller med terrorhot som spänningsingrediens. Å andra sidan spänner den över flera generationer, från 1940-talet och framåt och skulle på det sättet kunna kallas ett familjeepos. Klart är att oavsett vilken tidsanda det är…” Läs mer


Hanne-Vibeke Holst: Kvinnan med de vackra händerna
Bli arg. Och kanske lite inspirerad

kvinnan med de vackra”När jag blev arg, Da jeg blev vred, heter Hanne-Vibeke Holsts bok i original. Vilken klantskalle som ändrade det till den svenska utgåvans idiotiska Kvinnan med de vackra händerna vet jag inte. Originalets styrka och indignation passar betydligt bättre. Hanne-Vibeke Holst är förmodligen mest känd som skönlitterär författare, bland…” Läs mer


Inger Christensen: Azorno
Att ta med till en öde ö

Azorno”Anteckningar om Azorno:

I ett flöde av höstens romaner. Hur att läsa? poesi

Romanen upprepar sig för att den bör göra det. Ska inte förstås. Finns något i upprepningarna, det musikaliska.

Hitta ett sätt att läsa, lyssna på, se…” Läs mer


Inger Christensen: Det
Tack för det Modernista!

inger-christensen-det-omslag”Första gången jag läser Det får jag ångest. Jag slår upp boken och möts av ett massivt textblock där meningarna slingrar sig som ormar i stackatotakt:

Det. Det var det. Så har det börjat. Det är…” Läs mer


Lene Kaaberbøl: Silverhästen
Feministisk fantasy med driv

Silverhästen1”Som fantasyläsare är man inte direkt bortskämd med mästerverk. Det mesta som skrivs är upprepning, tröttsamma femhundrasidiga bibbor som ingår i serier på minst tre och högst oändligt många delar. Miljön är medeltidsliknande med kringvandrande riddare och allmänt konservativa könsroller…” Läs mer


H C Andersen: Tummelisa
Vacker Tummelisa

Tummelisa”Att Charlotte Gastaut kan illustrera övertygade hon oss om redan i sin förra bok Fannys fantastiska resa. Då författade hon även berättelsen om Fanny, även om det är bilderna som driver historien framåt. Den här gången har Charlotte Gastaut tagit till sig H C Andersens klassiska saga om Tummelisa – flickan som…” Läs mer


Kim Fupz Aakeson: Söndag
Blir man mindre älskad när man får ett syskon?

sondag-omslag”Söndag, med text av Kim Fupz Aakeson, handlar om Torsten som ska få ett litet syskon. Han tycker nog att det ska bli ganska roligt tills Willy, hans sämsta kompis talar om för honom att folk ”skaffar nya bebisar när den första bebisen har blivit för stor och ful och jobbig.” Ännu värre är att Willy säger till Torsten…” Läs mer


Suzanne Brøgger: Sølve : en plats i Danmark
Mer trist än provocerande

Solve”Som många andra läste jag Fräls oss ifrån kärleken som tonåring och var helt fascinerad över att man kunde välja bort kärleken, till och med argumentera mot den. Efter en uppväxt av prinsessor, Disney, Dirty Dancing och Pretty Woman fick man plötsligt lite alternativ. Själva idén, att det är kärleken i sig…” Läs mer


Sara Blædel: Pulver
Bananer är bäst

Pulver”Hon tappade suddet på golvet. Hon böjde sig ner och tog upp det. Hon tänkte: vilket fult sudd det här var. Kanske ska jag inte skriva för hand. Datorer är ju enklare. Hon reste sig och gick bort till skrivbordet. Det var vitt. Hon satte sig ner. Sedan reste hon sig igen och gick bort till telefonen…” Läs mer


Jeppe Brixvold: Brott och framgång
Jag ser inte skogen för alla träd

brott_och_framgang_omslag”Schizofreni är en psykossjukdom. Vanliga symptom är paranoia och rubbningar i associationsmönster och affektioner. Alltså ligger diagnosen långt ifrån den populärkulturella föreställningen om multipla personligheter. Etymologiskt betyder emellertid schizofren just detta: kluvet sinne, vilket skulle avse…” Läs mer


Pia Tafdrup: Tarkovskijs hästar
Ojämn skildring av demenssjuk fader

tarkovskijs-hästar”Andreij Tarkovskij var en rysk filmregissör känd för sitt poetiskt säregna filmspråk. Hans filmer innehåller långa klipp med mycket naturbilder. Han kunde visa en porlande bäck, ett droppande tak eller en soluppgång i flera minuter utan att det hade någon speciell betydelse för handlingen. Hans filmer, med sitt övertydliga symbolspråk…” Läs mer


Lars Husum: Min vänskap med Jesus Kristus
Min gud, min gud, varför lämnar du mig inte i fred?

minvanskapmedjesuskristus-omslag”Fördelen med att försöka slå in skallen på Jesus Kristus är att han är odödlig. Och att han förlåter en. Även om det är villkorat. Men börja från början; Nikolaj är en väldigt Dålig Människa. Hans riksälskade popstjärna till mor och hans trista far dog vid unga år, så han är uppfostrad av sin storasyster med alldeles för mycket pengar …” Läs mer


Jette A. Kaarsbøl: Din nästas hus
Ekologiska cashewnötter härsknar också

Din nästas hus”En bro bort från Malmö bor världens lyckligaste folk. Har det sagts. Och lycklig, det är precis vad Laus Lindborg ser ut att vara. Han – en framgångsrik arkitekt, omges av vackra intelligenta kvinnor och bor i en snofsigt inredd lägenhet i centrala Köpenhamn. Dejligt värre. Men herr Lindborgs välpolerade fasad döljer…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-09-08 00:01 / Uppdaterad: 2012-09-10 20:02

Kategori: Special

2 kommentarer

Trevlig lista! Som gift med en dansk trillar jag på ganska många författare från grannlandet. Köpte Nordkraft i somras på en loppis men har inte hunnit börja. Och Blaedel är bra!

Jessica Oregistrerad 2012-09-08 21:38
 

Tack, vad roligt!

Emelie Novotny Redaktionen 2012-09-10 08:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?