Recension

: Ok International
Ok International Jakob Ejersbo
2012
Novellix
5/10

Inget utmärkande

Utgiven 2012
ISBN 9789186847807
Sidor 30
Översättare Helena Hansson
Först utgiven 2009

Om författaren

Fotograf: Ole Svendsen

Jakob Ejersbo är född 1968 i Rødovre och uppvuxen i Danmark och Tanzania. Han är utbildad journalist och har framför allt arbetat med radio. 1998 debuterade han med brevromanen Fuga som han skrev tillsammans med Morten Alsinger. 2000 kom novellsamlingen Superego och romanen Nordkraft kom 2002 (2004 på svenska).

Sök efter boken

Ok International är den danska delen av Novellix nordiska fyra som släpps i samband med bokmässan i Göteborg. Novellen är usprungligen publicerad i Revolution.

I ett myller av människor där alla är olika men ändå lika är det ingen som utmärker sig. Det är vad Ok International handlar om. Det är intet nytt under solen. Shakila jobbar som laboratorieassistent på ett sjukhus i Chicago. Där får hon tolka när en spansktalande patient kommer in på sjukhuset och påstår att hon har blivit korsfäst av sin man. Om två veckor börjar Shakila en ST-tjänst som barnläkare. Hon är utbildad på Kuba, född i London och uppväxt i Tanzania. Hennes mamma är från Jamaica, hennes pappa är från Tanzania, så är också hennes man. Hon är ett resultat av internationella relationer.

Jag var tanzanier. Nu svävar jag i ett tomrum. Jag talar swahili, franska, engelska, spanska, latin. Min familjs blod reser omkring i världen.

Hon är arg på afroamerikanerna, de som kräver särbehandling för att deras förfäder en gång förslavades. De har fått sina liv serverade, menar hon, efter det att deras förfäder förslavades, och sedermera blev fria från slaveriet. Hon och hennes familj har kämpat sig uppåt. Hon vill inte jämföras med afroamerikanerna, hon är inte som de. Hon ser på det land hon lever i, ett land där alla lever uppdelat och där ingen har intresse av att beblanda sig med någon som är annorlunda.

USA är ingen stor smältdegel. Vi smälter inte samman.

Efter en bilolycka hamnar Shakila hos polisen. Det som ser ut att vara ett förhör blir ett samtal om identitet och ursprung. Är det verkligen så stor skillnad på henne och de runtomkring henne?

Ok International handlar inte bara om detta, den är också det. En i mängden. Inget nytt under solen skriver jag. Nej, det här är helt enkelt inte så speciellt. Alla är på sätt och vis olika men ändå lika. Om en novell ska fånga mitt intresse måste den vara mer olik än lik.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-07 13:08

Kategori: Recension | Recension: #4883

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?