Recension

: Journal 64
Journal 64 Jussi Adler-Olsen
2012
Bra Böcker
6/10

Det förflutna kommer alltid åter

Utgiven 2012
ISBN 9789170029547
Sidor 415
Orginaltitel Journal 64
Översättare Leif Jacobsen
Först utgiven 2010
Språk Danska

Om författaren

Jussi Adler-Olsen är en dansk författare som föddes i Köpenhamn 1950. Politiska studier, en utbildning i filmvetenskap och en pappa som var överläkare inom psykiatrin har gjort att han kunnat skriva böcker om allt från sinnessjukdom till internationella konspirationer.
Kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång hemma i Danmark samt i Tyskland och Nederländerna. Böckerna har på kort tid sålts till 14 länder, hyllas av kritiker världen över och Lars von Triers filmproduktionsbolag har köpt filmrättigheterna till serien. Flaskpost från P har belönats med Harald Mogensen Prize 2010 (Årets bästa danska kriminalroman) och Glasnyckeln 2010 (Årets bästa skandinaviska kriminalroman).

Sök efter boken

Det är fruktansvärt men sant. Fram till för 40 år sedan skickades så kallade missanpassade kvinnor till kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För de flesta blev livet på Sprogø helt och hållet fruktansvärt. Till den ön anlände Journal 64 s Nete Hermansen, men hon lyckades faktiskt ta sig därifrån. Som så ofta sker så hinner dock det förflutna ikapp henne. Detta blir början på Avdelning Q:s svåraste utredning. Vad gömmer sig i Nete Hermansens bakgrund och var finns hon nu? Och varför försvann folk runt omkring henne?

Journal 64 är den fjärde kriminalromanen i serien om Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Vi fortsätter att följa den tjuriga kriminalkommisarie Carl Mørck. Tillsammans med sin exotiskt spännande assistent Assad tar han sig an hopplösa fall som inte lyckats knäckas dåförtiden.

Vår historia vandrar mellan tre olika tidsrymder. Dessa tider är klart och tydligt beskrivna och hoppen i tillvaron blir här logiska och kliver med sjumilakliv fram och tillbaka mellan decennium.

Antar att ni hört talas om den hårdkokta deckaren? Det är från början en amerikansk stil som började hos deckarförfattare som Dashiell Hammett och Raymond Chandler och jag vill själv lägga till Ed McBain och hans Isola, en fiktiv storstad i USA. Stilen kännetecknas av osentimentala skildringar av brottslighet, våld och sexualitet, uttryckt med understatement och kyliga kommentarer. Jussi Adler-Olsen kvalar självklart in i klubben. Det mustiga språket är en läsglädje. Här finns mörk humor, samhällskritik och spänning. Så till den milda grad att jag anser att ni behöver spänna fast säkerhetsbältet innan ni kastar er in i boken. Annars blir ni garanterat åksjuka.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-07 23:21

Kategori: Recension | Recension: #4884

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?