Recension

: Flaskpost från P
Flaskpost från P Jussi Adler-Olsen
2011
Bra Böcker
9/10

När hämnden blir till livsluft

Utgiven 2011
ISBN 9789170028939
Sidor 442
Orginaltitel Flaskepost fra P
Översättare Leif Jacobsen
Först utgiven 2009

Om författaren

Jussi Adler-Olsen är en dansk författare som föddes i Köpenhamn 1950. Politiska studier, en utbildning i filmvetenskap och en pappa som var överläkare inom psykiatrin har gjort att han kunnat skriva böcker om allt från sinnessjukdom till internationella konspirationer.
Kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång hemma i Danmark samt i Tyskland och Nederländerna. Böckerna har på kort tid sålts till 14 länder, hyllas av kritiker världen över och Lars von Triers filmproduktionsbolag har köpt filmrättigheterna till serien. Flaskpost från P har belönats med Harald Mogensen Prize 2010 (Årets bästa danska kriminalroman) och Glasnyckeln 2010 (Årets bästa skandinaviska kriminalroman).

Sök efter boken

Det har regnat priser över denna tredje bok i kriminalromanserien om Avdelning Q, bland annat är den belönad med Glasnyckeln 2010 (årets bästa skandinaviska kriminalroman). Så det är med viss förväntan som jag, trots att jag inte läst de två tidigare, hugger in på Flaskpost från P.

Kriminalkommissare Carl Mørck och hans assistent Assad jobbar på Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Tillsammans tar de sig an så kallade hopplösa fall. När Carl får en gammal flaskpost på sitt bord tar han det först inte på allvar. Den nötta, gröna flaskan har stått och dammat på fönsterkarmen borta i Skottland i massor med år utan att någon märkte brevet inuti. Brevet som var skrivet i blod och började med HJÄLP. Efter ett tag inser dock Carl och Assad att brevet är ett äkta nödrop. Någon gång på nittiotalet har två pojkar kidnappats och flaskposten är det hittills enda livstecknet. Vilka är pojkarna och varför har inte deras föräldrar anmält dem som saknade? Ju mer de rotar i det gamla fallet desto besynnerligare blir det. De förstår att även om många år har gått så är kidnapparen fortfarande i farten, och nu är det fråga om liv och död.

Den bistre enstöringen Carl har jag mött förr under andra skepnader och namn. Han är arketypen för den traditionella deckar-polisen. Har uppenbara samarbetsproblem, svårt med känslorna och är livrädd för närhet. Assistenten Assad är lika full av syrianska ordspråk som av hemligheter, vilket Carl med sitt kontrollbehov har svårt att hantera. En och en är de inte så gnistrande men tillsammans blir de en närapå perfekt match. Det är som om de hämtar styrka och energi ur varandra. Till sin hjälp har de även Rose och Yrsa, de udda systrarna med de skarpa ögonen och de vassa replikerna.

Det börjar trögt, men efter ett par kapitel har berättelsen satt sig och blir svår att lägga bort. Och även när jag gör det bär jag den med mig i tanken. Drabbas av hur all inneboende ondska liksom spiller över och förgiftar flera av karaktärerna. Jussi Adler-Olsen låter oss komma nära både offer och gärningsman. Han är skicklig på att fladdra in i och stanna till i medvetandet hos de olika karaktärerna. Här visas det med all smärtsam tydlighet vad som kan hända om du har en riktigt fruktansvärd barndom och inte får en vettig chans att bearbeta den. Det handlar om en hämnd som tar över sinnet fullkomligt. Som blir meningen med livet men samtidigt skördar så mycket död och sorg på sin väg.

Jag fastnar omedelbart för språket som är mustigt, med en alldeles lagom nypa av rå humor. Det är ruschigt, högljutt och välskrivet. Det är njutbart att läsa samtidigt som historien gör ont i magen. Det här är en bok som får iallafall mig klistrad tätt intill sidorna. Ska jag anmärka på något så är det den sega starksträckan, samt det något fumliga slutet där det näst intill blir fortkörningsböter.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-08-23 23:59 / Uppdaterad: 2011-08-23 23:40

Kategori: Recension | Recension: #4275

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?