Recension

: Tummelisa
Tummelisa H C Andersen
2012
Rabén & Sjögren
5/10

Vacker Tummelisa

Utgiven 2012
ISBN 9789129681192
Sidor 32
Orginaltitel Poucette
Översättare Kerstin Lennerthson
Först utgiven 2011
Illustratör Charlotte Gastaut

Om författaren

Hans Christian Andersen (1805-1875) föddes i Odense, Danmark. Han drömde om en skådespelarkarriär, men lyckades inte få någon anställning. Hans första bok utgavs 1822 under pseudonym och inte förrän 1835 kom det första sagohäftet ut, Eventyr fortalte for barn.

Sök efter boken

Att Charlotte Gastaut kan illustrera övertygade hon oss om redan i sin förra bok Fannys fantastiska resa. Då författade hon även berättelsen om Fanny, även om det är bilderna som driver historien framåt. Den här gången har Charlotte Gastaut tagit till sig H C Andersens klassiska saga om Tummelisa – flickan som inte är större än en tumme och så vacker att skogens alla väsen vill gifta sig med henne.

Det är en drömsk och magisk värld som Charlotte Gastaut målar upp, färgskalan går i blått, grönt, lila och jordnära färger. Färgfälten är stora proportionerna sådär skeva som det bara blir när man ser världen från ett annat perspektiv.

Sedan Matilda Ruta skrev sin version: Tummelisa eller den andra vildmarken, har jag ännu svårare att blunda för det som den klassiska sagan förmedlar. Matilda Rutas Tummelisa är både våldsam, grym och redo att kriga för sin rätt att påverka sitt eget öde. Även om det måste finnas utrymme för klassiska sagor, skrivna för över hundra år sedan, att vara just gamla sagor från en annan tid, finns det ett ansvar när man använder dem och ger ut dem i nyutgåva. För faktum kvarstår, Tummelisa reser land och rike runt och försvarar sig från ivriga friare bara för att hitta en likadan som hon. När hon väl hittar honom blir hon kär i honom vid första ögonkastet och planerar bröllop och att leva lyckliga i alla sina dagar innan hon ens har pratat med honom. Och det bara för att han är född ur kronbladen på en blomma, precis som hon. Individer blir inte automatiskt goda bara för att de liknar en själv.

TummelisaTummelisa

TummelisaTummelisa

Visst är Tummelisas öde både spännande och vackert, det är hemskt och lyckligt och framförallt är Charlotte Gastauts illustrationer fantastiska. Men det räcker inte, år 2012 kräver Tummelisa ett bättre öde än att bara vara vacker.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-06 21:34

Kategori: Recension | Recension: #4842

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?