Text

Tema: Manlighet

Tema: ManlighetRedan den allra första recensionen på dagensbok.com som fått etiketten ”manlighet”, Susan Faludis Ställd – sveket mot mannen från 2000, har rubriken ”Manlighetens kris”. För några år sedan var det Stephan Mendel-Enk med flera som satte den problematiska manligheten på dagordningen, och i våras drog Erik Helmersons roman Den onödige mannen återigen igång diskussionen om den krisande manligheten.

Åtminstone för hundra år sedan tycks August Strindberg och andra också de ha varit högst upptagna av idén om Mannen, hur någon skulle klara av att fylla den rollen och hur den skulle fås att fungera i ett allt snabbare föränderligt samhälle och i relation till kvinnor som mer och mer krävde att få räknas in som mänsklighetens andra hälft.

Så vad är den där Manligheten egentligen – och hur kan det komma sig att Mannen, som ansetts vara naturgivet störst, bäst och vackrast, ständigt tycks befinna sig i försvarsställning? Om inte Man och Kvinna bevaras som radikalt olika koncept, blir vi förvirrade och går under då? Vi på dagensbok.com har inte hittat ett utan en hel drös svar på de frågorna och vi har samlat dem här.

Mycket nöje!


Vem ska trösta mannen?

Lina funderar på de senaste årens debatt om manlighet, könskrig och feminismens betydelse.


Jens Liljestrand: Adonis
Kollektivet, männen och självbilden

”Skildringar av slutna manliga grupper är något som sällan överraskar mig på det där sättet som jag hoppas på att de ska göra. Jag vill att de ska chocka, förklara och kanske ge någon liten ledtråd på vägen till varför saker är som de är. Varför vi fortfarande lever med och ständigt reproducerar könsroller, fast så många…” Läs mer


Pär Ström: Sex feministiska myter
Hur är män och kvinnor egentligen?

”Feministerna håller på att ta över världen. Överallt tystas stackars lidande män ner av hårt trampande genusforskare, som inte har någon vettig grund för sina studier. Forskning på apor, råttor och spädbarn visar nämligen att en kvinna föds med en medelmåttig intelligenskvot, ett mindre logiskt tänkande, en…” Läs mer


Mats Jonsson: Mats kamp
Livspusslet à la Mats Jonsson

”Det händer att jag tänker att 30 är det nya 15, eller något i den stilen. Att man plötsligt sitter här, bombarderad av Facebook-bilder på lyckliga brudpar, bedårande spädbarn, spännande resor och nyrenoverade hus, och tänker att alla verkar fatta utom jag. Mats Jonssons självbiografiska serieromaner är som…” Läs mer


Bob Hansson, Leif Eriksson, Martin Svensson: Dingo Dingo: Den manliga frigörelsen är här!
Förlöjligande av manlighetsdebatten

”Dingo Dingo – Den manliga frigörelsen är här! handlar om en grupp män som samlas på en 50-årsfest hos Bernt, en man de alla har någon form av koppling till. På sin fest introducerar Bernt en ny maskin, Dingo Dingo, som med elektroniska impulser ska ge en känsla av att bli omfamnad, en känsla han har förstått…” Läs mer


Halldór Laxness: Fria män
Friheten är en karg ö

”För några år sedan läste jag Japans förste nobelpristagare, Yasunari Kawabata, och fann honom just sådär japansk som man föreställer sig. Det är precis samma upplevelse – fast helt annorlunda – att läsa den isländske mottagaren av samma pris, Halldór Laxness. Isländskare än så här blir det väl liksom inte? En isolerad ö, ett…” Läs mer


Marcus Priftis: En käftsmäll är också beröring: Dikter för riktiga män
Dikter för “riktiga” män

”En käftsmäll är också beröring – Dikter för riktiga män är en ironisk samling dikter om den manligaste mansbilden av dem alla, macho-mannen. Jag kom direkt att tänka på Stephan Mendel-Enks reportagebok Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet när jag såg titeln på Marcus Prifits diktsamling och…” Läs mer


Pelle Filipsson: Den vackraste gåvan
Pappa mot sin vilja

”‘Sanna berättelser’ har aldrig riktigt varit min kopp te. Visst finns det något särskilt i den enskilda, egna erfarenheten, om den så är typisk eller tvärtemot exceptionell, något som inte all överblick och analys i världen kan tävla med, utan bara komplettera. Men när dessa egna erfarenheter ges…” Läs mer


Ronny Ambjörnsson: Mansmyter
Man/människa

”James Bond, Tarzan, Sherlock Holmes, Dracula, Frankenstein (och hans monster), Robinson, Faust och Don Juan. Åtta (eller nio) litterära gestalter som kan sägas ha fått genomslag långt bortom de berättelser de ursprungligen förekommit i – som blivit myter. Åtta (eller nio) män, onekligen. Varelser av hankön. Vad…” Läs mer


Erik Helmerson: Den onödige mannen
Medelklassmannens tysta desperation

”För alla dem som i likhet med mig charmades av Erik Helmersons debutroman Blixthalka för några år sedan blir nya romanen, Den onödige mannen, lätt något av en kalldusch. Borta är känslan av romantisk komedi, borta den underbart referensspäckade dialogen. Om Blixthalka rörde sig kring isländska sagor, Tintin…” Läs mer


Peter Eriksson: På Y-fronten intet nytt
Pittstim på språng

”Målgruppen för På Y-fronten intet nytt är män, karlar, grabbar, gubbar och så vidare. Syftet är gott; att få männen att förstå att de har allt att vinna på att sluta försvara och istället omforma sin egen trånga mansroll. Det stora problemet med att skriva böcker för män, är att män sällan läser böcker. De män som mot…” Läs mer


Norah Vincent: Förklädd till man: en kvinnas studie av männens värld
“Manlighet är en blytung mytologi som alla män bär på axlarna”

”Det var med ganska höga förväntningar jag började läsa den amerikanska journalisten Norah Vincents reportage Förklädd till man: en kvinnas studie av männens värld. Så modigt att genomföra denna undersökning, att förklädd till man leva bland män för att uppleva det som alla kvinnor med all säkerhet…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 2
Den store Knausgård

”Karl-Ove Knausgård bestämde sig för att skriva en serie på sex böcker och målet från början var att det skulle ta ett år. Han lyckades inte helt, det tog ett och ett halvt. Varje bok är på över 300 sidor. Det är inte mänskligt att lyckas med något sådant. Jag slukade den första delen runt jul. Van vid att vara en segt långsam…” Läs mer


Stephan Mendel-Enk: Med uppenbar känsla för stil
Den problematiska manligheten

”“Den dominerande manligheten är en våldsideologi, en livsfarlig logik, en kollektiv sinnessjukdom och en evig tävlan där kvinnor bara är statister. Den förstör livet för samtliga sina deltagare.” Det menar sportjournalisten Stephan Mendel-Enk i sin bok Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet…” Läs mer


Inti Chavez Perez: Respekt – En sexbok för killar
Om kärlek, sex och respekt – för alla

”En gång i tiden, på det glada 90-talet, brukade jag under veckosluten pilgrimsvandra till den lokala Konsumbutiken för att handla senaste numret av Veckorevyn och Frida. Detta var en mycket stor höjdpunkt i mitt då tonåriga liv och varje nummer lästes under största möjliga tystnad och tillsammans med bästa sortens…” Läs mer


Lars Husum: Min vänskap med Jesus Kristus
Min gud, min gud, varför lämnar du mig inte i fred?

”Fördelen med att försöka slå in skallen på Jesus Kristus är att han är odödlig. Och att han förlåter en. Även om det är villkorat. Men börja från början; Nikolaj är en väldigt Dålig Människa. Hans riksälskade popstjärna till mor och hans trista far dog vid unga år, så han är uppfostrad av sin storasyster med alldeles för mycket…” Läs mer


Anja Hirdman: Den ensamma fallosen
Den som gör eller den som håller?

”Att vi inte ser männen för alla män hör till mansforskningens grundteser. Ändå har kvinnlighet som konstruktion diskuterats i decennier medan konstruktioner av maskulinitet fått stå relativt oproblematiserade. Det menar Anja Hirdman, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap…” Läs mer


Maja Lundgren: Mäktig tussilago
Klassutflykt

”Hur följer man upp en bok som Myggor och tigrar, som gav hela Kultursverige tuppjuck? Tja, det är mycket snack om punk i Mäktig tussilago, huvudpersonen är gammal punkare som vuxit upp, så låt oss leka med tanken att det är en postpunkroman. PiL till föregångarens Sex Pistols…” Läs mer


Inti Chavez Perez och Zanyar Adami: Pittstim
Ketchupeffekt och omklädningsrum

”De senaste åren har det dykt upp en rad antologier inspirerade av det sena 1990-talets Fittstim. Förra säsongen var det Äga rum och Könskrig och i höst alltså även, vitsigt nog, Pittstim. Om Linda Skugge och Belinda Olsson utgjorde tredje vågens feminister borde vi med andra ord nu möjligen…” Läs mer


Johan Hilton: No tears for queers
Toppen på ett mycket farligt isberg

”Matthew Shepard i Laramie, Wyoming 1998. Johan Pettersson i Katrineholm 2002. Josef Ben Meddour i Göteborg 1997. Tre män som mördats på grund av sin homosexuella läggning. Tre hatbrott som avhandlas i Johan Hiltons bok No tears for queers. Morden är långt ifrån ensamma i sitt slag…” Läs mer


Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora
Farväl Falköping

”I förlagets utskicksblad till Vi som aldrig sa hora har halva textutrymmet upplåtits åt författaren själv, där han skrivit en slags slagfärdig copy-text om sin debutroman. På de raderna informeras jag bland annat om att jag har att göra med en “poetisk page-turner” samt att det är en “generationsroman” jag just ska läsa…” Läs mer


Susan Faludi: Ställd – sveket mot mannen
Manlighetens kris

”Det verkar som om feminism är bland det mest medialt gångbara idag. Det startas tidningar, tv-program och det ges ut böcker med mer eller mindre feministiska förtecken. Tyvärr tenderar detta intresse för kvinnors sak mest att vara ett sätt att sälja kläder, tidningar eller skivor (vad i hela världen är egentligen girl-power?…” Läs mer


Inger Edelfeldt: Den manliga mystiken
Boys boys boys

”När jag var liten och hängde på Ljusdals kommunbiblioteks ungdomsavdelning brukade jag göra små utflykter till den delen av vuxenavdelningen där serierna fanns. Jag minns inte riktigt vad jag lånade därifrån, det enda albumet som gjorde intryck var Inger…” Läs mer


Katarina Wennstam: En riktig våldtäktsman
Våldtäktsmannen – monster eller människa?

”Årligen polisanmäls omkring 2000 våldtäkter i vårt land. Mörkertalet är förmodligen mycket stort, så det är åtminstone ingen överdrift att konstatera att tusentals kvinnor varje år får sina liv förstörda – enbart i Sverige. Katarina Wennstam har i sin tidigare bok Flickan och skulden tittat på synen på…” Läs mer


Jens Liljestrand: Paris-Dakar
Lägesrapport: mannen

”Paris-Dakar innehåller sju noveller av olika längd, och handlar bland annat om en toastmaster på ett bröllop, en medverkande i en dokusåpa, en ledare i en samtalsgrupp för män. Temat för dessa sju noveller är mansrollen, en mansroll som uppenbarligen befinner sig i förvirring men som ändå är sig märkvärdigt…” Läs mer


Emre Güngör och Nima Dervish: Varför mördar man sin dotter?
Hederskultur, mord och det svenska samhället

”Vad får en människa att förtrycka, misshandla och slutligen mörda sitt barn? Hur resonerar man? Och hur lever man med det efteråt? De frågorna ligger till grund för socionomen Emre Güngörs och journalisten Nima Dervishs bok om hedersmord, Varför mördar man sin dotter? I centrum för skildringen står morden…” Läs mer


Susan Faludi: Den amerikanska mardrömmen
”Vi är i krig nu, lilla gumman”

”Redan samma dag som tvillingtornen rasar på Manhattan blir Susan Faludi uppringd av en journalist som lite skadeglatt konstaterar att nu kommer det väl vara sluttjafsat om den där feminismen på ett tag, va? Han är, ska det visa sig, långt ifrån den sista. Efter attacken mot World Trade Center den…” Läs mer


Ylva Eggehorn: Där lejonen bor, män och manlighet i Bibeln
Ubi leones

”I förordet till sin bok Där lejonen bor, män och manlighet i Bibeln förklarar Ylva Eggehorn bokens titel. Där lejonen bor är ett uttryck hämtat från antikens och medeltidens kartor. När kartritaren inte kunde rita en karta över ett område, eftersom det var okänt, brukade han ange detta med det latinska uttrycket…” Läs mer


Ulf Krook, Mats Söderlund och Peter Fröberg Idling: Våld till vardags. Sjutton mäns berättelser
Män som slår – eller inte

”I inledningen till antologin Lyckliga slut. Sjutton berättelser om vardagsvåldet efterlyste Susanna Alakoski, redaktör för denna samling kvinnliga erfarenheter, mäns sida av saken. Våld till vardags. Sjutton mäns berättelser är svaret på den efterlysningen. Vi måste kunna prata om det här för att kunna förändra…” Läs mer


Niccolò Ammaniti: Mellan himmel och jord
Män i upplösning

”Går det att egentligen, en gång för alla, förstå Strindberg? Säkert inte. ”Cristiano är tretton år gammal och bor med sin alkoholiserade far Rino i den lilla italienska staden Varrano. De lever ett avskilt liv och umgås bara med faderns vänner, den deprimerade Danilo som har en mörk bakgrundshistoria och…” Läs mer


Anna Cavallin och Anna Westerståhl Stenport (red.): Det gäckande könet. Strindberg och genusteori
Manlighet i kris – redan då

”Går det att egentligen, en gång för alla, förstå Strindberg? Säkert inte. ”Strindbergsmyten är full av motsättningar och olösta konflikter, precis som hans starkaste texter är det”, skriver Anna Westerståhl Stenport i inledningen till Det gäckande könet. Strindberg och genusteori. ”Under hundra år har bilden av August…” Läs mer


Jan Lundius: Ensamma män
Stereotypa beskrivningar – nej, tack!

”Det är en diger samling författare Jan Lundius samsas med på det lilla lundenska förlaget Bakhåll: Kafka, Salinger, Pirinen, Blake, etc. Det borde lova gott. Men en bok som ger sig ut för att vara en blandning av kriminalroman och mansbok? Det är som om Henning Mankell skulle möta Robert Bly, han som skrev den…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-10-08 00:01 / Uppdaterad: 2011-10-08 15:15

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?