Recension

: På Y-fronten intet nytt eller Jakten på den nya mansrollen
På Y-fronten intet nytt eller Jakten på den nya mansrollen Peter Eriksson
2006
Bokförlaget DN
4/10

Pittstim på språng

Utgiven 2006
ISBN 9175887010
Sidor 321
Illustratör Jenny Holmlund

Om författaren

Fotograf: Yvonne Rambring, Exhibibild

Peter Eriksson är född 1968 och bosatt i Malmö. Efter att ha varit allt från elektriker till kommunaltjänsteman jobbar han nu som frilansskribent. Han är också verksam som ståuppkomiker. ”På Y-fronten intet nytt” är hans debutbok.

Sök efter boken

Målgruppen för På Y-fronten intet nytt är män, karlar, grabbar, gubbar och så vidare. Syftet är gott; att få männen att förstå att de har allt att vinna på att sluta försvara och istället omforma sin egen trånga mansroll.

Det stora problemet med att skriva böcker för män, är att män sällan läser böcker. De män som mot förmodan läser i större omfattning, läser i första hand inte feministiska verk. Män som läser läser i stället i regel böcker skrivna av män. Jämställdhet det är säkert bra, men en kvinnofråga – alltså inget som precis angår personer med Y-kromosomen. Den tuffa uppgiften att locka även män till upplysning blir därför aningen mindre svår för Eriksson, han är ju som bekant själv man. Och män lyssnar ju på män.

Receptet således, på att få även det ”första” könet att intressera sig för jämställdhetsfrågor är en ganska så pratig, lättsam bok. Tonen är skojfrisk med stark betoning på frisk. En flamsig bok helt enkelt, flamsig som i HöHöHö.

Om receptet funkar är det bra. Om män i stort gillar den här sortens skämtjargong och driften med manligheten, om de får ut något mer än rent underhållningsvärde av boken – då är det ganska bra. Själv blir jag emellanåt lite beklämd. Eriksson är beläst, han har gjort noggrann research och sammanställt ett stort och talande antal undersökningar till något som skulle kunna bli skrämmande statistik. Han bjuder på sig själv och är bitvis ganska utelämnande. Det gedigna arbetet försvinner dock mer än ofta mellan karikatyrteckningar och HöHöHö-skratten. Och bitvis är boken faktisk riktigt rolig, inte att förneka – frågan är bara om det är en god sak för den egentliga saken, d.v.s. jämställdhetsfrågan.

Det finns några intressanta perspektiv i På Y-fronten intet nytt som jag gärna sett mer av. Ett exempel är hur män diskrimineras utan att själva lägga märke till det, och inte kvinnor heller för en delen. Hur kommer det sig, till exempel att Michael Moores bok kan få heta Korkade vita män? Vad hade hänt om den hetat ”Korkade vita kvinnor”, ”Korkade mörklockiga indier” eller ”Korkade godtrogna kristna”?

Utöver detta tycks det mig som om Jämställdhet ligger nära området Jämlikhet. Det är inte OK att parasitera på det ena området för att gynna det andra. För så ”styvfaderligt” och samtidigt objektifierande som Eriksson behandlar bögarna och utnyttjar dem för att håva in kvicka skämtpoäng och för att statuera exempel för vad den nya mansrollen inte behöver innebära, är faktiskt både obetänksamt och obehagligt.

Erikssons börjar inledningsvis göra sin egen beskrivning av boken.

Det här är ingen handbok som utger sig för att ha alla svaren. Det är min analys av män och manlighet. Gillar du den inte så gör en egen.

En helt igenom vattentät gardering som tål att återupprepas.

Det här är min åsikt om den analysen. Gillar du inte recensionen? Gör en egen!

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2006-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-02 13:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2012

2 kommentarer

Anledningen till att filmen kunde heta Korkade vita män, är att det är främst män som har makten i världen.

Henrik Oregistrerad 2006-05-05 19:32
 

Eller så kunde den heta det eftersom vita män, dvs den hegemonoiska maskuliniteten, är ett det ideal som västvärlden bedömmer varandra efter.

Johannes Oregistrerad 2006-05-11 17:28
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?