Recension

: Mäktig tussilago
Mäktig tussilago Maja Lundgren
2010
Albert Bonniers
6/10

Klassutflykt

Utgiven 2010
ISBN 9789100124403
Sidor 156

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Maja Lundgren, född 1965 i Stockholm, är verksam som litteraturkritiker och som översättare från engelska och franska. Hon debuterade 1993 med romanen ”Sprickan i ögat”. 2001 utkom den uppmärksammade romanen ”Pompeji”. Hennes senaste roman ”Myggor och tigrar” är en av 2007 års mest omdiskuterade böcker.

Sök efter boken

Hur följer man upp en bok som Myggor och tigrar, som gav hela Kultursverige tuppjuck? Tja, det är mycket snack om punk i Mäktig tussilago, huvudpersonen är gammal punkare som vuxit upp, så låt oss leka med tanken att det är en postpunkroman. PiL till föregångarens Sex Pistols, Imperiet till dess Ebba, Talking Heads till dess Modern Lovers, Clash till dess… äh, Clash. Helt annorlunda än föregångaren, men ändå otänkbar utan den.

I Mäktig tussilago möter vi Oscar. Oscar sitter på ett mentalsjukhus, där en läkare försöker lirka ur honom vad som hände på den där festen där han bröt ihop. Hur han hamnade här. Det är en lång historia, som går tillbaka åtminstone två generationer; Oscar är en klassresare, från farfaderns konservativa kolonialtänkande via sin fars 68-radikalism till en allmänt löshållen idealistisk vänster… men också från sin fars farvetbästiga mansvärld till medjamsig feminism och jämställdhet. Som, har han just upptäckt, inte alls är vad kvinnorna vill ha. Och så hamnar han då på den där festen, full med gamla nyvuxna vänner av allsköns vänsterintellektuella övertygelser som har färdiga argument för allting, och medan snacket går och gamla sår rivs upp går allt till slut bara fel. I fragment, med hopp mellan tidslinjer och berättarvinklar, spårar vi vad som gått fel: vem är han, den postsocialistiska postfeministiska postvärksmannen som jobbat så hårt på att avskaffa allt hans fäder stod för, bara för att hamna ensam i en lägenhet med en granne som i vanligt folks namn röstar på Sverigedemokraterna?

Mäktig tussilago blir knappast årets stora kulturdebatt; i år är det ju hundteckningar som gäller. Lustigt nog känns den här boken, skriven innan det senaste bråket kom igång, som en rätt träffsäker parodi på mycket av det som sagts om Hr Vilks och hans försvarare och belackare – den svenska samhälls- och kulturdebatten har en tendens att låta likadan vilken fråga det än gäller, och Lundgren håller sig här generisk nog för att passa vilken debatt som helst. Och som sådant är det ofta både träffsäkert och kul, med välplacerade armbågar i sidorna åt flera håll och en hel del intressanta frågeställningar. Men ändå känns det som om det borde funnits mer här. Ett persongalleri som var mer än ett par huvudpersoner och ett par karikatyrer. En parodi som ville säga mer än bara ”haha, alla kejsare är lika nakna.” Som om Lundgren efter det förra bråket bara vill skratta åt hela skiten och låta dem hållas i sin fånighet, men fortfarande letar efter något annat att erbjuda i utbyte. (Möjligen är detta en övertolkning, förstås.)

Så. Om Mäktig tussilago vore en postpunklåt skulle den kanske börja med introt till ”Once In A Lifetime” (den inarbetade versionen av den vite medelklassmannens sammanbrott) för att sedan gå över i ”The Ballad Of Lucy Jordan” (den inarbetade versionen av den vita hemmafruns ångest, men nu från andra hållet). Den svänger, den svider till lite, och den visar att artisten vill mer än bara de tre ackord som publiken väntar sig. Tyvärr så blir den också, liksom många andra som plötsligt bytte ut gitarrerna mot syntar, lite väl förtjust i vad den inte är – att inte resa till nånting, att resa ifrån – för att faktiskt bli ett starkt verk i egen rätt. En mellanskiva.

Björn Waller

Publicerad: 2010-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 21:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3672

2 kommentarer

Nja. En manlig föregångare till Ulf Lundell. Kommer inte kollas upp.

Janne Oregistrerad 2010-03-30 12:13
 

Kul grepp att använda musik i recensionen. Once in a lifetime och ballad of Lucy Jordan är två helt fantastiska sånger. Det borde ju blivit en riktigt fantastisk bok.

Magnus J Oregistrerad 2010-03-31 13:50
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?