Recension

: En käftsmäll är också beröring
En käftsmäll är också beröring: Dikter för riktiga män Marcus Priftis
2010
Kalla Kulor
7/10

Dikter för ”riktiga” män

Utgiven 2010
ISBN 9789185535774
Sidor 80

Om författaren

marcus-priftis

Foto: Sara Appelgren

Marcus Priftis (född 1979) är en svensk författare, estradpoet, miljövetare och kemist. Han debuterade med romanen Gå på djupet (2010). Han har också skrivit diktsamlingen En käftsmäll är också beröring. Dikter för riktiga män (2010) och debattboken Främling, vad döljer du för mig? En bok om rasism (2012).

Sök efter boken

En käftsmäll är också beröring – Dikter för riktiga män är en ironisk samling dikter om den manligaste mansbilden av dem alla, macho-mannen. Jag kom direkt att tänka på Stephan Mendel-Enks reportagebok Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet när jag såg titeln på Marcus Prifits diktsamling och när jag sen började läsa den. Jag kommer på mig själv med att skratta igenkännande, inte för att jag känner många macho-män men för att den bilden av mannen är så inrotad i vår kultur att den känns så sann.

I dikten ”Riktiga män” raddar Marcus Priftis upp en rad egenskaper som ”riktiga” män har.

Riktiga män
är plötsligt inte längre
riktiga män

Riktiga män
är en asocial konstruktion

Jag är glad att myten om mannen demoleras här, hälften av jordens befolkning kan omöjligt passa in i samma mall. Den här diktsamlingen recenseras till en manlighetsspecial vi har gjort här på dagensbok.com, där vi undersöker synen på män och manlighet i samtidslitteraturen. En käftsmäll är också beröring är träffande för ämnet.

Marcus Priftis driver med mannen som den starka, säkra, tuffa i dikter som saknar vackra ord och formuleringar men innehåller många smarta dito. En riktigt revolutionerande diktsamling hade kanske lyckats säga något nytt om mannen. Det lyckas inte Marcus Prifits med, men det är gott nog att han klämmer in bilden av den macho-mannen i en diktsamling och krossar bilden av Honom. Det är inte de vackraste dikterna i världen, men det är inte heller syftet med dem. Jag skulle gärna ge den här diktsamlingen i present till alla män i världen.

Jag ser ut som John Travolta
med en touch Paolo Roberto
jag rör mig som Schwarzenegger
klär mig som prins Daniel
och luktar som en miljon dollar

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-07 19:21

Kategori: Recension | Recension: #4354

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?