Text

Women’s History Month

I flera engelskspråkiga länder nöjer man sig inte med en enskild kvinnodag, 8:e mars, utan firar hela mars en kvinnohistorisk månad. Värt att ta efter, tycker vi, och samlar historiska kvinnor från dåtid och närtid.

Mycket nöje!


Barbro Hedvall: Vår rättmätiga plats
Kvinnlig rösträtt i Sverige motarbetades fram till våren 1919

”Sådana här böcker, som Barbro Hedvalls Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt, som handlar om den svenska kvinnorösträttsrörelsens historia, behövs verkligen. Bokens stora fördel är dessutom det rikliga och intressanta bildmaterialet. Därmed kan alla, även de som säger att de har alldeles för lite tid att läsa…” Läs mer


Marie Selander: Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik
Bland damorkestrar, bluesdrottningar och punkprinsessor

”I korridorerna på min högstadieskola i mitten på 90-talet satt killarna och plinkade på gitarrer medan tjejerna mer eller mindre stjärnögt satt och tittade på. Varför gjorde vi det? Varför högg vi inte bara en gitarr själva spelade själva istället för att bara sitta och glo? Det var ju inte som att ribban var särskilt hög – de…” Läs mer


Gunilla Thorgren: Ottar & kärleken
Välförtjänt tegelsten om högst mänsklig hjältinna

”Vi vet för mycket nu för tiden. Pratar och pratar. Ältar sönder. Gör pekböcker om analsex, i det närmaste. Det finns ingen mystik längre. Ingen romantik. Sådant kan man höra ganska ofta. Man behöver inte tillbringa särskilt lång tid med Gunilla Thorgrens biografi över RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen för att slå det ur hågen…” Läs mer


Kristina Lundgren: Barrikaden valde mig
Ett rasande intressant fruntimmer

”Ta Ada Nilssons livstid: 1872 – 1964. 1960-talets stora steg mot kvinnlig och sexuell frigörelse, med större perspektiv på barn, samhälle och inte minst miljö. Och så 1872. Två år innan gifta kvinnor får rätt att råda över sin egen arbetsinkomst och sex år innan ogifta kvinnor förklaras myndiga vid 21 års ålder…” Läs mer


Carin Bergström: Självständig prinsessa, Sophia Albertina 1753-1829
Abbedissa, boksamlare och brodös

”Bland det roligaste som finns är att få detaljerade kunskaper om någon, som man hört talas om under lång, lång tid, men bara haft en ytlig uppfattning om. Tack vare olika omständigheter kan man få en biografi i sina händer om en sådan person, och plötsligt får man genom denna person syn på vår historia från en ny synvinkel…” Läs mer


Maya Angelou: Jag vet varför burfågeln sjunger
”en negerflicka berättar sin barndom”

”Jag vet varför burfågeln sjunger från 1969 är Maya Angelous första självbiografi eller självbiografiska roman. Första av sju, än så länge, och det hade man ju kunnat tycka var i mastigaste laget. Om det gällt någon annan än Maya Angelou, vill säga. Utan att vara oerhört insatt – jag tror att jag fastnat för hennes namn första…” Läs mer


Lena Lennerhed: Historier om ett brott
Mångsidigt och inkännande om aborternas historia

”Kropp, sexualitet och reproduktion tycks alltid ha varit närmast ideologiska slagfält där män och kvinnor, stat, familj och individ tävlat om kontrollen. Människor vill kunna planera sina liv och relationer; samhällen vill av olika anledningar styra deras beteenden och antal. Åtminstone sedan antiken har man använt…” Läs mer


Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri. En bok om Katarina Taikon
”det som sker nu är början på en lång kamp”

”På en bild från en manifestation 1964 står två människorättskämpar sida vid sida utanför Storkyrkan i Stockholm: amerikanen Martin Luther King och svenskan Katarina Taikon. Ändå är det förmodligen betydligt fler svenskar som känner till King än Taikon. Hur kommer det sig? ‘Under 1960-talet stod…” Läs mer


Ronny Ambjörnsson: Ellen Key. En europeisk intellektuell
”Hon överdrev naturligtvis, annars vore hon inte Ellen Key”

”Kanske är det Strindbergs fel (vars nidbild bitit sig fast). Kanske det att hon klassats som särartsfeminist (även om det framstår som till viss del en förenkling). Ellen Key har inte åldrats lika väl som sina skönlitterära kollegor, och kanske är det nu en gång så, att debatt och kritik står sig sämre än romaner, dikter eller pjäser…” Läs mer


Kristina Lindström: Flickornas historia: Världen
Att vara en bricka i någon annans spel

”’Hon var utvald. Hon tänkte på det hela tiden då hon gick. Som ett mantra, som en bön. Jag är utvald. Hon tänkte på det och på att hålla takten. Inte komma efter, inte störa processionen. Ett steg i taget. Uppåt, uppåt. Brant över det höga berget. Luften var kylig och krispig och blev allt tunnare, det blev allt svårare att andas…” Läs mer


Eva Helen Ulvros: Kvinnors röster
250 år av kvinnoliv

”Tretton kvinnoöden, från sent 1700-tal fram till omkring det senaste sekelskiftet. Det har historikern Eva Helen Ulvros samlat i Kvinnors röster: Livsöden från det moderna Sveriges framväxt. Den äldsta av bokens kvinnor föddes 1770; de båda yngsta lever ännu idag. Bara detta lilla urval av människoöden – en smula oklart…” Läs mer


Ebba Witt-Brattström: Historiens metoo-vrål
Börjar vi lyssna nu?

”Det är inte den första boken som kommer ur #Metoo och garanterat inte den sista men utan att vara en partsinlaga är det nog den som befinner sig mest mitt i, genom sitt användande av konkreta citat från de olika anonyma uppropen. Här blir de till en del av genren vittneslitteratur och det litterära temat mäns sexuella…” Läs mer


Ellinor Skagegård: För dig ska musiken bara vara ett smycke
Musikalisk symbios

”Jag erkänner. Jag är kass på kvinnliga tonsättare. Ett par av mina bekanta är mycket aktiva i KVAST (Kvinnlig Anhopning Av Svenska Tonsättare) men själv fortsätter jag glatt sjunga samma gamla Bach-Brahms-Händel-Mozart och andra mäns alster om det inte dyker upp något enstaka stycke i min kyrkokör. Å andra…” Läs mer


Gunnela Björk: Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg
”Fru Kata” bjuder in

”Smaka på den här baksidestexten: ’1894 gör Kata Dalström skandal. Hon är trettiosex år, uppvuxen i en förmögen familj och gift med en konservativ man – ändå blir hon socialdemokrat!’ Jag överdriver nästan inte alls om jag säger att det är meningar som dessa som gör att jag vill hålla på med historia. Förändringarna…” Läs mer


Elena Favilli och Francesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer
Peppigt om kvinnliga normbrytare

”Sagor är egentligen fel ord. Även om de 100 texterna i Godnattsagor för rebelltjejer ofta börjar med ‘Det var en gång’ så handlar de om verkliga människor, verkliga flickors och kvinnors liv. De är ledare, krigare, forskare, idrottare, konstnärer, aktivister, ibland med flera tusen år emellan sig. Det de har gemensamt…” Läs mer


Fatima Bremmer: Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
Wallraffade långt före Wallraff

”Att wallraffa blev ett verb någon gång på 1970-talet, när den tyske journalisten Günter Wallraff levde som de yrken han ville skildra. En mer korrekt benämning hade kanske varit att ‘nordströmma’ eller något liknande, för den svenska journalisten Ester Blenda Nordström gjorde det redan på 1910-talet. Nordström tog…” Läs mer


Daniela Auerbach & Lovisa Henoch (red): Tonårstjejens dagbok
Tjuvtitt

”Jag hade en samling halvskrivna dagböcker av olika karaktär i källaren när det stora skyfallet drog över Malmö 2014. De blev fuktskadade och fick följa med all möjlig annan bråte till tippen efteråt. Sorgligt kan man tro, men det var faktiskt mest skönt att bli av med kartongerna som följt med genom otaliga flyttar…” Läs mer


Anna Charlotta Gunnarson: Kvinnorna som formade pophistorien
And they never give you credit

”Anna Charlotta Gunnarsson kan sin pophistoria. Och från början har hon märkt hur illa den stämmer med den historien som ofta berättas. I åratal, från lusläsningar av Bonniers Rocklexikon (bibeln för musiknördar innan internet) till moderna internetresurser och reportage går en fråga rakt igenom: var är…” Läs mer


Gunilla Thorgren: Guds olydiga revben
Kristendomens kvinnor

”’mer skitsnack om kvinnor än vad jag kan svälja’ – så beskriver Gunilla Thorgren Bibeln på första sidan i sin granskning av kristendomens kvinnosyn, Guds olydiga revben. Revbenet är ju kvinnan, då. Skapad lite sådär i andra hand, av mannens revben. Underordnad, svag, lättledd. Synderskan som fick människan…” Läs mer


Samantha Ellis: Mina hjältinnor
Att läsa sitt liv

”Samantha Ellis är i mitten av de trettio och en aning vilsen – den stora kärleken vill inte infinna sig och livet bara pågår. Under en resa till Haworth, där systrarna Brontë växte upp, hamnar hon i ett gräl med sin bästa vän om Catherine (i Svindlande höjder) kontra Jane (Jane Eyre). Den vilda Cathy har alltid varit något av en…” Läs mer


Yvonne Hirdman: Medan jag var ung
Att förändra eller förändras

”Ego-historia kallar Yvonne Hirdman sin biografi och det är ett finurligt begrepp eftersom det innesluter både den individuella historien och den allmänna historien. Och precis så byggs biografin upp, den ger både inblickar i Yvonne Hirdmans liv och i svensk historia under 1900-talet, en förändringens tid…” Läs mer


Ebba Witt-Brattström: Stå i bredd: 70-talets kvinnor, män och litteratur
Litteratur är att vilja?

”1970-talet. Traditionellt har det framställts som en sönderpolitiserad, stillös litteratur – närmast ett förlorat decennium. Det är den föreställningen Ebba Witt-Brattström vill göra upp med i Stå i bredd: 70-talets kvinnor, män och litteratur och här framstår istället det postmoderna 80-talet som en fullständig backlash…” Läs mer


Madame de Sévigné: Madame de Sévignés brev
Klassiska brev från 1600-talet

”Att ta sig an Madame de Sévignés brev är att kasta sig in i en värld främmande från vår samtida. Samtidigt märker man snabbt att det sena 1600-talets Paris och dess societet inte är så olik vår vad gäller yta, politik, maktkamper, rättegångar, föräldrakärlek, giftermål … ja, all mänsklig strävan och självupptagenhet…” Läs mer


Gun-Britt Sundström: Skrivliv
Livet, litteraturen och allting

”En författares dagbok – är det kanske en angelägenhet enbart för de redan frälsta? Tja, i det här fallet har jag ganska svårt att svara på det. När det gäller Gun-Britt Sundström så hör jag otvivelaktigt till de redan frälsta. Ibland tror jag till och med att jag blivit det redan så att säga med modersmjölken, för min mamma är…” Läs mer


Inger Lövkrona: Annika Larsdotter – barnamörderska
Det värsta brottet?

”Att döda sitt nyfödda spädbarn, hör det till de mest obegripliga och tabubelagda brott man kan begå? Att skada den där lilla, hjälplösa varelsen som man burit i sin egen kropp, förväntas föda med sin egen kropp, älska över allt annat? Skydda med sitt liv? Ändå händer det, har hänt och händer än idag. I inledningen till…” Läs mer


Lina Thomsgård (red): En annan historia
51 gnistrande tillägg till en mansdominerad historia

”ESå fort det börjar dra ihop sig till internationella kvinnodagen börjar undersökningarna stocka sig. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i styrelser, i medier, har längre utbildning men får sämre betalt. Inte heller i historieböckerna framgår det med någon större tydlighet att kvinnor faktiskt utgör och utgjort…” Läs mer


Karin Johannisson: Den sårade divan
Ett kalejdoskop av kvinnlig galenskap

”Den sårade divan av Karin Johannisson är en bred idéhistorisk undersökning av kvinnlig galenskap under 1900-talet. Johannisson är speciellt intresserad av växelspelet mellan individ och sjukdomsidentitet. Hon vill studera hur diagnoserna har kunnat formas och användas för kvinnans egna syften. Men vad är galenskap…” Läs mer

Böcker på de här temana hittar du till exempel under etiketterna Kvinnohistoria, Könsroller/genus, Feminism och Mänskliga rättigheter.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-03-13 00:01 / Uppdaterad: 2020-03-13 07:00

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?