Text

Finsk litteratur – special inför bokmässan i Göteborg 2012

Jag jämför vårt arkiv med listan på finska författare som ska besöka bokmässan i Göteborg och får endast fem träffar. Bättre koll än så har vi alltså inte på finsk samtida litteratur, och bättre än så är alltså inte mässan på att locka stora författare från vårt grannland i öst.

Men vi har såklart många storheter i vårt arkiv och vill dela dem med er (trots att de inte kommer på mässan). Sofi Oksanen, Märta Tikkanen, Tove Jansson… Och givetvis delar vi med oss av helt nyskrivna recensioner idag.

Dessutom har den svenska bokbloggarvärldens mumintroll Jessica Andersin som driver bloggen Bokbabbel skrivit en krönika med hennes bästa finlandssvenska tips. Ni hittar den här!


Monika Fagerholm och Martin Johnson: Havet
Havets visa

Fagerholm Havet, omslag””Med havets visa är jag förtrogen”, skrev Hjalmar Gullberg i diktsamlingen Att övervinna världen. Många är de författare som tagit havet till motiv i sitt skrivande och sin diktning; både som ett konkret motiv och som metafor för det stora och okända. Havet lockar och fascinerar – och skrämmer. Skildringarna är även legio i filmer, såväl nyare…” Läs mer


Maria Turschaninoff: Anaché
Havets visa

anache-omslag”Anaché är Maria Turschaninoffs andra roman som utspelar sig i samma fantasyvärld, Akkade, som romanen Arra. Den har jag inte läst men det var inget som hindrade läsningen av Anaché. Jag tror tyvärr inte att det blir någon läsning av Arra heller, jag ska förklara varför…” Läs mer


Leena Lehtolainen: Var är alla flickor nu?
Var tog alla tjejer vägen?

Var är alla flickor nu”Tre muslimska tjejer har försvunnit från den lilla finska staden Esbo. Ingen av dem har anmälts saknad av sina familjer och allihop har de gått på samma tjejklubb. Där går även kriminalkommissarie Maria Kallios dotter. Kallio har just börjat som ledare för en specialgrupp inom polisen och utreder våldsbrott som faller utanför det vanliga…” Läs mer


Riikka Pulkkinen: Ett köns bekännelse
Livmödrar längtar inte!

Ett köns bekännelse”Det är en egensinnig, humoristisk och djupt svart novell som Riikka Pulkkinen har skrivit i Ett köns bekännelse. Samtidigt skildrar den ett händelseförlopp som utspelar sig så ofta att vi låter det hända. Vi träffar en ung författare vid namn Rikka Pulkkinen som går från att vara individ, lovande och människa med integritet…” Läs mer


Henrika Andersson: Med lust och fägring stor
Nätmobbing, disken och en häst från himmelen

Henrika Andersson, Emma Gloria med lust och fägring stor (omslag)”Jag tänker på studentsången, på hur sinnessjukt det kändes att stå och sjunga ”inga sorger än” och ”den ljusnande framtid är vår” som om studenter är någon sorts blanka sidor, skyddade, oskyldiga, helt utan erfarenheter men med allt gott att vänta. När nu framtiden mest kändes som ett okänt svart hål och det förflutna, tja, som…” Läs mer


Miika Nousiainen: Hallonbåtsflyktingen
Finnish Psycho

Miika Nousiainen, Hallonbåtsflyktingen (omslag)”Finlandsfödde Mikko Virtanen har ett problem. Han diagnosticerar sig själv som nationalitetstransvestit – han är en svensk i en finländares kropp. Tyvärr är nationalitetstransvestism ingen erkänd diagnos och inget som enligt Migrationsverket berättigar till svenskt medborgarskap. Invandrare vill han hur som helst inte bli…” Läs mer


Matti Rönkö: Med en mördares ansikte
Under ytan är vi alla små

med-en-mordares-ansikte-omslag”Finländska deckare är vi svenskar inte direkt översköljda av. Därför är det med förväntan jag öppnar Matti Rönkäs dito där jag ligger med min hundvalp i hängmattan i Hälsingland. Intrigen är följande: Sirje Larsson försvinner i villaförorten Baggböle i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland och gift med den äldre Arne Larsson…” Läs mer


Jörn Donner: Anteckningar om Mannerheim
Personligt porträtt av Mannerheim

donnermannerheim”En personlig minnesbok om Gustaf Mannerheim, marskalken av Finland, legendarisk statsledare och president? Av filmproducenten och författaren Jörn Donner, bara 18 år gammal då Mannerheim gick bort? Vad kan Donner rimligen ha för personliga erfarenheter av Mannerheim som ligger till grund för föreliggande bok…” Läs mer


Eva-Stina Byggmästar: Vagga liten vagabond
Drömmarnas byggmästare

byggmastar-vaggalitenvagabond-omslag”Eva-Stina Byggmästar är en rättvist hyllad samtidspoet. Hennes genomsensuella språk är unikt. Mitt kriterium för oundgänglig litteratur är att dess verklighetsbild förmår lägga sig över min egen – dubbelexponering. Sådan litteratur främmandegör en själv i relation till världen, och man känner sig lite mindre isolerad…” Läs mer


Jukka Laajarinne: Mumin och tillvarons gåta
Söta, kultförklarade – och de är existentiella också

jukka-laajarinne-mumin-och-tillvarons-gata-omslag”I förordet, som Jukka Laajarinne kallar ”Från ett kryp till ett annat” skriver han att Tove Jansson när hon levde inte gav mycket för alla vetenskapliga analyser av muminfigurerna. ”Jag önskar att de lämnade mig ifred”, sa hon. Och det är som om Laajarinne i någon sorts pakt med Jansson delar hennes ovilja…” Läs mer


Sofi Oksanen: Utrensning
…så då bränner vi för säkerhetsskull en häxa till

utrensning-omslag”Andra världskriget och det kalla kriget gav upphov till den moderna spionthrillern, där allt handlade om att blottlägga hemligheter och falska lojalitetsband. I Utrensning verkar Oksanen både vilja slutgilitigt begrava den och hålla liv i den genom att påminna om att det alltid finns folk som vet var kropparna är begravna…” Läs mer


Claes Andersson: Tidens framfart
Brummar som musik

tidensframfart-omslag”Andersson är inte bara poet, han är jazzmusiker också. Hans dikter har det gemensamt med den musikgenren, att man aldrig riktigt vet vad som ska komma näst. Det går också, eller är snarare oundvikligt att läsa om, spela upp samma rad en gång till – bara en gång till. Det är lätt att låta sig föras in i den här sortens poesi…” Läs mer


Nils Erik Forsgård: Heartlands
Frihet eller död

heartlands-omslag”Det är både något väldigt förtroendeingivande och något väldigt skrämmande i detta att världens just nu enda supermakt är ett av ytterst få länder i världen som är grundat på en idé. (Officiellt, i alla fall.) För hur bra det där med frihet och rättvisa för alla än kan låta så är det ju svårt att komma ifrån att de där orden…” Läs mer


Merete Mazzarella: November
I brist på science fiction

november-omslag”Den här boken utspelar sig i framtiden. Tyvärr märks det alltför lite. Intressanta framtidsvisioner prejas åt sidan av vardagar i november och lågmäldhet, sorg och leda skildrad genom fyra människors liv i fyra olika historier…” Läs mer


Märta Tikkanen: Män kan inte våldtas
Han ska få se hur det känns

Märta Tikkanen, Män kan inte våldtas (omslag)”En sak gör mig illa berörd i Märta Tikkanens roman om den ensamstående tvåbarnsmamman och bibliotekarien Tova Randers som går på dansrestaurang på eftermiddagen på sin 40-årsdag och tar ett glas likör. Mer illa berörd, det vill säga, än den brutala våldtäkt som hon utsätts för av mannen hon följer med hem från restaurangen…” Läs mer


Sara Jungersten: Wannabe
För lite show om showbussines

Wannabe”Det är något som är väldigt fel i teater- och underhållningsbranschen. Inte bara där, naturligtvis. Skeva och bristfälliga perspektiv på både män och kvinnor och hens dyker upp överallt. Jag tänker inte lalla runt i en diskussion som går ut på att alla män är svin och resten förtryckta (jag är tydligen en av de…” Läs mer


Bo Carpelan: Gramina
Dikt som växer och frodas inom strikta ramar

carpelan-gramina-omslag1”Så lyder ett par rader från Bo Carpelans senaste – och sista, han avled nyligen – diktsamling Gramina. Det är en variation på Horatius berömda ode om den gyllene medelvägen – en poetik utifrån den romerska antikens ideal…” Läs mer


Tove Jansson: Pappan och havet
Mumintrollen och välfärdssamhällets vantrivsel

Tove Jansson, Pappan och havet (omslag)”Man brukar ju säga att bra barnböcker är sådana som både barn och vuxna får ut saker av. Även om det kanske är ganska olika saker. Tyvärr har jag aldrig läst Pappan och havet som barn – jag upptäckte den först på universitetet av alla ställen – men jag tror nog att barn kan hitta både spännande äventyr och saker att fundera…” Läs mer


Arto Paasilinna: Farbror Liljeroos luftskepp
Luftskepp med för tung barlast

arto-paasilinna-fabrikor-liljeroos-luftskepp-omslag”Den manodepressiva före detta kommundirektören och numera näringslivsombudsmannen Hemmi Elstelä är tegelfabrikör Liljeroos högra hand. Hemmi, som bokstavligt talat har huvudet i det blå, lyckas med sina galna idéer göra det Liljeroosska teglet känt över hela världen…” Läs mer


Tove Jansson: Stora boken om Mumin
För trång ram för mästerverk

storabokenommumin”Det är lika bra att erkänna genast: Jag är en stor beundrare av Tove Janssons författarskap. Min mamma kan både Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? utantill och det hände därför att jag och mina syskon satt lutade mot kylskåpet och bläddrade i böckerna medan mamma lagade mat och reciterade texten…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-09-22 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-21 22:05

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?