Text

Tema: Monarki och kungligheter

Bröllopsfeber i all ära, men är det självklart att Sverige ska ha prinsessor utanför sagoböckerna? Oavsett vad man tycker har kronprinsessbröllopet fört upp monarkin på dagordningen och naturligtvis betyder det också nya böcker på temat.

Något nytt motiv är det ju inte. Kungligheter har haft en framträdande roll i litteraturen sedan tidernas begynnelse, från uråldriga kungakrönikor via folksagor, barnböcker, moderna romaner och samtida debattböcker.

Vi har samlat vad vårt arkiv kan erbjuda av blått blod, drakar, skandaler, kärlekshistorier och republikrop. Läs, diskutera, fira bröllop eller något helt annat. Glad 19:e juni!


PJ Anders Linder: Ja. Monarkins bästa tid är nu
Republikanismen är en betongkloss från Domus?

”I Ja. Monarkins bästa tid är nu – ena halvan av en aktuell bok för och emot monarkin (den andra halvan recenseras här) – tar PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och bokens för-man, sin utgångspunkt i dagens datum, kronprinsessbröllopet. Tänk så tjusigt. En intagande, enande symbol för svensk…” Läs mer


Per Svensson: Nej. Monarkin har aldrig varit farligare än nu
Prinsessa, president eller privatisering?

”Det verkar kanske märkligt att skriva två recensioner av en och samma bok, men det är egentligen bara pärmen som förenar Per Svenssons Nej. Monarkin har aldrig varit farligare än nu och PJ Anders Linders Ja. Monarkins bästa tid är nu. Två författare, två texter, två omgångar sidnummer och register, två omslag…” Läs mer


Mattias Frihammar: Ur svenska hjärtans djup
När kungen måste gå på toaletten

”Vad är det som gör våra kungligheter till just kungligheter? Svensk lag? Börd och blodsband? Uppfostran? Vana och veckotidningar? Nja. Kunglighet ligger i betraktarens öga. Det är i alla fall etnologen Mattias Frihammars poäng i hans nyutkomna avhandling Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion…” Läs mer


Sue Townsend: The Queen in Hell Close
Drottningen söker socialbidrag

”Det republikanska partiet har tagit makten i Storbritannien. Kungafamilj är avsatt och tvingas leva på socialbidrag i det ruffiga kommunala bostadsområdet Hell Close. Det är premisserna för Sue Townsends The Queen in Hell Close. Boken, som hör till Penguins lilla jubileumsserie från 70-årsfirandet 2005, är egentligen ett…” Läs mer


Alan Bennett: Drottningen vänder blad
”Words and ideas can change the world”

”Det är hundarnas fel att den engelska drottningen kliver på bokbussen. Hon går ombord för att be om ursäkt för deras odrägliga skällande och väluppfostrad som hon är passar hon på att låna en bok. Och sakta men säkert förändras världen. Det är ingen radikal förändring, inget plötsligt och iögonenfallande. Hon börjar…” Läs mer


Cecilia Åse: Monarkins makt
”vars blotta existens visar att vi bor i ett sagoland”

”Det är förvånansvärt svårt att hitta särskilt många recensioner av Cecilia Åses Monarkins makt. Av dem jag hittar ägnar sig större delen snarare åt att recensera monarkin i sig än att recensera själva boken. Det är lätt gjort. Att vara republikan är väl också, mitt i förlovningsyran, närmast otidsenligt…” Läs mer


Mats Ögren: För Sverige – nuförtiden, en antologi om Carl XVI Gustaf
Världens svåraste PR-uppdrag?

”Så här i valtider … jo, faktiskt, det går delvis att läsa denna antologi om kungen, För Sverige – nuförtiden, som en hjälpreda inför valet av parti. För här uttalar sig både Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly om kungen och monarkin, och de har naturligtvis helt olika uppfattning. Inte för att monarkins existens på något sätt är…” Läs mer


Vilhelm Moberg: Därför är jag republikan
Republikanismen är död – länge leve knugen?

”‘Republikan’ – ordet har onekligen en bismak av läskiga amerikaner. Men fundera på det. Är det inte lite konstigt att vi, som Vilhelm Moberg skrev 1955, har kvar denna anomali, denna institution som så fullkomligt strider mot alla moderna tankar om människors jämlikhet och frihet? Även om republikfrågan lyser med sin frånvaro…” Läs mer


Per Gustavsson: När prinsar fångar drakar
Rosa prinsar jagar drakar

”Efter flera böcker om prinsessor kommer nu Per Gustavssons första bok om en prins. Eller snarare om “prinsar”, för ordet används i plural boken igenom. Prinsar bor i riddarborgar och har en lång checklista för vad som ska finnas för att borgen ska vara komplett. Bland annat behöver man en krokodil…” Läs mer


Gustaf von Platen: Bakom den gyllne fasaden. Gustaf V och Victoria. Ett äktenskap och en epok
Historien om den gyllne fasadens kungapar

”Hur mycket känner du till om det tidiga 1900-talets svenska historia? Den här biografin kan vara ett steg i din bildningsresa. I stora drag känner du säkert till vad som hände i Sverige under den aktuella tiden, men den svenska politiken har ofta i skolundervisning och dylikt hamnat i skuggan av de två världskrigen…” Läs mer


Julie Burchill: Diana
Lite feminist, mycket asgam

”Diana är utgiven på den nya etiketten på Modernista förlag, Feminista. Målet för Feminista sägs vara att ge ut sex titlar per år, fack- och skönlitteratur, titlar som “belyser tillståndet av ojämlikhet mellan könen”. Det är en utmärkt tanke, men om man ser till vad som hittills utgivits blir man mer beklämd än tillfredsställd…” Läs mer


Lena Ebervall och Per E Samuelson: Ers majestäts olycklige Kurt
Spännande rättsövergrepp blir pilsnernoir

”Haijbyaffären hör onekligen till 1900-talets stora svenska skandaler. Inte bara för att Kurt Haijby sade sig ha haft ett förhållande med självaste Gustaf V i en tid när alla uttryck för homosexualitet var i lag förbjudna, utan framför allt för de medel hovförvaltningen och polisledningen tycks ha tagit till för att göra sig av med problemet…” Läs mer


Bengt Liljegren: Regenter i Sverige
Kungar för korsordslösare!

”I kortfattade översiktsböcker faller ofta fördjupning och analys mellan stolarna. Alla kortfattade böcker som saknar analys behöver därmed inte vara dåliga. Det gäller bara att det kortfattade i sig tillräckligt motiverar att man skall kunna låta merarbetet fritt få landa under dynorna. Sveriges regenter är…” Läs mer


Anette Skåhlberg: Prinsessan Kristalla
Modern kärlekssaga

”Boken om prinsessan Kristalla ger till en början skenet att vara en klassisk saga med en kung och en drottning som önskar sig ett barn och får det. Självklart är de överlyckliga över sin prinsessa och döper henne till Kristalla. Men Kristalla är inget lyckligt barn och det spelar ingen roll hur många tjänare…” Läs mer


Herman Lindqvist: Historien om alla Sveriges drottningar
God save the Queens

”Vid sidan om vårt lands alla kungar har det i princip alltid stått en drottning. Det är deras historier Herman Lindqvist vill lyfta fram i den här boken och han har säkert haft roligt under arbetes gång. Ämnet ligger honom sannolikt varmt om hjärtat då han aldrig försökt dölja sin rojalism. Tanken är också god. Det finns fog för en bok…” Läs mer


Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad
Det okända folkmordet i Kongo

”Vem har inte läst Tintin när han eller hon var liten? Och är det då någon som har missat den ypperliga pärlan Tintin i Kongo? Själv läste den jag den när jag var liten, glatt oförstående för det mycket rasistiska seriealbumet, och ovetande om den mycket brutala historia som låg bakom historiens tillkomst. För Tintin i Kongo…” Läs mer


Peter Englund: Silvermasken
Förvånansvärt fräscht

”Det var säkert många som höjde något på ögonbrynen när det ryktades att Peter Englund skulle skriva en biografi om drottning Kristina. Den svenska drottningen som abdikerade till katolicismen är ju inte bara en av Sveriges mest genomanalyserade regenter utan också en av de mest kända svenska…” Läs mer


Pernilla Glaser: Prinsessans partybok
Sagor, pyssel och lite glam

”Det första jag gjorde när jag fick denna rosaglammigt stiliga bok i händerna, var att läsa fel. Min stackars sönderfestade hjärna läste titeln ‘Partyprinsessans bok’. Jag tänkte att det var någon med kunskap om mig och mitt liv som sett till att den hamnat i just mina händer. Nu var ju inte sanningen så finurlig…” Läs mer


Ernst Brunner: Carolus Rex – hans liv i sanning återberättat
Jag, Carolus

”Hyllmeter har skrivits om Karl XII eller Carolus Rex, den helt klart mest uppmärksammade av alla svenska regenter. Redan Voltaire skildrade den svenske kungens liv och dessförinnan hade även Daniel Defoe ägnat kung Karl och hans krig uppmärksamhet. Sedan dess har det bara rullat på, om än mest inom landets gränser…” Läs mer


William Shakespeare: Macbeth
“Och alla gårdagar har lyst fram narrar till dödens mörker”

”Jag har absolut inget till övers för viftandet med gamla dammiga författare om det inte kan understrykas att de är användbara och livskraftiga också idag. På så sätt har jag ett ganska krasst bruksperspektiv på litteratur. Det perspektivet snarare underbygger än stjälper mitt underbart nördiga förhållande till William Shakespeare…” Läs mer


Peter Englund: Den oövervinnerlige
Mer stormaktstid av Peter Englund

”Det är få områden som intresserat svenska historiker lika mycket som stormaktstiden. Mängder av mer eller mindre glorifierande skrifter har presenterats genom åren som på olika sätt lyft fram de femton minuter i rampljuset som Sverige genomled under åren 1611 till 1718. Främst är det naturligtvis kungarnas och fältslagens…” Läs mer


Per Gustavsson: När prinsessor fyller år
Prinsessor kan själva

”Oavsett vad man tycker om det så verkar de flesta små tjejer (och killar med för den delen, även om det tyvärr inte uppmuntras i samma grad) gå igenom en prinsessperiod. Allt ska vara rosa och glittrigt och klackskor och prinsessklänningar och små väskor ska bäras till både fest och dagis. Hur det…” Läs mer


Per Olov Enquist: Livläkarens besök
Enquists upplysningsmission

”Det är inte det enklaste att skriva en opartisk och förutsättningslös recension av Per Olov Enquists Livläkarens besök. Romanen om den galne kung Christian av Danmark och dennes upplysningsvisionär Struensee har överösts med såväl nationella som internationella priser sedan publiceringen 1999…” Läs mer


Leif Landen: Gustaf III
Sveriges upplysta despot

”Det måste ha varit frestande för Leif Landen att sjunka djupt in i den kulturella sfär som ständigt omger karaktären Gustav III, särskilt med tanke på att han är litteraturvetare i grunden och har 1700-talet som sitt huvudsakliga intresseområde. Det hade varit enkelt att låta biografin luta betydligt mer åt kultur och humaniora…” Läs mer


William Shakespeare: Hamlet
Att vara, osv

”Hamlet har egentligen aldrig varit min favorit. Men är man nu intresserad av översättandets alla mysterier så är det lätt gjort att ändå samla på sig en bunt olika upplagor. Sture Pyks översättning av den legendariska pjäsen kom ut för några år sen på Fischer & Co och är så vitt jag vet den nyaste som gjorts – enligt förlaget av…” Läs mer


Allan Klynne: Kleopatra
En omständlig återupprättelse

”Kleopatra var namnet på flera egyptiska drottningar och prinsessor, men det är en enda vi brukar tänka på när vi hör namnet idag: Kleopatra VII Thea Philopator, född år 69 och död år 30 före vår tideräkning. Hon var den sista härskaren av den ptolemeiska ätten (uppkallad efter en av Alexander den stores generaler, och…” Läs mer


Lars-Olof Larsson: Arvet efter Gustav Vasa
Ett sent klapptips!

”Så här dan före dan före dopparedan kanske många paket redan är inslagna och gracilt placerade under den prunkande granen. Eller kanske inte! Vad beträffar hetsen på gator och torg i Göteborg verkar julfriden inte ha sänkt sig över riktigt alla än. Klappjakten är fortfarande i full gång och klappjakten är ju som alla vet…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2010-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2016-03-06 09:28

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?