Recension

: Livläkarens besök
Livläkarens besök Per Olov Enquist
1999
Norstedts
8/10

Enquists upplysningsmission

Utgiven 1999
ISBN 9172630647

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Per Olov Enquist, 1934-2020, var en av Sveriges mest aktade kulturpersonligheter. I hans författarskap kan nämnas ”Magnetisörens femte vinter”, ”Legionärerna”, ”Kapten Nemos bibliotek” och ”Lewis resa”. Han är även en mångsidig dramatiker, vilket han visat med bland annat ”Tribadernas natt”, ”Till Fedra”, ”Bildmakarna” och ”I lodjurets timma”.

Sök efter boken

Det är inte det enklaste att skriva en opartisk och förutsättningslös recension av Per Olov Enquists Livläkarens besök. Romanen om den galne kung Christian av Danmark och dennes upplysningsvisionär Struensee har överösts med såväl nationella som internationella priser sedan publiceringen 1999.

Saken förenklas inte heller av att hans nästa bok, Lewis resa från 2001, mött ungefär samma lovordade öde.

Men, jag sätter på mig skygglapparna, och gör mitt bästa: Livläkarens besök är en berättelse om Danmark på 1760- och 1770-talet. Huvudpersonerna är kung Christian den sjunde, drottning Caroline Mathilde och livläkaren Johann Friedrich Struensee. Trion kom att spela nyckelrollerna i det drama som ledde till att upplysningens idéer fick fotfäste i Norden.

Envåldshärskaren Christian var sinnessjuk. Han var oftast upptagen med att slänga ut möbler och leksaker från sitt sovrumsfönster, och tjänstemännen som omgav honom kunde relativt ostört styra Danmark som de ville. Men när Christian får för sig att han vill åka på en bildningsresa i Europa, och hovet bestämmer sig för att anställa en livläkare till sin melankoliske härskare, anar ingen vilka krafter som snart ska ställa Danmark på ända.

Livläkaren, den tyske Struensee från Altona, visar sig snabbt vara en man präglad av upplysningens farliga frihetstankar. Snart lyssnar kungen på enbart Struensee, som utan att någon förstår hur det gått till redan efter ett par månader i praktiken styr det danska riket.

Hovet, som ser makten rinna dem undan likt smältvatten om våren, anar snart oråd. När så ryktet sprids att livläkaren om nätterna uppsöker drottningens varma säng, är vägen mot katastrofen sedan länge utstakad.

Mycket gott kan sägas, och har redan sagts, om Livläkarens besök. En sak jag med förtjusning inser när jag läser denna stilsäkra tragedi, är att det svarta hål dansk historia hittills varit för mig nu delvis fylls med kunskap, om än i dramatiserad form. Med lätt hand ger Enquist en till synes initierad bild av vad som hände när den av maktetablissemanget hatade upplysningsläran fick fotfäste i Europa.

Som historieroman är den därför enastående. Men det är en stor bok på flera sätt. P O Enquist porträtterar sina figurer så psykologiskt trovärdigt att inte ens den "onde" Ove Hoegh Guldberg – som satte stopp för Struensees revolution – undgår läsarens sympati. Även han tror sig strida för det rätta. Kollisionen är oundviklig, och utgången klassiskt tragisk.

En sista notering: Klas Östergren måste ha läst och inspirerats av Livläkarens besök innan han skrev manuset till SVT:s serie Gustaf III för några år sedan. Likheterna i ton och tanke är helt enkelt för stora för att det ska vara en slump.

Daniel Åberg

Publicerad: 2003-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 19:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #871

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?