Recension

: The Queen in Hell Close
The Queen in Hell Close Sue Townsend
2005
Penguin
7/10

Drottningen söker socialbidrag

Utgiven 2005
ISBN 0141022612
Sidor 57
Språk engelska

Om författaren

Sue Townsend (född 1946) är brittisk dramatiker och författare, mest känd för böckerna om Adrian Mole. Den första, The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾, kom ut 1982 och blev 1980-talets mest sålda brittiska roman. Förutom pjäser och romaner har Townsend skrivit Mr Bevan’s Dream: Why Britain Needs Its Welfare State (1989) och The Public Confessions of a Middle-Aged Woman (2001).

Sök efter boken

Det republikanska partiet har tagit makten i Storbritannien. Kungafamilj är avsatt och tvingas leva på socialbidrag i det ruffiga kommunala bostadsområdet Hell Close.

Det är premisserna för Sue Townsends The Queen in Hell Close. Boken, som hör till Penguins lilla jubileumsserie från 70-årsfirandet 2005, är egentligen ett utdrag ur Townsends roman The Queen and I från 1992 (Drottningen och jag på svenska). Det är plockat ungefär från mitten av romanen, vilket självklart skapar en del frågetecken.

Överlag fungerar det dock bra – och nog blir man nyfiken på fortsättningen. Ska de kungliga lära sig att laga mat? Hur blir skörden på prins Charles grönsaksland? Kommer han att bedra Diana med den vulgära grannflickan? Kan drottningmoderns kapplöpningsintresse rädda familjens ekonomi? Hur mycket stryk kommer William och Harry att få i den kommunala skolan? Kommer prins Philip att släpa sig upp ur sängen och sin postrojala depression och kommer drottningens pensionsbok någonsin att infinna sig?

Visst är det lite svårt att köpa premisserna. Under vilka omständigheter skulle en demokratiskt avsatt kungafamilj i en modern väststat få det såhär? Hell Close är ett halvt steg från schavotten, men också det är en intressant tanke. En avsatt kungafamilj som tvingas leva som sina undersåtar? Yeah, right.

Självklart är det ett lekfullt och respektlöst experiment i passande punkig förpackning. Townsends alla engelska sociolekter är en ren fröjd att läsa på originalspråk och drottningen blir med sitt utifrånperspektiv en underhållande guide i den nya miljön, som här i mötet med sin socialsekreterare:

”And what is the current situation regarding your personal finances?”
”We are penniless. I have been forced to borrow from my mother; but now my mother is also penniless. As is my entire family. I have been forced to rely on the charity of neighbours. But I cannot continue to do so. My neighbours are …” The Queen paused.
”Socially disadvantaged?” supplied Dorkin.
”No, they are poor,” said the Queen.

Engelsmännen tycks tillåta sig att fantisera om sina kungligheter på lite alla möjliga sätt, på gott och ont. Några svenska motsvarigheter till Townsends The Queen and I, eller för den delen Alan Bennetts Drottningen vänder blad, kan jag dock inte påminna mig.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 21:38

Kategori: Recension | Recension: #3764

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?