Recension

: Drottningen vänder blad
Drottningen vänder blad Alan Bennett
2008
Ordfront
7/10

”Words and ideas can change the world”

Utgiven 2008
ISBN 9789170373787
Sidor 124
Orginaltitel The Uncommon Reader
Översättare Sofia Boda
Först utgiven 2007

Om författaren

Alan Bennett är författare och dramatiker, född 1934 i Leeds, England. Han har skrivit för scen, film och teve och Oscar-nominerades 1995 för manuset till Galne kung George. Bennett har också skrivit romaner, essäer och memoarer. På svenska finns Drottningen vänder blad (2008).

Sök efter boken

Det är hundarnas fel att den engelska drottningen kliver på bokbussen. Hon går ombord för att be om ursäkt för deras odrägliga skällande och väluppfostrad som hon är passar hon på att låna en bok.

Och sakta men säkert förändras världen.

Det är ingen radikal förändring, inget plötsligt och iögonenfallande. Hon börjar bära med sig böcker. Hon funderar ut hur hon kan vinka åt folket och samtidigt ha blicken fäst vid boksidan strax under fönsterrutan. Hon befordrar en beläst kökspassopp till kammarherre, hon börjar ge boktips i sina offentliga framträdanden, tvinga på premiärministern böcker och fråga ut sina generade undersåtar om vad de läser just nu. Men framför allt börjar hon långsamt se sina medmänniskor med nya ögon.

Det var Henry James hon satt och läste en dag efter teet, när hon högt sa: ”Men så sätt fart nu, då.”
”Jag ber så mycket om ursäkt, Ers Majestät”, sa hembiträdet, som var på väg ut med tevagnen, och slank ut ur rummet på två röda.
”Inte ni, Alice”, ropade drottningen efter henne och gick till och med bort till dörren. ”Inte ni.”
Förr skulle hon inte ha brytt sig om vad hembiträdet tänkte eller om hon hade sårat henne, men det gjorde hon nu och på vägen tillbaka till stolen frågade hon sig varför. Att denna nyväckta hänsyn kunde ha sitt ursprung i böckerna, eller rent av hos den ständigt irriterande Henry James, föll henne inte in just då.

All denna oreda går hovet fullkomligt på nerverna och när drottningen inte vill lyssna till PR-argument om det elitistiska i att läsa böcker känner de sig tvingade att vidta mer drastiska åtgärder.

”Sitter du på den?”
”Sitter på vadå?”
”Min bok.”
”Nej, det gör jag inte. Här har vi krigsveteraner, och rullstolar. Vinka, för Guds skull.”
När de kom tillbaka till slottet växlade hon några ord med Grant, den unge ansvarige betjänten, som sa att medan drottningen varit inne i överhuset hade vagnen sökts igenom av hundar och säkerhetstjänsten hade konfiskerat boken. Den hade förmodligen sprängts, trodde han.
”Sprängts?” sa drottningen. ”Men det var ju Anita Brookner.”

Drottningen vänder blad är en bagatell, en trivsamt söt historia i ljuvligt nätt format och med ett rart och sant och viktigt budskap. Böcker gör andra världar, andra perspektiv möjliga. Det rymmer en enorm förändringspotential.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 21:37

Kategori: Recension | Recension: #3767

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?