Recension

: Windsorknuten
Windsorknuten S.J. Bennett
2021
Forum
6/10

Lättsmält mysdeckare om engelska kungahuset

Utgiven 2021
ISBN 9789137158778
Sidor 326
Orginaltitel The Windsor Knot
Översättare Birgitta Wernbro-Augustsson
Först utgiven 2021

Om författaren

S.j. Bennett föddes 1966 och är bosatt i London. Hon debuterade vid 42 års ålder och har förutom två deckare i serien Drottningens detektivbyrå skrivit en rad barn- och ungdomsböcker.

Sök efter boken

I sin bok Windsorknuten avslöjar S.J. Bennett att Elizabeth II av England på lediga stunder fuskar som privatdetektiv.

Drottningen bär drag av Agatha Cristies älskvärda tantdetektiv miss Marple. Bakom de pastellfärgade jumperseten, tweedkjolarna, pärlhalsbanden, de rejäla handväskorna, rynkorna, tantigheten och corgihundarna som snor runt fötterna gömmer sig en knivskarp, analytisk hjärna.

Likt miss Marple, som i 4.50 från Paddington överlåter den mer fysiskt krävande delen av detektivarbetet till den kompetenta yrkeskvinnan Lucy Eyelesbarrow, tar drottningen i hemlighet hjälp av sin biträdande privatsekreterare. Med släktingar i Nigeria och uppvuxen i en kommunal tvårummare i Notting Hill stämmer Rozie Oshidi dåligt in på den gängse bilden av en privatsekreterare till drottningen. Av hennes CV att döma kan man också tycka att hon är överkvalificerad för uppgiften. Men hennes militärutbildning ska visa sig komma väl till pass. Snäv kjol och stilettklackar hindrar inte hennes framfart nämnvärt. Rozie är en intressant karaktär, som det ska bli spännande att följa framöver.

När påskliljorna blommar som bäst på favoritresidenset Windsor har ”the boss” bjudning med ryskt tema. En stilig ung ryss underhåller gästerna med Rachmaninovs andra pianokonsert. Han överraskar också genom att visa sig på styva linan på dansgolvet och tar sig till och med en svängom med drottningen. Dagen efter hittas han hängd på sitt rum endast iförd en lilafärgad morgonrock och omgiven av kringspridda damunderkläder och läppstift. Handlar det om en sexlek som gått överstyr? Eller vill någon maskera det faktum att det rör sig om mord?

Inte bara polisen utan också MI5 kopplas omgående in på fallet. Det gäller att till varje pris hålla utredningen under radarn, så att media inte får nys om saken. Arbetshypotesen är att Putin haft ett finger med i spelet och att en rysk spion döljer sig bland personalen.

Inte för att drottningen ger mycket för utredarnas teorier. Men hon är diskret, löser brottet i smyg och får sedan stofilerna inom polisen att tro att det är de själva som kommit lösningen på spåret.

Det är onekligen ett roligt uppslag att använda drottning Elizabeth som spårhund. Boken utspelar sig för övrigt 2016 – sex år bakåt i tiden – vilket är förnuftigt om författaren tänker fortsätta sin serie även efter det att drottningen gått bort. Själva intrigen är inte mycket att belasta minnet med. Författaren har i stället lagt krutet på framställningen. Bokens behållning är framför allt sättet den är skriven på, dess charm.

S.J. Bennett är uppenbarligen en författare med ett brinnande intresse för kungahuset Windsor. Den som likt undertecknad suttit som klistrad vid vartenda avsnitt av The Crown nickar igenkännande åt prins Philips återkommande vredesutbrott och småler åt parets eviga smågnabbande.

Stämningen i Windsorknuten påminner om den i S.J. Bennetts namnes Alan Bennetts förtjusande och underfundiga bok Drottningen vänder blad, där regenten av en händelse råkar stiga ombord på en bokbuss och på kuppen blir storläsare, vilket får långtgående konsekvenser för monarkin. Båda författarna behandlar drottning Elizabeth med ömsint respekt och glimten i ögat.

Nästa del i serien – En hund begraven – ligger på bokhandelsdiskarna redan strax efter påsk. Perfekt läsning om du behöver ”boosta ditt humör”!

Ingrid Löfgren

Publicerad: 2022-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-07 18:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8707

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?