Recension

: Ur svenska hjärtans djup
Ur svenska hjärtans djup Mattias Frihammar
2010
Carlssons
7/10

När kungen måste gå på toaletten

Utgiven 2010
ISBN 9789173313285
Sidor 214

Om författaren

Mattias Frihammar (född 1967) är etnolog och verksam vid Stockholms universitet. Ur svenska hjärtans djup. Reproduktioner av samtida monarki (2010) är hans doktorsavhandling.

Sök efter boken

Vad är det som gör våra kungligheter till just kungligheter? Svensk lag? Börd och blodsband? Uppfostran? Vana och veckotidningar? Nja.

Kunglighet ligger i betraktarens öga. Det är i alla fall etnologen Mattias Frihammars poäng i hans nyutkomna avhandling Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion av samtida monarki. Där undersöker Frihammar hur människor förhåller sig till just kunglighet och hur kungligheten faktiskt upprätthålls genom att människor förhåller sig på särskilda sätt till den.

Etnologer har länge framstått för mig som ett alldeles eget släkte. De pysslar runt med de mest skojiga ämnen som någon sorts extrem-humanister, om man nu kan tänka sig något sådant. Ständigt närvarande i sina egna texter, ständigt öppna med sina egna utgångspunkter och funderingar. (Så nej, Frihammar tycker personligen inte att landets högsta ämbete bör gå i arv.) Det är ärligt, lättillgängligt och trevligt på gränsen till suspekt. Ibland är det också ren underhållning, som i följande lilla anekdot ur inledningen:

Mitt fält kom oväntat nära då prinsessan Madeleine började läsa etnologi vid det universitet där jag är verksam. Min ambition att fältarbeta på hemmaplan på institutionen och analysera den kungliga närvaron gick i stöpet, då flera av mina forskarkollegor värjde sig mot att själva bli utforskade.

Frihammar har i alla fall observerat oetnologers beteenden kring evenemang som nationaldagsfirandet, kronprinsessans födelsedag, gudstjänsten i samband med riksdagens öppnande och ett kungligt kommunbesök. Han har tagit del av människors berättelser om kungliga möten och om sparade souvenirer, tagit del av jubileumsböcker, tidskriftsartiklar och mediajippon och han har sorterat människors presenter till kungens födelsedag.

I alla dessa sammanhang iscensätts kungligheten, inte minst genom andra människors beteenden och förväntningar. De kungliga laddas med kunglighet genom att vi samlas, väntar och viftar med flaggor, genom att besök och framträdanden planeras och repeteras i detalj, genom särskilda scenanvisningar, repliker och tilltal.

Ja, monarkin är till stor del ett skådespel och det präglas inte minst av de deltagandes dubbla roller. Av de kungliga förväntar vi oss på en gång kunglighet och vanlighet, mänsklighet. Vi vill se det privata skymta fram, och ändå inte. Därför blir något så självklart som att även de kungliga då och då måste gå på toaletten något problematiskt som måste döljas och planeras.

Även undersåtarna präglas av dubbla roller. Så kan en av nyckelpersonerna i det kungliga kommunbesök som Frihammar följt både professionellt sett vara stolt över ett kungabesök och privat rentav äcklas inför det. Ändå spelas den förväntade rollen – och det är inte utan att man med Vilhelm Moberg måste fråga sig vad monarki egentligen gör med människor.

Men om här finns gott om dubbeltydigheter, om raljerande ironier, överslätande skratt och kungaporträtt upphängda på dass, så finns här också en hel del av den där berömda folkliga kärleken. Eller vad det nu är. Här finns till exempel hotellstäderskan som förvarar kungens använda handduk i ett vitrinskåp och flera andra sparade kungaminnen eller reliker. Alltsammans bidrar till att ladda de kungliga med kunglighet, som i ett evigt kretslopp. Kungligheten reproduceras. Men vad det egentligen ska vara bra för? Det förtäljer inte historien.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 14:50

Kategori: Recension | Recension: #3765

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?