Recension

: När prinsar fångar drakar
När prinsar fångar drakar Per Gustavsson (1962-)
2009
Natur & Kultur
7/10

Rosa prinsar jagar drakar

Utgiven 2009
ISBN 9789127119086
Sidor 32

Om författaren

Per Gustavsson (född 1962) är illustratör och författare. Han har illustrerat en rad böcker, tidskrifter och läromedel, bland annat Hjärnkontoret-böckerna och för Kamratposten. Gustavsson har skrivit en rad böcker om okonventionella sagoprinsessor. Den första kom 2003 och heter Så gör prinsessor.

Sök efter boken

Efter flera böcker om prinsessor kommer nu Per Gustavssons första bok om en prins. Eller snarare om ”prinsar”, för ordet används i plural boken igenom. Prinsar bor i riddarborgar och har en lång checklista för vad som ska finnas för att borgen ska vara komplett. Bland annat behöver man en krokodil i vallgraven och korv med bröd, men bokens centrala problem är att man också behöver en drake. Den vill prinsar visa upp vid de årliga torneringarna, men den kan också vara bra att ha som skydd, eller sällskap.

Men för att fånga en drake måste man ge sig ut på drakjakt. Bästa sättet är att locka med en prinsessa, så prinsar får helt enkelt ringa till prinsessor de känner och be dem följa med. Drakar är dock inte dumma och det kan sluta med att både prinsar och prinsessor blir fångar istället för tvärtom, och får ägna sig åt att putsa drakklor och laga drakmat. Tills de lyckas rymma.

Prinsessor i Per Gustavsssons böcker älskar fina kläder och rosa saker. Men de är också väldigt modiga och drar gärna ut på farliga expeditioner med svärd i hand. Prinsar i den nya boken är också modig och klär sig också i rosa – det är helt enkelt ingen större skillnad mellan dem. Han stryker kläder och lagar mat och jagar drakar. Det gör prinsessor också. Det finns ett genustänkande i böckerna, men det är inte det minsta plakataktigt. Prins- och prinsessegenren genomsyras ju dessutom av schabloner av alla möjliga slag, Gustavsson driver med dem allihop och behöver inte vara överexplicit när han gör det.

Alice Thorburn

Publicerad: 2009-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2016-08-04 09:15

Kategori: Recension | Recension: #3541

3 kommentarer

[...] mer: Adlibris, Bokus, Barnboksprat, Dagens bok, SvD Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

 

Jag läste boken för min 4,5 åring och märkte att det var många uttryck och ord som gjorde att boken blev svår för små barn att förstå. ”Hålla slottet varmt” (hur HÅLLER man ett slott?) ”står man där” (VAR?) ”ge sig ut” (GER?) ”ses över” (över VADDÅ?) ställa upp, räkna med mej (12345…) fånga som bete,( ”stå för underhållningen” (Varför inte sjunga och dansa?) eller så förklarar han ironiskt över barnets huvud att ”bli belägrad” betyder att man inte kan köpa korv eftersom det står fiender utanför dörren. Den enda metaforen han lyckas fånga perfekt är ”knyta ihop säcken” annars är blinkningarna över barnets huvud. Boken kryllar av ord som inte förklaras tydligt av illustrationerna: anfaller, konster, bataljer, tornerspel,kandelabrar, vallgrav, ödslig, fiender, äventyrlig är i alla fall några ord som min fyraåring inte har i sitt vokabulär. Författaren blinkar ironiskt till föräldrarna med den mumieinlindade riddaren som skurit sig i fingret. Få förskolebarn känner så väl till mumier och riddarliv att de fattar ironin. Denna bok passar bättre för tioåringar, men jag tror inte att det var författarens avsikt.

Ulrika Oregistrerad 2012-09-15 22:20
 

[...] mer: Adlibris, Bokus, Barnboksprat, Dagens bok, SvD #ssba { } #ssba img { width: 35px !important; padding: 6px; border: 0; box-shadow: none [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?