Text

Resetemavecka på dagensbok.com

Resetemavecka på dagensbok.comAtt resa är att leva, skrev HC Andersen.

Att resa kan vara så mycket; i dagens lågprisflygtider har även ungdomar, som tidigare inte kunde åka så mycket annat än buss och cykel, plötsligt kunnat se hela Europa på ett sätt som ingen före dem har kunnat. Å andra sidan blev tågen snabbt fullbokade när en stor resebyrå presenterade chartertågresor till Italien från Sverige i sin sommarkatalog för 2007.

Att vakna i andra dofter, till annan mat och andra ljud, eller att bara se ut genom ett fönster på andra marker, andras hus och andras liv, kan ibland ge så mycket och andra gånger kännas otillfredsställande, för att det inte blivit som man kanske hade tänkt.

Många reser för att slippa vara hemma, för att få värme och sol, men ändå gärna svenskt kaffe, Kalles kaviar och köttbullar, om det erbjuds. Andra reser för att hitta ett nytt hem, eller åtminstone nya vänner, träna nya språk eller se något man drömt om sedan barnsben. Kanske vill man sova under TV-tornet i Berlin, eller äntligen få andas samma luft som inkaindianerna och se Machu Picchu, eller åka lokalbuss till Kheops pyramid och ta på stenarna.

Här har vi samlat guideböcker och reseskildringar, böcker som är det ena eller andra eller bägge delarna. Oavsett vilken sorts läsare och vilken sorts resenär du är, hoppas vi att vår resespecial kan komma till pass.

Missa inte heller Jonas krönika om vikten av att undvika reseguider.


måndag

Pippi Engstedt: Utposter
En blinkning till fantasin

”‘Jag Det svepande ljuset i mörkret, saltvattensstänk, det vindpinade landskapet – miljön är välbekant från filmer och böcker, men har du någon gång varit inne i en fyr? I takt med att fler och fler fyrar tas ur drift, har miljön blivit mer tillgänglig för alla nyfikna. Den här guideboken tar oss med på en resa…” Läs mer


tisdag

Arne Melberg: Resa och skriva
Det handlar bara om oss

”Vad vill vi egentligen med reseskildringar? Se världen? Oss själva? Våra fördomar och idéer gestaltade som verklighet? Litteraturvetaren Arne Melberg har traskat runt i det mesta. “Personligt” är nog den mest exakta etikett jag kan komma på om urvalet skildringar och författare i Resa och skriva. En guide till den moderna reselitteraturen…” Läs mer


onsdag

Oda O’Carrol: Dublin Encounter
En reskamrat i fickformat

”Jag tycker om guideböcker överlag. Om man ska stanna länge på en plats är det trevligt att hitta sina egna favoritställen, den sunkiga puben med de fantastiska rödbetsmackorna, den lilla butiken som man besatt återvände till varje dag i en vecka, parken där det alltid luktar vanilj och där en gammal man…” Läs mer


torsdag

Jenny Diski: Den motvilliga resenären
Den frivilliga läsakten

”Inte all reselitteratur vill få oss att resa. Med sin tredje reseskildring på svenska fortsätter Jenny Diski att charma oss med sin nonchalanta inställning till resandet, den här gången till Nya Zeeland, den engelska landsbygden och Lappland. Hennes tankar störs av påträngande lokalbor när hon bara vill sitta på sitt rum och ägna…” Läs mer


fredag

Lise Foss: På vandring genom Europa
Panini och kartoffler mellan bilturerna

”En bok av en norska, säkert van att gå på tur, om att vandra till fots genom Europa! Jag får förväntningar på rejäla tips, många historier om hur vandringslederna är och hur man egentligen ska göra för att resa till fots. Det som infriar förväntningarna är bland annat alla länktips. Läsaren får flera nyttiga tips för att få…” Läs mer


lördag

Margareta Lindblad och Willy Westby: Beijing
Kultur, mat och shopping i världsklass

”Beijing är en mångfacetterad och spännande stad som man kan besöka många gånger utan att bli uttråkad. Det går att resa till Beijing helt utan guidebok och komma hem, och ändå vara helt nöjd efteråt. Men har man med sig en bra guidebok blir resandet bra mycket enklare – samt att man inte riskerar att missa något viktigt man vill…” Läs mer


söndag

Christian Kjellman och My Nilsson: Äkta Sverige – Resa i landet annorlunda
Turist på hemmaplan

”Det går att samla på allt, ALLT. Landet är fyllt av privata samlingar eller nostalgimuseum och flera av dem är öppna för besökare. Det kan handla om prylar som motorsågar, modelljärnvägar, galgar eller stenar. Andra samlingar kan vara en hyllning till någon av bygdens stoltheter som musiker, skådespelare…” Läs mer

* * *

Mer resor på dagensbok.com

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2007-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-02 23:38

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?