Recension

: Last Chance to See
Last Chance to See Douglas Adams
1991
Pan
9/10

Jorden runt för sista gången?

Utgiven 1991
ISBN 0330320025
Sidor 206
Språk Engelska
Medförfattare Mark Carwardine

Om författaren

Fotograf: Jill Furmanovsky

Douglas Adams är utan tvekan mest känd för trilogin i fem delar om ”Liftarens Guide till Galaxen” som började sändas i BBC radio innan det blev en bok. Innan sin död 2001 spelade han in en av rösterna till radiodramatiseringen av de tre sista böckerna i Liftaren-serien som kommer sändas i England under 2004.

douglasadams.com – Den officiella webbplatsen.

Sök efter boken

Vad är svaret på frågan om livet, universum och allting? Douglas Adams! När det gäller Last Chance To See pratar vi specifikt om frågan om livet. Det är en rapport från ett projekt för BBC radio där Adams reste till några av de mest otillgängliga platserna på planeten tillsammans med zoologen Mark Carwardine och en ljudtekniker för att i det vilda möta några av de mest utrotningshotade djuren som finns. De båda letar efter världens tjockaste papegoja på Nya Zeeland, halvblinda delfiner i Kina, fladdermöss på Mauritius som inte alls är utrotningshotade (det fanns ju flera hundra kvar) och vita noshörningar i Afrika som inte alls är och aldrig har varit vita och mycket mer.

Fantastiskt roliga beskrivningar av personer, platser och händelser blandas med tuffa sådana av en värld i förändring och människors bedrägliga beteende. Adams beskriver resan och människors dumhet på samma självsäkra sätt som i Liftarens guide till galaxen och Dirk Gently-serierna. Genom microfrågor ur makroperspektiv eller tvärt om får han oss att inse hur korkat vi beter oss och att vi verkligen borde veta bättre. Ett besök på Tiananmen square innan studentupploppen ger en speciell känsla. Jag hade inte koll på att det är torget utanför den förbjudna staden och att det har en så central plats i Kinas historia som det faktiskt har. Kunskap blandat med anekdoter sammanvävt av en Adams i toppform, det blir inte mycket bättre än så här.

Det är ganska glest mellan skämten och det stämmer bra med böckerna i liftaren också tycker jag. Adams hade en otrolig förmåga att få en att dra på smilbanden mitt i en seriös mening. Det är en ren fröjd att läsa hans texter. Rena poesin och man blir glad bara av sättet han sätter samman orden på. Det räcker. Det räcker väldigt långt och kommer verkligen fram i mötet med bergsgorillorna. Det känns som om man var med dom där på berget. En otrolig känsla. Dian Fossey, eat your heart out.

Tyvärr har sista chansen att se Douglas Adams passerat och det är verkligen sorgligt. Själv missade jag honom på framtidsdagen i Örebro strax innan han gick bort. Han var verkligen en ordvrängare av rang och jag kommer inte på någon som överträffar honom. Han är saknad.

Björn Hagström

Publicerad: 2004-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1241

7 kommentarer

Inte behöver du väl klaga på stackars Dian Fossey som gjorde pionjärjobb och blev mördad och allting…?

K Oregistrerad 2004-06-29 15:59
 

Inte klagar jag på henne inte. Använder snarare denna hjältinna för att höja Adams till skyarna ännu mer.

Björn, dagensbok.com Oregistrerad 2004-06-29 16:03
 

Jag förstår du tycker han är mycket skojigare, men vore just den här Douglasgrejen alls möjlig utan henne och jane Godall? Före dem handlade såna här böcker om jaga/fånga/döda. Så även om du inte menar något illa – show some respect, man.

K Oregistrerad 2004-06-29 16:42
 

Hallå där, vart tog mitt svar till Björn vägen?

K igen Oregistrerad 2004-06-29 16:55
 

Ditt inlägg kom ju in 16.42. Testa att ta bort lite cachade filer i din webbläsare så kanske du ser det.

Ser inte att jag dissat Dian utan snarare tvärt om. Jag har använt en respekterad och välkänd person som referens när jag hyllas Adams. Om du tror jag menar att Adams har gjort med inom området djurskydd än Dian så misstar du dig. Jag har bara sett "De dimhöjda bergens Gorillor" som film och menar att Adams minst når upp till samma höjder i sin något kortare beskrivning av mötet med dessa bjässar. Ser inte hur det är respektlöst.

Björn, dagensbok.com Oregistrerad 2004-06-29 17:19
 

Filmen har inte mycket med den verkliga Dian att göra. Den är inte hennes verk. Så du borde kanske ha nämnt filmmakaren och inte henne?
Och "eat your heart out" – referens?

K Oregistrerad 2004-06-29 20:58
 

För övrigt är det rätt gulligt att se er killar renhjärtat och varmt älska och vörda Adams. Jag menar det på ett bra sätt! Det är som när ni älskar fotbollslag.

K Oregistrerad 2004-06-29 21:04
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?