Recension

: En dag i staden
En dag i staden Torkel Rasmusson
2005
Max Ström
5/10

Ack, Södermalm du sköna

Utgiven 2005
ISBN 9171260048
Sidor 83
Illustratör Kalle Berggren

Om författaren

Torkel Rasmusson är född 1941. Han skriver poesi och dramatik men även låttexter. Han har arbetat som journalist på Dagens Nyheter och är med i bandet Blå Tåget.

Sök efter boken

Det finns klubbar för inbördesbeundran och det finns lokalpatriotism. När det kommer till Stockholm och stadsdelen Södermalm finns det mycket gott om båda dessa företeelser. Att bo på Söder är att höra till. Att ha skaffat sig både innerstadslegitimitet men utan att vara direkt förknippad med den övriga innestaden. Södermalm är arbetarns gamla stadsdel och även om det nu bara är bemedlade personer som kan köpa sig en bostadsrätt här så finns ändå föreställningen om Söder fastnaglad hos de som bor här.

En dag i staden är en vacker bok med fina illustrationer till korta texter som handlar just om Södermalm. Jag själv tvingades precis innan jul att flytta ifrån Söder efter att ha bott där i en fantastisk lägenhet i fem år. Den här boken talar därför till mig. Jag känner igen varje bild. Nostalgin är total och jag längtar tillbaka.

Det fina med denna bok är att den inte beskriver stadsdelen som en glassig turistbroschyr utan här har man tagit fasta på flera av de mindre vackra platserna på Söder. Inte heller skiner solskenet bjärt utan här får duvorna plats i blickfånget. Funderingar kring brunnslockens märkning och kollektivtrafikens namn får också sitt rättmätiga utrymme.

Bilderna, målade av Kalle Berggren, är även de gjorda med det lite trasiga, den inte helt genomtänkta stadsplaneringen och med de delar av staden som liksom bara blev, i fokus. Jag gillar mycket att inget direkt har guldkant och det har inte förskönats.

Bilderna och texten utgör en god symbios där jag får fundera över de små detaljerna med även de stora frågorna. Som tillexempel att Södermalm bara låter sig influeras av världen på ett ytligt plan med sin rikedom av restauranger men att dess befolkning är mycket homogen, till varför luftballongerna aldrig landar på Söder.

Som ni har förstått så är jag förtjust på ett stillsamt vis. Jag tycker om den lågmälda tonen och det fundersamma uttrycket både i bild och text. Dock hjälps mitt engagemang och mitt gillande väsentligt av att jag är en lokalpatriot i exil och fortfarande ser den delen av staden som mitt hem.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2006-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 13:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1953

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?