Recension

: Äkta Sverige - resa i landet annorlunda
Äkta Sverige - resa i landet annorlunda Christian Kjellman, My Nilsson
2007
Klister förlag
7/10

Turist på hemmaplan

Det går att samla på allt, ALLT. Landet är fyllt av privata samlingar eller nostalgimuseum och flera av dem är öppna för besökare. Det kan handla om prylar som motorsågar, modelljärnvägar, galgar eller stenar. Andra samlingar kan vara en hyllning till någon av bygdens stoltheter som musiker, skådespelare, författare, predikanter eller resenärer.

Den som är road av annorlunda proportioner kan till exempel söka upp världens största klädhängare eller ett solur som är 38,33 meter i diameter. Lockar detaljstudier mer kan du lära dig historia i miniatyr när tennfigurer får spela huvudrollerna. Du kan delta i stadsvandringar på hustak, åka linbana 13,6 kilometer eller vandra genom Stollgången, en tunnel 45 meter under jord.

En annan rolig tråd i boken är hur platser namnges, vad de kommer att kallas i folkmun: Karusellpaviljongen blev Konjakbespararen.

När en ny elektrisk portalkran inköptes av hamnbolaget i Sölvesborg 1938 för att effektivisera arbetet blev följden att ett stort antal hamnarbetare blev arbetslösa. Den nya kranen fick då snabbt öknamnet Brödtjuven för att den stal brödfödan från arbetarna.

Återkommande årliga arrangemang omnämns också: Stångaspelen på Gotland, Harrens dag längs Kalixälvdal och Old Style Weekend i Backamo för att nämna några.

En del upplevelser är gratis och finns på platser du kan uppsöka själv när du vill, som drivvedskonstverket Nimis vid Kullaberg. Andra kostar en slant, men då kan du kolla prisläget i boken. Några butiker med ovanligt sortiment som köttätande växter eller kaktusar finns med, men tyngdpunkten ligger på det icke-kommersiella.

Visste du förresten att Trollywood, eller Trollhättan, har sin egen Walk of Fame? Eller att det finns ett Gubbdagis i Hede?

Det är lätt att orientera sig i boken, texterna är sorterade geografiskt och grupperade landskapsvis. Kartorna i boken är inte så detaljerade, men å andra sidan finns det tydliga kontaktuppgifter till alla platser. Eftersom boken rymmer 264 tips, blir informationstexterna korta, men de innehåller ändå en variationsrikedom.

Släktforskarnas hus samlar även på annorlunda förnamn. Bland favoriterna hittills hör Translotus, Volrathine och Bryngel. Har man ett udda namnbidrag så tas det tacksamt emot.

Genomsnittlig resenär eller inte, jag har varit i de flesta av landskapen och har ändå bara besökt sju av platserna i boken, hittills, så jag tycker att författarna lyckas bra med sin ambition att plocka fram sevärdheter som skiljer sig från mängden.

Nästa gång du är på väg att susa förbi en liten anspråkslös vägskylt kanske du stannar upp för att ta en närmare titt?

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2007-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 10:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2535

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?