Recension

: Udda bon: annorlunda hotell i Sverige
Udda bon: annorlunda hotell i Sverige Hanna Felixon
2006
Klister förlag
8/10

Övernattningstips från beresta barndomsvänner

Utgiven 2006
ISBN 9163171635
Sidor 199
Medförfattare Sanna de Mander

Om författaren

Fotograf: Åsa Ånfalk-Deleau

Hanna Felixon och Sanna de Mander, födda 1978, är bosatta i Stockholm och arbetar båda inom kommunikation och marknadsföring. De har tidigare tillsammans drivit Dalarö turistbyrå och utformat turistmaterial för olika medier.

Sök efter boken

Under ett år reste Hanna Felixon och Sanna de Mander runt i Sverige och prövade riktigt udda ställen att övernatta på. Resultatet blev guideboken "Udda bon". Det var en typ av guidebok som de såg saknades. Många söker efter en ovanlig och spännande upplevelse när de reser och då kan ett ovanligt hotell eller boende gärna ingå. Det särskilt positiva med denna bok är att författarna håller sig inom Sveriges gränser och på så sätt kan man kan se att det verkligen finns en massa annorlunda saker att uppleva i vårt eget land. Man måste inte alltid åka utomlands och så att säga gå över ån efter vatten. Och de kunde konstatera att de allra flesta ställen de besökte "drivs i liten skala av privatpersoner som lägger ner stor kärlek på rörelsen."

Det finns många fina bilder i boken och även om den inte är av det mest påkostade slaget, papperet är inte blankt och boken är inte i ett särskilt stort format, känns det ändå som att stor omsorg lagts på dess utseende.

Boken beskriver 23 hotell landet runt, från Österlen i Skåne (Western Valley) till Kiruna (Icehotel) och Jukkasjärvi (Ripans isigloo) i Lappland. På inget av alla ställena har jag själv haft den äran att övernatta, så jag kan inte jämföra text och bilder med verkligheten. (Även om jag besökt restaurangen på Häringe slott.) Men texterna är genomgående trevliga och underhållande, författarna fångar ofta in stämningar på de olika platserna.

De boenden jag föll mest för vid läsningen var kvarnen på Stora Gåsemora gård på Fårö (syns på bokomslaget), The Waterhotel på Dämmans fyrplats nära Mönsterås, Lahibiagrottan nära Kullens fyr (måste dock vara extremt bra väder), trädkojan Hotell Andrum nära Falköping, Häringe slott, Västerhaninge och Hälsingegården Ol-Ers, Delsbo. Fast jag skulle nog kunna övernatta på nästan alla ställen som boken presenterar. Men frågan är om jag skulle sova så bra överallt, till exempel inträngd i en snickrad stubbe nära Göta kanal eller i en liten fuktig kolarkoja i den värmländska skogen. Det ställe, där jag definitivt skulle vägra att övernatta är undervattenshotellet Utter-Inn i Västerås hamn, där man sover i ett litet rum på sex kvadratmeter, tre meter under vattenytan. Ruskigt.

Det jag saknar i boken är en lista över alla de ställen som uteslutits och inte blivit besökta, tillsammans med kort information. För det måste ju finnas många fler annorlunda hotell att bo på i Sverige.

I alla fall, det är spännande att ta del av alla dessa fantasifulla bon och det är inte utan att man får lust att börja planera inför nästa års semester eller en helgtripp.

Textutdrag (Visa/göm)

Eva Björnberg

Publicerad: 2006-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2006-12-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2299

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?