Gästrecension

: Kina
Kina Margareta Lindblad och Willy Westby
2007
Willma guides
8/10

1,3 miljarder människor i ett land fullt med underverk

Utgiven 2007
ISBN 9189590104
Sidor 1152
Orginaltitel China
Först utgiven 2005
Medförfattare Damian Harper, Johan Nilsson

Om författaren

Fotograf: författarna

Paret WILL-y och MA-rgareta (därav förlagets namn) var lärare innan de startade eget reseboksföretag 1982, eftersom ingen annan ville ge ut deras guidebok efter en jordenruntresa 1980. De bor nu i Ockelbo kommun.

Om WillMa – Här kan du läsa om hur Willy och Margareta började som reseboksförfattare.

Gästinformation

Åke Dahllöf är bosatt i Stockholm och arbetar sedan år 2004 som gymnasielärare. På fritiden brukar Åke ofta vara på resande fot. Helst då till sådana platser som ingen normalt fungerande människa besöker, som t.ex Minsk, Ulan Bator, Pyongyang och Krakatoa. Åke skriver även en reseblogg (på engelska)!

Sök efter boken

Willmaguides bok Kina är en svensk översättning av en av de mest sålda guideböckerna om landet Kina, nämligen Lonely Planets China. Lonely Planet gav ut sin första Kina-guide 1984 och den senaste utgåvan är den nionde i ordningen. Det är alltså en väl beprövad och genomarbetad produkt som Willmaguide har översatt. Det är en guidebok som passar alla svenskar som planerar att resa i Kina, från förstagångsturisten som köpt en paketresa, till den ärrade veteranen som planerar att utforska isolerade byar i Tibet.

En av de viktigaste delarna i en guidebok är kartorna. I Willmaguides bok är kartorna hämtade direkt från Lonely Planets guide. Faktum är att de inte ens är översatta utan alla namn och platser angivna på själva kartorna är skrivna på engelska. Det ser lite komiskt ut i början, men man vänjer sig snabbt. Kartorna är i de flesta fall mycket bra och användbara och det bästa med dem är att alla hänvisningar på kartorna finns skrivna även på kinesiska. Detta är otroligt användbart, eftersom det är relativt få kineser som förstår engelska, men nästan alla kan läsa kinesiska, så du kan alltid visa vad du letar efter. En annan sak som är viktigt i en guidebok är att det finns bra och pålitlig information om logi. Den information som står i guideboken om hotell och vandrarhem är användbar och tillräcklig. I boken finns oftast uppräknat både billigare och dyrare hotell, vilket gör att boken kan användas oavsett vad man har för budgettak. Som resenär önskar man ofta att det hade funnits fler hotell uppräknade, men när en guidebok skall täcka ett så stort land som Kina går det endast att ta med högst tre eller fyra hotell i de flesta städer. Det är också i de flesta fall fullt tillräckligt.

Det som enligt mig är det tredje viktigaste i en guidebok är att alla intressanta turistattraktioner som finns i landet är medtagna i boken. En av de främsta anledningarna till att jag reser, är att jag vill se platser och sevärdheter. Om man planerar att resa i Kina är det ofta väl investerad tid att antingen göra lite självstudier på egen hand innan man reser iväg, alternativt rådfråga turistinformationen på plats om vad som finns att se.

Nu är Kina så otroligt rikt på sevärdheter att inte ens de 1 152 välmatade sidorna som Willmaguides bok har räcker till för att räkna upp dem alla. De viktigaste attraktionerna finns beskrivna i guideboken, så den som använder Willmaguides bok Kina behöver inte riskera att missa något som man ”måste se”.

Åke Dahllöf

Publicerad: 2007-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-23 23:40

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2534

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?