Recension

: Utposter
Utposter Pippi Engstedt
2007
Bokförlaget Arena
6/10

En blinkning till fantasin

Utgiven 2007
ISBN 9789178432332
Sidor 192

Om författaren

Pippi Engstedt, journalist som bland annat jobbat med radioproduktion på Sveriges Radio. 2006 kom hennes första bok ”Vandrarhem vid vatten”, ett samarbete med Gunilla Welander.

Sök efter boken

Det svepande ljuset i mörkret, saltvattensstänk, det vindpinade landskapet – miljön är välbekant från filmer och böcker, men har du någon gång varit inne i en fyr? I takt med att fler och fler fyrar tas ur drift, har miljön blivit mer tillgänglig för alla nyfikna.

Den här guideboken tar oss med på en resa längs Sveriges kust och stannar till på alla ställen där det är möjligt att övernatta i närheten av en fyr. Oftast är det de gamla fyrvaktarbostäderna som anpassats för detta ändamål, men på Stora Karlsö kan man bo i själva fyrhuset och vid Landsort och Rödkallen finns det lotstorn att bo i.

De flesta fyrarna ligger på isolerade öar, som det krävs en båtresa att ta sig ut till, antingen det är i havet eller i en insjö som Vänern.

Författaren nämner att många av dessa platser är mytomspunna, men vad dessa berättelser handlar om sammanfattas bara i några korta rader. Fyrentusiasternas historier kunde gärna ha fått ta lite större plats.

Nu blir detta framför allt en fotobok med sommarkänsla och vackra inzoomade detaljer. Den som blir sugen på en resa hittar praktisk information om pris, (oftast lågt) läge och telefonnummer.

Vad är det egentligen som gör runda rum och upphöjda utkiksplatser så fascinerande? Från Segerstad fyrs balkong kan du skåda fågel och vid Djurstens fyrplats kan du delta i stjärntittarkvällar, men kanske lockar de ensamma strövtågen mest av allt?

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2007-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 10:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2527

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?