Text

Tema: Afrika

Afrika är tema för årets bokmässa, Bok & Bibliotek i Göteborg. Ett lite större område än tidigare års Spanien (2009), Lettland (2008) och Estland (2007) kan man ju tycka – men vi tar ändå chansen att plocka ihop böcker från och om en stor och mångfacetterad kontinent.

Dessutom har Irene gått på seminarium om vad som egentligen översätts ur den afrikanska litteraturen – Vilka bilder får vi från Afrika? – och Björn har varit och lyssnat på bland andra den mocanbiqiske författaren Mia Couto (som är eller inte är Chuck Norris).


Mia Couto: Sjöjungfruns andra fot
…itt Afrika

”Årets bokmässa har tema ‘Afrika’. Många har kritiserat detta; för några år sedan var temat ‘Estland’, nu får en hel gigantisk kontinent en mässa att dela på? Är inte det rätt fånigt? Kanske inte. Kanske är det tvärtom ett utmärkt tillfälle att mitt i röran och trängseln på mässan sluta betrakta Afrika som en enda mörk fläck.…” Läs mer


Chimamanda Ngozi Adichie: Lila hibiskus
Allt går sönder, allt gror

”Den lila hibiskusen, framexperimenterad och sällsynt bland de annars röda blommorna, växer hos Kambilis faster Ifeoma. Den är långt ifrån det enda som växer där. Hos fastern får tonåringarna Kambili och hennes bror Jaja en fristad. Fastern, som är universitetslärare, har det betydligt sämre ställt ekonomiskt, men stämningen…” Läs mer


Calixthe Beyala: Vår förlorade heder
Varmt och bitande

”Saïda Benerafa föds i Couscous, en förortsliknande håla utanför staden Douala i Kamerun. Hon är det oönskade barnet, det patriarkala fadern ville egentligen ha en son. Och i uppståndelsen kring födelsen råkar fadern sticka ut ett öga på en granne. Som straff tvingas han slita ont under ett tungt skadestånd. Ständigt föraktad…” Läs mer


Petina Gappah: Sorgesång för Easterly
Liv och död i vardagligt Zimbabwe

”Vad är det som går sönder i ett land under diktatur, ett land där man inte kan lita på någon? Det där som går så snabbt att bryta ner, men är så oerhört svårt att vinna tillbaka igen. Människors tillit. Richard Wilkinson och Kate Pickett skriver om den i sin Jämlikhetsanden som en av faktorerna som gör mer ekonomiskt…” Läs mer


Naguib Mahfouz: Midaqq-gränden
En litterär egyptisk såpa

”När den svenska serien Rederiet år 2002 slutligen lades ner, var det inte bara miljoner svenskar som följt med under de 318 avsnitten, utan serien gick ju även på export. Så under några år kunde även den egyptiska tv-publiken varje vecka följa intrigerna runt maskinisten Gustav, ägaren Reidar och bartendern Joker på Finlandsfärjan…” Läs mer


Nurrudin Farah: Länkar
Helvetesvandring som hemkomst

”‘Kan man fortsätta att älska ett land som man inte längre känner igen?’ I Länkar, Nuruddin Farahs fjärde roman på svenska, återvänder huvudpersonen Jeebleh till sitt hemland Somalia. Precis som Farah själv har Jeebleh levt länge i exil och under den tiden har hans mor dött. Han bäste vän Bile har tillbringat sjutton år i isoleringscell…” Läs mer


Chinua Achebe: Allt går sönder
Slutet och början

”Bokförlaget Tranans nyutgåva av den afrikanska litteraturens klassiker framför klassiker, Chinua Achebes Allt går sönder är den första i Macondo, klassikerserien som ska lyfta fram betydelsefulla verk från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern och ‘göra dem tillgängliga för en bred läsekrets’. Därför finns också.…” Läs mer


Wole Soyinka: Aké – barndomsåren
Afrikas förste Nobelpristagare växer upp

”‘Myllrande’ är ett ord som av någon anledning ofta ligger nära till hands så fort man ska beskriva skildringar utanför den alltigenom västerländska litteraturen. Sådant väcker alltid lite varningsflaggor. Men jag kan ta mig tusan inte komma på något mer träffande ord för att beskriva Wole Soyinkas Aké – barndomsåren…” Läs mer


Ngugi wa Thiong’o: Wizard of the Crow
Nya vägar

”Det finns många legender i världen. En av de äldsta berättar om hur folket i Babel bestämde sig för att bygga ett torn hela vägen upp i himlen. Men Gud fader harmades i vanlig ordning därutav och nöjde sig inte med att riva tornet utan såg också till att från och med nu skulle alla folk tala olika språk, så att de inte kunde…” Läs mer


Nadine Gordimer: Börja leva
Femöresfjösare

”I sin senaste roman söker sig Nadine Gordimer inåt, mot själva varat. Huvudpersonen, ekologen Paul, är en sydafrikansk – vit – familjefar i trettioårsåldern som drabbas av cancer i sköldkörtlen. Strålningsbehandlingen gör honom radioaktiv. För att inte smitta hustrun och sonen, flyttar Paul in hos sina föräldrar…” Läs mer


J.M. Coetzee: Sommartid
Coetzee och kvinnorna

”Den berömde författaren John Coetzee är död. I hans fotspår reser författarkollegan mr. Vincent som ska skriva en biografi om honom. Sommartid är en slags redovisning av hans arbetsprocess, en inblick i Coetzees kvarlämnade anteckningar och de oredigerade intervjuer han gjort med kvinnorna (och en man) som stod…” Läs mer


Buchi Emecheta: Tvillingrösten
Med dubbla röster

”Det är slutet på 70-talet. I Nigeria råder oljeboom, Biafrakriget är över, landet blomstrar och den stora konst- och kulturfestivalen Festac 77 uppmuntrar afrikaner världen över att återknyta banden till sina rötter i Moderlandet Afrika. Kehinde Okolo har tillbringat de senaste arton åren i Storbritannien. Tillsammans med sin man…” Läs mer


Chris Abani: Graceland
Länge leve kungen

”Det är svårt att vara man, säger Elvis Okés far till honom. Måttet på en man brukade vara hans namn och hur gott det var, och det namnet – den hedern – måste man vara beredd att försvara både mot yttre och inre hot. Elvis far heter Sunday. Hans bäste vän heter Redemption. Själv heter han som sagt Elvis. Det är ungefär det…” Läs mer


André Brink: På andra sidan tystnaden
Att ständigt förtryckas

”I början av nittonhundratalet växer Hanna upp i Bremen, på ett barnhem där övergrepp och att ständigt missförstås är det enda man kan räkna med. En värld där motstånd eller egen vilja är detsamma som att vara angripen av djävulen, vilket öppnar möjligheten för alla vuxna att på olika sätt förnedra henne…” Läs mer


Maïssa Bey: De utsatta
Malika – den som rubbar ordningen

”Bakom de höga murarna ligger en byggnad i förfall. Kolonner med slingrande murgröna, en marmortrappa, nött av steg från tidigare ägare: välbärgade franska kolonisatörer. Huset på den algeriska landsbygden tillhör nu socialtjänsten. Ålderdomshem, sinnessjukhus, vårdanstalt – allt i ett…” Läs mer


Assia Djebar: Sultanbrudens skugga
Ett underbart verk

”Det måste bli som i sagan om Scheherazade och hennes syster. Systern, skuggan, som räddar livet på sultanens brud genom att väcka henne i gryningen varje morgon. Väcker henne så att Scheherazade återigen kan skjuta upp sin dödsdom genom att berätta nya sagor. Inte vara den som frälser henne – det måste hon…” Läs mer


Hisham Matar: Ingen i världen
I männens värld?

”När jag tänker på diktaturer tänker jag ofta på stora väggmålningar, kitschiga porträtt av Ledaren som upptar det offentliga rummets husfasader och byggnader. I Hisham Matars debutroman Ingen i världen hänger Sloomas mamma upp en kolossal tavla föreställande ‘överste Muammar Kaddafi, ledare för…” Läs mer


Dambudzo Marechera: Scrapiron blues
Marecheras mosaik

”Inga lejon, inga blekgrå elefanter på inget solsvett strävt gräs och ingen hägringsskälvande horisont. Dambudzo Marechera skrev inte om det andra ser i Afrika, det hade inget med hans liv att göra och det intresserade honom inte. Hans värld var staden. Djungeln av cement, glas och armeringsjärn där fler går vilse varje dag…” Läs mer


Etienne Leroux: Magersfontein, O Magersfontein
Den vite mannens börda

”Redan från början är det cementerat att Magersfontein, O Magersfontein av sydafrikanske Etienne Leroux är en viktig roman. Boken, som när den kom ut på 1970-talet i Sydafrika bannlystes av apartheidregimen, lär ha bidragit till att landets dåvarande litteraturcensur föll samman, och Leroux författarkollega, den flerfaldigt…” Läs mer


Yasmina Khadra: Efter attentatet
Självmordsbombarens logik

”När Amines fru Sihem inte kommer hem från besöket hos sin mormor tänker han inte mycket på det. Hon kanske är och handlar, hon kanske stannade en extra dag. Men sedan ringer de från sjukhuset där han arbetar och ber honom komma, inte för att operera fler skadade från dagens självmordsattentat utan för att identifiera…” Läs mer


Tahar Ben Jelloun: Till andra sidan havet
Dör som en vårbris i öknen bort

”14 kilometer. Så långt är det mellan Marocko och Spanien, Europa och Afrika, kristendom och islam, rikedom och fattigdom. För att jämföra, det är alltså ungefär avståndet från Botkyrka till Riksdagshuset, men ändå är skillnaden så mycket… OK, kanske inte det bästa exemplet. Det är inte långt, i alla fall. I Tanger sitter Azel och…” Läs mer


Kerstin Lundell: Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika
Svart guld, rött blod

”För ett par år sedan var det svenska oljebolaget Lundin Oil (numera omdöpt till Lundin Petroleum) mycket uppmärksammat i massmedia. Bolaget hade blivit politiskt kontroversiellt i den svenska debatten eftersom man ägnade sig åt att investera i krigszoner, som bland annat i det då konfliktdrabbade Sudan. Bolaget…” Läs mer


Henk Wesseling: Söndra och härska – Uppdelningen av Afrika 1880–1914
Den vita mannens börda revisited

”I slutet av 1800-talet inleddes vad som på engelska kallades för ‘the scramble for Africa’ – kapplöpningen efter afrikanska kolonier. Det var den andra vågen av europeisk kolonialism – efter en första våg där man främst hade riktat in sig på att kolonisera amerikanska eller asiatiska territorier. På konferenser i Europa…” Läs mer


William Beinart: Social history & African environments
Afrikas rikedomar

”Möjligheten att kunna exploatera Afrikas naturresurser var en mycket viktig faktor bakom koloniseringen av kontinenten. Kolonialmakternas syn på exploatering, naturvård och bevarande blev därför också viktiga för kolonierna. Denna syn kom dock att mötas, och i somliga fall också att influeras av, den lokala kulturen…” Läs mer


Anne C Bailey: African voices of the Atlantic slave trade
De bortglömdas historia

”Alla länder i Europa – Sverige inkluderat – deltog i slavhandeln på Afrika. Vår svenske kung Gustav III hade av den franske kungen fått sin egen lilla privata ö i Västindien, S:t Bartolomei, några år innan den franska revolutionen. Ön hade få naturresurser, men en sak hade den – en naturlig djuphamn. Vid den här tiden…” Läs mer


Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad
Det okända folkmordet i Kongo

”Vem har inte läst Tintin när han eller hon var liten? Och är det då någon som har missat den ypperliga pärlan Tintin i Kongo? Själv läste den jag den när jag var liten, glatt oförstående för det mycket rasistiska seriealbumet, och ovetande om den mycket brutala historia som låg bakom historiens tillkomst. För Tintin i…” Läs mer


Sven Lindqvist: Utrota varenda jävel
Vår export av det civiliserande våldet

”Utrota varenda jävel är onekligen en modern klassiker. Så mycket faktiskt att jag inte förrän jag nu läser den inser huruvida jag läst den förut eller bara läst OM den. Lindqvists uppgörelse med kolonialismen och vad som hänt sedan dess kom ut första gången i början av 1990-talet under vad som kan beskrivas som en liten…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2010-09-25 19:00 / Uppdaterad: 2011-04-30 10:51

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?