Recension

: Bibliotek
Bibliotek Ali Smith
2017
Atlas
7/10

Stillsamt överskridande noveller

Utgiven 2017
ISBN 9789173895583
Sidor 207
Orginaltitel Public Library and other stories
Översättare Niclas Nilsson
Först utgiven 2015

Om författaren

Ali Smith är född 1962 i Inverness, idag bor hon i Cambridge. Jag är allt du drömt var den första av hennes böcker som gavs ut på svenska. Den erhöll Whitbread Novel Award 2006 och var nominerad till Man Booker-priset.

Sök efter boken

2003 intervjuades Ali Smith av författarkollegan Jeanette Winterson. I artikeln berättar Smith att hon drivs av ambitionen att bryta ned den invanda synen på saker och ting. I den på svenska nyligen utkomna Bibliotek blandas litterära grepp, ibland i en och samma novell, vilket skänker läsningen en skön känsla av oförutsägbarhet. Och på det viset lyckas Smith, i flera av de vitt skilda berättelserna här, verkligen med sin föresats. Någon på väg mot ett avgörande jobbmöte hamnar i stället i en park där Virginia Woolf, Charles Dickens och Sylvia Plath syns skynda förbi. En annan blir återkommande omskriven i egenskap av nyligen avliden i tidningen och försöker förgäves nå fram för att förklara det falska i detta. Ett biträde i en järnaffär får besök av ett barn som vill betala en brödrost med gullvivor och blåklockor, ett minne som fortsätter eka för huvudpersonen.

Vissa noveller sys ihop, som den om en person vars sambo är så besatt av sekelskiftesförfattaren Katherine Mansfield att det riskerar att rasera deras förhållande. I en senare historia stöter huvudkaraktären ihop med Mansfields filosoferande spöke på en parkbänk. De korta berättelserna kittas samman av instick av insamlade upplevelser och tankar från Ali Smiths bekanta, där de beskriver bibliotekens betydelse för dem själva och lokalsamhället. Här varvas politiskt frustrerad indignation över nedskärningar med guldkantade minnen från barndomar men alla enas i en grundläggande gemensam ståndpunkt att biblioteken utgör en livsviktighet och borde ha en självklar plats i samhället.

I samma ovan nämnda intervju säger Smith att noveller ligger ganska nära i poesin i sina krav på läsaren. ”Det enklaste i världen är att läsa en blockbuster-roman – man kan hoppa över och skumma på ett sätt som är omöjligt i en text där varje ord räknas.” Nu är hennes prosa inte på något vis svårgenomtränglig men poängen är ändå tydlig. Vid ofokuserad läsning kan man till exempel råka missa en avgörande mening, som att någon deltagande i en konversation i själva verket är död sedan flera år. Samtidigt är sådana gränsöverskridande inslag inget som det görs en stor affär av i den här novellsamlingen. Det blir en obesvärat självklar del av framåtflytandet i texten.

På baksidan av boken lyfts bibliotekstemat till att vara något betydligt centralare än vad det i själva verket är. Det som förenar historierna är snarare en aningen lösare tematik i återkommande referenser till olika författarskap från litteraturhistorien och filosofiska tankar om ords betydelse. Denna Ali Smiths tredje utgåva på svenska är en fin och säreget mångfasetterad bekantskap, som förtjänar sina närläsare.

Björn Schagerström

Publicerad: 2017-10-16 00:00 / Uppdaterad: 2017-10-14 12:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7107

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?