Text

Shakespeare 400 år

I Jasper Ffordes skruvade deckarlitterära universum har konflikterna mellan olika teorier kring vem Shakespeare egentligen var urartat i fraktionsstrider, vandalism och terror. I den här världen kan vi kanske nöja oss med att vem det än var som dog idag för exakt 400 år sedan, så är det ett ypperligt tillfälle att fira berättelser som funnits med oss ända sedan dess.

Shakespeares pjäser hade ofta någon typ av litterära (eller historiska) förlagor och de har sannerligen fått, öh, efterlagor av olika slag. Senaste given är förlaget Hogarths satsning på Shakespeare-rewrites, vars första två romaner kommit ut på svenska i dagarna: Tidsklyftan (efter En vintersaga) av Jeanette Winterson och Jag heter Shylock (efter Köpmannen i Venedig) av Howard Jacobson.

Faktiskt känns det mindre orimligt än vanligt att fira en författares dödsdag, för det är oerhört få förunnat att fortfarande vara så levande efter att ha varit död i 400 år.

Trevlig läsning!
/redaktionen genom Ella Andrén


Jeanette Winterson: Tidsklyftan: En vintersaga på nytt
Winterson gör en cover

”Jeanette Winterson tycks gilla covers. Tyngd: myten om Atlas och Herakles kom ut 2006 på svenska som en del av Canongates mytprojekt. Klassiska myter omtolkades och skrevs om av en mängd internationellt kända författare. Förutom Winterson deltog bland annat Klas Östergren i detta projekt. Den här gången är det…”Läs mer


Howard Jacobson: Jag heter Shylock
Den inneboende

”Köpmannen i Venedig hör till de Shakespeare-pjäser med karaktärer större än pjäsen i sig. Då tänker jag förstås framför allt på Shylock, den judiske långivaren med sitt skålpund säkerhet i gäldenärens kött. Den stereotypt gnidige och hämndlystne juden, vars utsatthet och smärta samtidigt är styckets själva blödande hjärta…”Läs mer


William Shakespeare: Som ni vill ha det
Mot Ardennerskogen!

”Hertig Frederick regerar. Maktspråk och girighet råder och humanisterna är förjagade till skogs. Nej, det var nog inte tänkt som en allegori över just vår samtid, även om den som roar sig med sådant onekligen kan få vatten på sin kvarn. Det är klassisk Shakespeare-komedi, en de klassiskaste, faktiskt: Som ni vill ha det, eller, i äldre…”Läs mer


Bill Bryson: På spaning efter William Shakespeare
[Valfritt Shakespearecitat här]

”För ett par veckor sedan var jag i London och såg Hamlet. Det var en riktigt bra uppsättning – ännu en lätt omtolkning, som plockade upp pjäsen till ett ospecificerat 1900-tal och tog fasta både på humorn (de stoppade rentav in referenser till Rosencrantz & Guildenstern Are Dead) och möjligheten att Hamlet verkligen är…”Läs mer


William Shakespeare: Hamlet
Att vara, osv

”Hamlet har egentligen aldrig varit min favorit. Men är man nu intresserad av översättandets alla mysterier så är det lätt gjort att ändå samla på sig en bunt olika upplagor. Sture Pyks översättning av den legendariska pjäsen kom ut för några år sen på Fischer & Co och är så vitt jag vet den nyaste som gjorts…” Läs mer


Jennifer Lee Carrell: Shakespeares hemlighet
Shakespeare-koden

”Huvudpersonen är snygg, atletisk och framför allt smart – hon är Shakespeare-forskare på ett av de bästa universiteten i världen, Harvard University. I boken följer hon ledtrådar, gåtor, historiska fakta och gömda koder i världslitteraturen och finner vägen till en hemlighet som skulle förändra allting som vi hittills tror att vi vetat…”Läs mer


William Shakespeare: Lika för lika
Att sona brott med brott

”Livet är teater hos Shakespeare. Karaktärerna spelar roller, prövar roller, testar varandra och sig själva. Därför är han fortfarande så spelbar och därför kommer han undan med sina uppriktigt sagt ofta ganska idiotiska intriger. I Lika för lika har hertigen tröttnat på sina depraverade undersåtar i Wien. Han vill styra upp lag och ordning…” Läs mer


Kent Hägglund: William Shakespeare: En man för alla tider
Lite om nästan allt

”William Shakespeare: en man för alla tider handlar inte så mycket om den berömde mannen, dramatikern och skådespelaren som om det samhälle han levde i. Det är en historisk faktabok beskrivande engelsk monarkihistoria och de blåblodigas olika kulturpolitiska strategier. Därtill får vi följa de engelska teatrarnas framväxt…”Läs mer


William Shakespeare: Romeo och Juliet
Ögonblickets mästare

”För att vara litteraturhistoriens mest berömda kärlekspar lämnar Romeo och Juliet en hel del att önska. Vad kärlek beträffar, alltså. De är unga, knappt mer än barn, impulsiva och flyktiga (minns att Romeo i pjäsens början är minst lika nere i den sköna men avvisande Rosaline) och hinner känna varann bara några dagar innan…” Läs mer


Tom Stoppard: Rosencrantz And Guildenstern Are Dead
Alla dör i slutet

”Med barndomsvänner som Ros och Guil är det inte att undra på att Hamlet blev lite konstig. En av de fantastiska/irriterande sakerna med Shakespeare är ju att man inte blir av med karln. Hans berättelser är så inväxta och inympade i allt att han inte går att ignorera. Är man intresserad av litteratur, och speciellt då…” Läs mer


William Shakespeare: Sonetter
Går det att såga Shakespeare?

”I”Shall I compare thee to a summer’s day?” ”To be or not to be…” ”A horse! a horse! my kingdom for a horse!” Ja, många är de citat som Shakespeare lämnade efter sig. Denne ”gigant bland giganter” har gjort ett sådant intryck på eftervärlden att även om man skulle vilja, är det inte lätt att sabla ner något han…” Läs mer


Gösta & Helena Brodin Friberg: Täcknamn Shakespeare
Ord, ord, ord

”Paret Brodin Friberg har under mer än tio år samlat in en enorm mängd teorier, infallsvinklar och historier om vem Shakespeare var, och ger nu sin svenska publik chansen att ta del av det de vill förmedla. Parets entusiasm och närmast passion för sina undersökningar går inte att ta miste på, emellanåt befinner sig författarna…”Läs mer


William Shakespeare: Julius Caesar
Demokratin och döden

”I Den gudomliga komedin placerar Dante tre personer längst ner i helvetet: Judas, som förrådde Jesus, och Brutus och Cassius, som förrådde Julius Caesar. Nu är det ju inte säkert att han menade något med just den där fördelningen – 2-1 till Caesar – men i vilket fall som helst talar det sitt tydliga språk. Mordet på Julius Caesar hör till historiens mest…” Läs mer


Lisa Fiedler: Hamlet + Ofelia
Ofelia hjärtar Hamlet

”Hur mycket ny berättelse kan man klämma in i en redan existerande? Brodera ut en biroll, göra till sitt? En hel del, uppenbarligen. I Hamlet + Ofelia har Lisa Fiedler mjölkat den lilla men berömda Ofelia ur Shakespeares Hamlet på alla upptänkliga intriger – och åstadkommit inte bara en ny, ytterst aktiv hjältinna utan också…” Läs mer


William Shakespeare: Macbeth
”Och alla gårdagar har lyst fram narrar till dödens mörker”

”Jag har absolut inget till övers för viftandet med gamla dammiga författare om det inte kan understrykas att de är användbara och livskraftiga också idag. På så sätt har jag ett ganska krasst bruksperspektiv på litteratur. Det perspektivet snarare underbygger än stjälper mitt underbart nördiga förhållande till William Shakespeare…” Läs mer


John Mortimer: Will Shakespeare
Shakespeare intoxicated

”Jag var skeptisk när filmen Shakespeare in love kom. Visst, ta litteraturhistoriens sexigaste, mest romantiska dialog och paketera om den. Väldigt kreativt, fnys. Men så växte den liksom till sig. Jag är grymt svag för intertextualitet och har alltid skoj när jag får sitta och leta roliga små vinkar. Kanske inte så tokig ändå…”Läs mer


Carl-Göran Ekerwald: Shakespeare – Liv och tankesätt
En bekantskap för alla tider och humör

”Var Shakespeare den vi hittills har förmodat att han var? En självlärd hantverkarson från vischan som provade lyckan i det elisabetanska London och blev odödlig på kuppen? Det är förstås omöjligt att säga säkert. Vad han emellertid uppenbart blivit i vår tid – förutom naturligtvis högt älskad och ofantligt spelad dramatiker…”Läs mer


Jasper Fforde: Something Rotten
Book ‘em, Dano

”Att läsa Jasper Ffordes deckare kräver en del förkunskaper. Inte nödvändigtvis i hans tidigare böcker – man sätter sig in i handlingen rätt snabbt – men gärna i alla andra böcker som någonsin skrivits. Hjältinnan, Thursday Next, är nämligen litterär detektiv – hon löser brott begånga mot och inom skönlitterära verk. Exempel? Hennes…” Läs mer


William Shakespeare: Othello
Uppvisning i banal ondska

”Shakespeare är ett namn som, inom minsta möjliga allmänbildning, är lika känt som Adolf Hitler, Cesar och för den delen Gud och Jesus. Jag tror inte det finns någon, hur ointresserad av litteratur denne än må vara, som inte hört hans namn. Trots att han är världslitteraturens största namn vet vi inte särskilt mycket om honom…” Läs mer

* * *

Vår första temasida om William Shakespeare gjorde vi redan för nio år sen.

Andra författare som har fått egna temasidor på dagensbok.com är Astrid Lindgren, Tove Jansson, August Strindberg, Herta Müller, Jane Austen, Emilie Flygare-Carlén, Stig Dagerman, Bob Dylan, Elfriede Jelinek, Pernilla Stalfelt, Harry Martinsson och J M Coetzee.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-04-23 00:01 / Uppdaterad: 2016-05-25 07:02

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?