Nyhet

Vem var Shakespeare?

Länge har debatten om vem som skrev William Shakespeares dramer och sonetter pågått. Buden har varit många och mer eller mindre fantasifulla. Till exempel har samtida namn såsom Francis Bacon och Christopher Marlow framhållits. Vad som är genomgående i de flesta fall är dock att de identiteter Shakespeare iklätts är betydligt mer bildade än den bakgrund historien om författaren visat upp. I Dagens Nyheter den 17/8 ställs frågan om Shakespeares identitet äntligen är fastställd. Det senaste budet är nämligen att mannen bakom Shakespeare var författaren och diplomaten Fulke Greville.

Om det är sant? Ja, det får väl, som alltid, framtiden utvisa.

Maria Carlsson

Publicerad: 2009-08-17 09:14 / Uppdaterad: 2009-08-19 09:08

Kategori: Nyhet

4 kommentarer

I själva verket är det i princip klarlagt att William Shakespeare var William Shakespeare, hur sårande den slusatsen än kan vara för konspirationsfantaster. Se er egen recension, liksom. Nej dra den om månlandningen också!

william baycon? shax-speare Oregistrerad 2009-08-18 16:34
 

Att William Shakespeare funnits och varit aktiv som skådespelare vid the Globe, är väl ställt utom tvivel. Men att han dessutom ensam författade de dramer han står som författare till är, såvitt jag vet, mer ifrågasatt. Sedan kan man dra den om månlandningen hur många gånger man vill.

Maria Carlsson Redaktionen 2009-08-19 03:39
 

Ifrågasatt, ja; huruvida frågorna alltid är trovärdiga är lite en annan sak, tycker i alla fall jag. I just det här fallet påstår de sig ju inte ens ha bevis än, bara att de tror att de kanske kan hitta dem när de öppnar den där graven… och även om de inte hittar något så lär diskussionen pågå några hundra år till. Det är ju lite svårt att bevisa att någon annan INTE skrev pjäserna.

Bill Brysons bok om Shakespeare har också en del intressanta kommentarer om frågan. Rekommenderas.

Björn Waller Redaktionen 2009-08-19 09:11
 

Ifrågasatt, javisst. Men notisen ovan missade liksom att nämna att det finns ett alternativ som är väldigt mycket troligare än de andra, och inte kräver skumma antaganden (som att ändra ordningen på pjäserna för att passa den tilltänkte författarens levnadsår, eller gömda kryptografiska ledtrådar á la Da Vinci-koden). Det var det som fick mig att surna till och, lite orättvist, kalla redaktionen konspirationsfantaster. Bara för att det finns flera alternativ betyder det inte att alla är lika sannolika.

will marlowe greville Oregistrerad 2009-08-22 18:19
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?