Recension

: Shakespeares hemlighet
Shakespeares hemlighet Jennifer Lee Carrell
2008
Wahlström & Widstrand
4/10

Shakespeare-koden

Utgiven 2008
ISBN 9789146215295
Sidor 447
Orginaltitel Interred with their bones
Översättare Thomas Andersson
Först utgiven 2007

Om författaren

Jennifer Lee Carrell, född 1962, är filosofiedoktor i amerikansk och engelsk litteratur och har verkat som Shakespeareforskare vid Harvard University, och också regisserat Shakespeareuppsättningar vid samma universitet. Shakespeares Hemlighet (2007) är hennes skönlitterära debut.

Författarens officiella hemsida

Sök efter boken

Huvudpersonen är snygg, atletisk och framför allt smart – hon är Shakespeare-forskare på ett av de bästa universiteten i världen, Harvard University. I boken följer hon ledtrådar, gåtor, historiska fakta och gömda koder i världslitteraturen och finner vägen till en hemlighet som skulle förändra allting som vi hittills tror att vi vetat (rörande Shakespeare), en hemlighet som det finns människor som är beredda att döda för. Så via storstäder och småbyar i England, metropoler och ökenlandskap i USA och utbildningsanstalter i Spanien får vi följa huvudpersonens jakt efter denna hemlighet, en jakt vars slutmål kan komma att förändra hela vår världsbild! Nämnde jag att hon har en side-kick i ungefär samma ålder och av motsatt kön och att de två blir betuttade i varandra?

Nej, det är inte Dan Brown som har bestämt sig för att skriva om Roberta Langdon, det är Jennifer Lee Carrell som har adopterat Browns dramaturgiska modell och hittat på en egen akademisk superhjälte – Kate Stanley. Kate är dock, som nämnt, Shakespeare-forskare och handlingen i Lee Carrells bok kretsar kring två av de stora mysterierna kring Shakespeare – mysteriet med de försvunna manuskripten (i det här fallet ”Cardenio”) och frågan om Shakespeares identitet – var det verkligen mannen från Startford-upon-Avon som skrev det alla dramerna, eller vad det någon annan?

Cecilia Schwartz nämner i en artikel på DNbok att en italiensk litteratursociolog sagt till henne att det i Italien numera ges ut så mycket böcker att recensenterna inte har tid för sågningar. I och med att bokfloden blir större och större finns det varken tid eller plats att ägna åt dåliga böcker. Situationen i Sverige är inte lika extrem, men det finns påfallande likheter. Varför, kan man då fråga sig, väljer jag att läsa den här boken? Jo, vi människor som läser mycket kan tendera att bli lite … skitnödiga av oss. Så inte ens när jag vill ha ren och skär underhållning, en äventyrssaga att fly vardagen med, har jag så pass mycket självdistans att jag plockar upp en vanlig deckare. Nej, det ska istället vara någon form av semiintellektuell bok med pusseldeckarambitioner där oxfordianer, baconianer och stratfordianer har ersatt onda grannar på den engelska landsbygden/emotionellt störda ungdomar från slummen/rika företagsmän med familjehemligheter att skydda.

Intrigen i Lee Carrells roman är naturligtvis väldigt spännande – vem var egentligen Shakespeare? Finns några av de förlorade pjäserna kvar idag – gömda någonstans? Och författarens researcharbete är imponerande! Många av de historiska fakta Lee Carrell nämner i boken är (till skillnad från i Dan Browns böcker) faktiska fakta. Hennes förmåga att väva ihop dessa fakta med fiktion är beundransvärd. Dessutom är det faktum att hon i efterordet berättar exakt vad som är sant och på vilket ställen som hon töjt på sanningen är värt en eloge. Olyckligtvis för författaren är detta inte nog. Man måste kunna skriva på ett sätt som rycker med läsaren också, och det lyckas Lee Carrell inte med.

USA Today beskrev hennes facklitterära debut genom att säga att den var skriven ”in a compelling, almost novelistic voice”, alltså att den var skriven med en romanförfattares röst. Tyvärr måste jag säga att hennes skönlitterära debut är skriven med en gnutta av den torra akademikerns röst. Naturligtvis måste man vara realistisk och inte ställa allt för höga krav på den här typen av böcker – de är vad de är och det är utifrån detta som man ska bedöma dem. Men Shakespeares hemlighet saknar drivet och glöden som hade gjort den till en fullfjädrad äventyrsroman. Nej, vill man ha mysterier av litterär art som varken saknar driv eller glöd så rekommenderar jag att man istället letar upp någonting av Jasper Fforde.

Nina Saric

Publicerad: 2008-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2015-02-26 22:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3078

8 kommentarer

Fin recension Nina! Jag övervägde att köpa den som julklapp åt någon men nu lär jag inte göra det. Är det någon som vet en bra Shakespeare-äventyrsbok (det måste vara om just honom) som finns att få tag på?

Rasmus Landström Redaktionen 2008-10-15 14:31
 

Jag var och luktade på den på biblioteket idag, men tack vare din recension väljer att läsa vidare om Ffords Thursday Next istället.

Gullan Oregistrerad 2008-10-15 15:04
 

Vem går och luktar på böcker? Låter inte vettigt

Jonatan Oregistrerad 2008-10-15 16:25
 

Lukten av en åldrande pappersbok påminner oss om vår långa tid på jorden.Vad luktar cyber!?

Björn Landström Oregistrerad 2008-10-15 18:34
 

Rasmus: Just Shakespeare vet jag faktiskt inte. Men om det är en riktig Shakespeare-nörd som boken ska hamna hos så kanske den här ändå passar? Det är väldigt bra research för att vara den här typen av roman, så det kanske uppskattas i alla fall?

Gullan: Hoppas att du gillar Fforde! Han skriver i och för sig inte exklusivt om Shakespeare, men jag har för mig att just "Cardenio" är med i den första boken i serien.

Nina Saric Redaktionen 2008-10-17 00:38
 

Den här boken blir säkert inte läst som Dan Browns böcker men har sin "publik". Det bevisar att vi människor gillar lätt underhållning.

cece Oregistrerad 2008-10-24 07:43
 

Har läst halva boken nu, måste säga att den var mycket bättre än mina förväntningar. Blandningen mellan diktverser och vanliga texten kan ibland vara lite förvirrande.

David Oregistrerad 2008-10-28 12:56
 

den var jätte bra!!!!, vad är det du snackar om???

vbh Oregistrerad 2010-12-13 22:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?