Recension

: Something Rotten
Something Rotten Jasper Fforde
2004
Hodder & Stoughton
7/10

Book ‘em, Dano

Utgiven 2004
ISBN 0340834269
Sidor 393

Om författaren

Fotograf: Mari Roberts

Jasper Fforde kommer från Wales (därav stavningen av efternamnet). ”Var är Jane Eyre?” är den första delen i en serie om fyra om den litterära detektiven Thursday Next.

Jasper Fforde – Officiell hemsida.

Thursday Next – Ffordes hjältinnas officiella sida.

Sök efter boken

Att läsa Jasper Ffordes deckare kräver en del förkunskaper. Inte nödvändigtvis i hans tidigare böcker – man sätter sig in i handlingen rätt snabbt – men gärna i alla andra böcker som någonsin skrivits.

Hjältinnan, Thursday Next, är nämligen litterär detektiv – hon löser brott begånga mot och inom skönlitterära verk. Exempel? Hennes första fall var att lösa en kidnappning – Jane Eyre själv hade rövats bort ur Jane Eyre. (I förbifarten råkar hon ändra slutet så att Jane och Rochester får varandra, till allas stora förvirring eftersom Charlotte Brontë i originalet tagit livet av honom.) I den här boken får hon bland annat spåra Theseus minotaur efter att denne flytt ur sin bok och gömt sig i en billig westernhistoria. Hon har nästan utrotat phelstafningswiruset, men aldrig lyckats lösa fallet med vem som stal alla skiljetecken ur sista kapitlet av Joyces Ulysses; tack och lov verkar folk inte sakna dem. Etc.

Det här är fjärde boken i serien, och utspelar sig till skillnad från föregångaren mer i den ”riktiga” världen än inne i andras böcker. (Alltså, en riktig värld där England är en republik, Krimkriget höll på i över hundra år, George Formby är president, det bor neanderthalare i förorten… och har jag nämnt tidsresenärerna?) Kanske är det det som gör att det blir en uppryckning från föregångaren. Fortfarande är det kul för bokslukare att fånga upp alla små nickar, parodier, parafraser och skamlösa stölder ur allt från Beowulf till Barbara Cartland. Att Thursday plockar med sig Hamlet i egen neurotisk person till ”dagens” England, där han prompt råkar i bråk med Bismarck (jag nämnde väl tidsresenärerna?) är ju upplagt för poänger också – speciellt när Hamlet inser att folk ser honom som en velpotta och bestämmer sig för att göra något åt det. Eller kanske inte.

Sen vimlar här förstås av bisarra infall och allmän metahumor. Elitkrocketmatcher! Tidsreseparadoxer! Hundratals klonade Shakespearear! Att läsa Fforde är ofta rent oförfalskat kul, även om han har en tendens att tjata ihjäl vissa skämt. Men han smyger även in ett lite allvarligare tema, när det fall Thursday får att lösa den här gången visar sig leda till högt uppsatta politiker som skrämmer upp väljarna med en förment fiende (i det här fallet Danmark, som ju faktiskt invaderat England, även om det VAR tusen år sen) för att gynna sina egna ekonomiska intressen… ett tema som aldrig känns helt inaktuellt. Det gör att även om Something Rotten kanske inte är fullt så överraskande och udda som de två första böckerna i serien var – Fforde har hittat sin nisch, och trivs lite för bra i den – känns den ändå mer relevant. Trots alla skämt på världslitteraturens bekostnad lånar den til syvende og sidst en stor del av moralen från Fahrenheit 451 – och det så uppenbart att antändningstemperaturen till och med står stämplad på titelbladet. Humor, men utan att glömma att det finns allvar. Vackert så.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2005-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-10 14:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1635

7 kommentarer

Låter intressant. Är omslaget gjort för att se halvtrasigt ut eller har du scannat in ett vältummat ex?

Björn Hagström Redaktionen 2005-05-23 10:11
 

Så det finns två björnar härinne minsann. Björn H och Björn W. Vem vinner i armbrytning?

Hankypanky Oregistrerad 2005-05-23 10:22
 

Björn H: Det är gjort för att se lite slitet och halvtrasigt ut. Oerhört snyggt omslag f ö – man kunde önska att lite fler svenska förlag var lika seriösa med sina pocketomslag som de brittiska.

Hankypanky: misstänker att H skulle vinna i armbrytning. Vi glömde testa det i helgen.

Björn Waller Redaktionen 2005-05-23 10:53
 

Är han alltid sådär blygsam Björn H? ;)

hankypanky Oregistrerad 2005-05-23 11:05
 

På ett litteraturforum räknas det inte som blygsamhet att säga att man är dålig på armbrytning. Grejen är att vara blek och intellektuell och stå över sådana ytliga nöjen.

Pontus Oregistrerad 2005-05-23 16:23
 

Det här är ett svenskt bokomslag i samma klass – tycker jag. (För pekaren över omslaget)

http://www.albertbonniersforlag.se/1100/1100.asp?English=1&ArticleId=9100101303

hankypanky Oregistrerad 2005-05-23 19:56
 

Tror jag skulle vinna pga mitt längdövertag….

Björn Hagström Redaktionen 2005-05-24 08:25
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?