Recension

: Var är Jane Eyre?
Var är Jane Eyre? Jasper Fforde
2006
Leopard
6/10

Till Torsdag Nesta, specialagent

Utgiven 2006
ISBN 9173431249
Sidor 359
Orginaltitel The Eyre Affair
Översättare Ia Lind
Först utgiven 2001

Om författaren

Fotograf: Mari Roberts

Jasper Fforde kommer från Wales (därav stavningen av efternamnet). ”Var är Jane Eyre?” är den första delen i en serie om fyra om den litterära detektiven Thursday Next.

Jasper Fforde – Officiell hemsida.

Thursday Next – Ffordes hjältinnas officiella sida.

Sök efter boken

Kära Torsdag,

Jag hoppas att du mår bra. Jag skriver för att berätta att jag nu äntligen fått reda på vad som hänt dig under det här året, eftersom jag läst boken. Jag måste säga att den var mycket spännande, även om den var litet väl lång. Visst var det roligt att läsa om din farbrors uppfinningar, men man kunde gott ha strukit en del miljöbeskrivningar. Det var ju ändå själva bovjakten som var intressant?

Tänka sig att du varit med om så mycket medan jag bara suttit här och tittat på TV! Man kunde ju tycka att det vore nog med att de stal manuskriptet till den där Dickens-romanen men att sen dessutom kidnappa litterära personer och stänga in folk i böcker! Och så den där avskyvärde Acheron Hades! Han verkar vara en riktig ärkeskurk. Ännu ondare än de skriver i tidningarna. Det är nästan så att man undrar om sådan ondska kan finnas. För att inte tala om alla underliga förmågor han har. Men du kan väl i alla fall hålla med om att ditt namn inte är mycket att klaga över när man jämför med honom? Föräldrar som döper sina barn till Acheron och Styx???

Jag tyckte mycket om biten med Spike förresten! Den kunde gott ha varit litet längre. Tänka sig att SO har en avdelning också för vampyrjägare! Det är ju så mycket man inte vet om deras olika verksamheter. Jag misstänker dock att de censurerat en del för jag kan inte säga att jag känner mig så mycket klokare efter att ha läst boken. Men jag tycker nog att du ska hålla dig till litteraturroteln i framtiden. SO5 – vad var det de höll på med nu igen? Terroristbekämpning? – verkar alldeles för farliga. Och tidväktarna förstår jag mig fortfarande inte på. Apropå det så kom din far på ett kort besök igår. Men han stannade om möjligt ännu kortare än han brukar, de var honom visst på spåren. Jag saknar honom faktiskt ibland. Tänk om man skulle skaffa sig en sällskapsdront! Kan du rekommendera någon modell?

Intressant det här om Shakespeare också. Jag hade besök av en ung man som var Baconian häromdagen, han blev nästan våldsam när jag berättade att jag nu vet vem som egentligen skrev dramerna. Jag undrar vad de nu ska sysselsätta sig med i Marlowe- och De Vere-sällskapen? Jag är rädd att de knappast kommer att sluta vandalisera williamofoner. På det hela taget tycker jag att man tar det här med litteratur litet för allvarligt i det här landet. Jag har inte ens läst Jane Eyre – den lär ju ha haft ett så dåligt slut. Men jag vet ju att du inte skulle hålla med mig – är man specialagent vid litteraturroteln så är man. Och det där med slutet är visst ändrat nu?

Varma hälsningar

Din mamma

PS Polly och Mycroft hälsar. De mår bra båda två, men Mycroft är fortfarande lite svartsjuk på William Wordsworth. Den gamle token! DS

PS2 Du borde hälsa på mer. Du bor ju inte långt härifrån. DS2

PS3 Jag funderar på att måla om sovrummet igen. Din pappa tyckte ju inte alls om den lila färgen som du föreslog. Varför föreslog du den egentligen? DS3

Textutdrag (Visa/göm)

Alice Thorburn

Publicerad: 2006-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2006-11-26 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2275

2 kommentarer

öööhhh? :-)

ööhsten Oregistrerad 2006-11-26 14:41
 

Jag tycker att boken är böand de bättre jag läst på länge, helt i stil med Adams Liftarens guide till galaxen. Jag vill ge den en solklar 10:a och har köpt in de fyra andra i serien på engelska.

Gullan Oregistrerad 2008-09-10 14:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?