Nyhet

Aktuellt i veckan

Det nya året har börjat ganska mycket som det gamla slutade. Vår temasida om Flykt och gränser är fortfarande sorgligt aktuell – även om fokus de senaste månaderna tycks ha flyttats alltmer från det förstnämnda till det senare.

Inte minst har avståndet mellan Sverige och Danmark plötsligt ökat med passkontroller, transportörsansvar och polisbevakning. Vi slår ett slag för närheten med våra senaste recensioner av danska författare (fler hittar du under etiketten Danska författare och på temasidan från bokmässan 2012):


Under dagen har nyheterna till stor del handlat om popikonen David Bowies död.

Sedan nyår har en debatt om våldtäktsförsök och sexuella trakasserier blossat upp. På det temat har vi en hel del boktips (inte minst under etiketten Våldtäkt), däribland:


På SVT har man de närmaste veckorna kunnat se filmatiseringen av Klas Östergrens romaner Gentlemen och Gangsters, miniserien Life in Squares, om Virginia Woolf och de andra i Bloomsburygruppen, liksom dokumentärserier om Leif GW Persson och Katarina Taikon.


I helgen gick en nyfilmatisering av William Shakespeares ödesmättade Macbeth upp på bio. Denna gång – för det är ju långt ifrån första gången pjäsen filmatiserats – är det Justin Kurzel som regiserar och Michael Fassbender som spelar titelrollen i en väl mottagen, relativt traditionell uppsättning med versmått, mörk medeltid och allt.

Shakespeare i modernare tappning blir det däremot i två av vårens romansläpp. Jeanette Winterson gestaltar En vintersaga och Howard Jacobson Köpmannen i Venedig i ett nutida Storbritannien – ett par av många vårböcker att se fram emot.

Vilka boksläpp längtar du efter i vår?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-01-11 19:00 / Uppdaterad: 2016-01-12 09:35

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?