Text

Stor special om konsten att skriva

Berättelser har alltid haft en stor dragningskraft och har fängslat människor i årtusenden. När skrivkonsten uppfanns blev det lättare att sprida ordet och ännu lättare blev det när boktryckarkonsten uppfanns på 1400-talet. Intresset för berättande kvarstår: på senare tid har intresset ökat lavinartat för skrivandet som hantverk och som konst, men även som ett sätt att bli känd och tjäna pengar. Antalet skrivarutbildningar och skrivarkurser ökar hela tiden och författaren som fenomen är ett ständigt diskuterat ämne både i och utanför litteraturen. I höstas startades dessutom en ny tidning på ämnet, tidningen Skriva.

Vi på Dagensbok.com vill uppmärksamma det stora intresset och har recenserat ett gäng nya romaner och handböcker med skrivarkonsten och författaren i fokus. Dessutom har vi samlat gamla recensioner och presenterar krönikor på ämnet för er att läsa och inspireras av.

Camilla Hällbom


Kerstin Ekman: Grand final i skojarbranschen
Skruvat om författarsubjektet

grand-final-omslag”Lillemor Troj är författaren som har gett ut böcker under 52 år på Albert Bonniers förlag. (Kerstin Ekman gav också ut sin första roman på Albert Bonniers förlag för 52 år sen, det var 30 meter mord som gavs ut 1959.) Lillemor Trojs debut gavs ut i oktober 1960. En dag kallas Lillemor till förläggarens kontor…”Läs mer


Daniel Sjölin: Världens sista roman
Härmapa

varldens-sista-roman-omslag”I Världens sista roman möter vi en alkoholiserad överklasspsykopat som skriver böcker. Hans namn är Daniel Sjölin. Daniel är anställd på SVT som programledare för litteraturmagasinet Babel, ett jobb som passar honom som hand i handsken. Psykopatens förnämsta drag är nämligen förmågan att härma…”Läs mer


Ulrika Kärnborg: Vad är litteratur? och 100 andra jätteviktiga frågor
”Är det här en pretentiös bok?” och 9 andra jätteviktiga frågor

vadarlitteratur_omslagFråga 1: Vad är detta för bok?
Kort svar: En bok som svarar på 101 frågor om litteratur.
Långt svar: På 1800-talet gav man ut böcker häftesvis, ett kapitel i taget. Om tillräckligt många köpte boken skrev man ännu ett kapitel. När folk tröttnade slutade man. Det här var bra för författaren…”Läs mer


Unni Drougge: Karriärmammans dotter
Ojämn kollektivroman

Karriärmammans dotter”Det förvånar mig att en så duktig och provocerande författare som Unni Drougge väljer att skriva en kollektivroman tillsammans med sina läsare, för det är precis vad Karriärmammans dotter är. Men är man hatad så är man också älskad. Och jag upplever att Unni Drougge har ett starkt och nära band till många av sina läsare, men kanske framförallt att de har det till henne…” Läs mer

Red. Skurups skrivarlinje: Blyertsbyggnader: Skurups skrivarlinje Antologi 2011
En samling framtida författare

blyertsbyggnader-omslag”Det är svårt att recensera en antologi som består av ett antal texter från olika författare. I det här fallet 20 elever från Skurups skrivarlinje. Varje skribent har i snitt 10 sidor till sitt förfogande och det är inte helt lätt att fånga en läsares intresse på så få tecken men många har lyckats och jag hoppas få läsa mer av deltagarna i den här antologin…” Läs mer


Peter Stjernström: Världens bästa bok
Underhållning för författaraspiranter

varldensbastabok_omslag”Titus Jensen är en avdankad, alkoholiserad romanförfattare som spenderar största delen av sin tid bakom bardisken på ”Föreningen” tillsammans med liksinnade. Eddie X är en svincool estradpoet med tungan rätt i munnen och kärleksdikter i fickorna…”Läs mer


Marcus Birro: Diktskola – Författarens guide till galaxen
Viljan blir lidande av förpliktelserna

diktskola-forfattarens-guide-till-galaxen-omslag”Mig veterligen finns det inga genvägar till att bli en bättre författare. Att läsa mycket och skriva metervis med text är det enda säkra tipset jag känner till. Allt annat är skitsnack, krasst sett. Därför rynkar jag alltid skeptiskt på ögonbrynen när det dyker upp en ny bok som ska lära ut hur man ska skriva…”Läs mer


Joyce Carol Oates: En författares övertygelse
Ur Oates bokhylla

en-forfattares-overtygelse-omslag”I den här essäboken får vi veta vilka favoritförfattare Joyce Carol Oates har. Mest skriver hon om berömda engelskspråkiga författare, som James Joyce, Virginia Woolf, Emily Dickinson och D.H. Lawrence. En tidig inspirationskälla var Lewis Carroll. De hon tycker allra mest om verkar vara Henry James och Tjechov…”Läs mer


Katarina Kuick och Ylva Karlsson: Skriv om och om igen
En bok att älska

Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson”‘Slå upp boken. T ex på s. 76-77. Läs. Välj. Skriv.’ Så står det på baksidan av boken Skriv om och om igen. Jag följer rådet. Resultat blir hämningslös inspiration. Här ska skrivas! Vill du också skriva? Men vet inte hur du ska börja? I så fall är det här boken för dig…”Läs mer


Allan G Hunter: Skriv dina memoarer
Väck den inre demonen

skriv-dina-memoarer_omslagSkriv dina memoarer – en handbok i självbiografiskt skrivande. Tung titel. Om jag ska vara ärlig valde jag den främst för att jag jobbar som skrivpedagog och såg den som ett sätt att fortbilda mig. Skrivande i all ära, men jag har nog lagt ner tanken på memorarer för egen del. Tänkte jag. Men den här boken är läskig…”Läs mer


Elisabet Norin: Tre enkla regler finns inte: En romanskola
En byggledare i konsten att skriva en roman

tre-enkla-regler-omslag””Det är inte alltid bristande kunskap som stoppar folk från att fullborda sina romaner – snarare bristen på stöd och uppmuntran.” Det uppger Elisabet Norin som ett argument till att skriva den här handboken: Tre enkla regler finns inte – en romanskola. Boken erbjuder både kunskap till den som skriver och stöd i skrivandet…”Läs mer


Katarina Lagerwall: Konsten att skriva en Bästsäljare
Bli beundrad bästsäljarförfattare!

lagerwall-wennersten-konstenattskrivaenbastsaljare-omslag.jpg”Journalisterna Katarina Lagerwalls och Lina Wennerstens välskrivna och inspirerande handbok Konsten att skriva en Bästsäljare har varit min allra senaste lektyr. Författarnas mål har varit att analysera vilka ingredienser som behövs i en bok för att den ska ha en chans att bli en bästsäljare…”Läs mer

Lars Rambe, Sölve Dahlgren och Ann Ljungberg: Lyckas med bokutgivning
Bra råd till alla som ger ut böcker

Lyckas med bokutgivning”Lyckas med bokutgivning är en bok om skrivprocessen som börjar där de flesta andra skrivhandböcker slutar. Egentligen handlar den här boken inte om skrivande, men den handlar om att slutföra sin bok, och det är där de flesta skrivprojekt faller. Det är många som har en roman i byrålådan eller på hårddisken… ”Läs mer

Sören Bondeson: Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman
Sören Bondeson: Konsten att döda

konsten-att-doda_omslag”Som den poet jag är har jag på något vis alltid varit fascinerad av deckare. Det är det där med mörkret, ondskan och spänningen. Vem gjorde det och varför? Jag minns hur jag på min författarutbildning skrev ett par deckarnoveller, och faktiskt drömde om att skriva en hel roman i samma genre. ” Läs mer

Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson: Författaren som kändis
Torrt och akademiskt

Författaren som kändisFörfattaren som kändis är en direkt uppföljning till Fenomenet Ranelid som behandlar Björn Ranelids författarskap. Den här boken breddar perspektivet lite och koncentrerar sig på ytterligare fyra författare: Kristina Lugn, Horace Engdal, Selma Lagerlöf och Jan Guillou (för att inte nämna Björn Ranelid)… ”Läs mer


Lars-Åke Augustsson: Lust att skriva romaner och noveller
Ledstång i vinglig spiraltrappa


”Det tycks råda ett skriande behov på böcker med tips och idéer avsedda för dom som av skrivarmarknaden anser sig kallad. Böcker som klassificerar litteratur, skiljer bra från dåligt, pekar på universella drag i berömda verk osv. Förr i tiden var dessa böcker kanske mer ett resultat av en analytisk författare eller nyfiken litteraturforskare, drivna av viljan att förstå litteraturen…”Läs mer

Krönikor

Skrivarutbildningar
”Kan man lära sig att skriva? Vad gör man egentligen på en skrivarutbildning? Redaktionen på dagensbok.com visade sig innehålla både en hel del som gått skivarlinjer av olika slag och en del som var nyfikna, så vi gjorde helt enkelt så att de som undrade ställde frågor till dem som visste. Enkelt men funktionellt…”Läs mer

Tidningen som sparkar dig i baken
tidningen-skriva

”Går du i författardrömmar? Du är inte ensam. Intresset för att skriva skönlitterärt har de senaste åren fullkomligt exploderat. Med det svenska deckarundret kommer lusten att tjäna snabba pengar på rolig sysselsättning, men inte handlar det bara om det?… ”Läs mer


En kär gammal kollega

bokhylla03”Det finns något vulgärt i handböcker i skönlitterärt skrivande. Att formulera något som redan uttalats. Samtidigt är det kanske det man letar efter i skrivhandboken? Något som bekräftar det man redan sysslar med. Jag gillar att läsa om skrivande i verkstadsform. Inte så att jag gör alla övningar som ofta står uppspaltade mellan pärmarna, men det tröstar mig att de finns där…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-12-17 00:02 / Uppdaterad: 2013-08-16 21:04

Kategori: Special

2 kommentarer

Lust att skriva romaner och novellers författare heter Lars-Åke Augustsson. Det står rätt i den utförligare texten!

Göran Fagerström, Bokverket Oregistrerad 2013-08-16 20:51
 

Jag har nu ändrat namnet. Tack för påpekandet!

Eva Björnberg Redaktionen 2013-08-16 21:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?