Krönika

En kär gammal kollega

Gästinformation

Charlotte Qvandt, född i Stockholm 1983, är utbildad skrivpedagog och har bland annat läst skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola och kreativt skrivande på Södertörns högskola. Charlotte Qvandt utkom våren 2011 med boken "Du ser draken genom fönstret. Om att förlora sin mamma och själv bli en".

Det finns något vulgärt i handböcker i skönlitterärt skrivande. Att formulera något som redan uttalats. Samtidigt är det kanske det man letar efter i skrivhandboken? Något som bekräftar det man redan sysslar med. Jag gillar att läsa om skrivande i verkstadsform. Inte så att jag gör alla övningar som ofta står uppspaltade mellan pärmarna, men det tröstar mig att de finns där.

Jag som skrivande person tycker om att prata med andra skrivande människor. Det ger mig inspiration och nya fasetter att lysa genom. På orden, på skrivandet. Som läsande människa gillar jag utöver själva läsandet att prata om min läsning med andra. Undersöka bokens själva byggställningar i dialog. Jag gillar att läsa recensioner och låta dem peka på nya böcker att upptäcka. En kombination av detta: Skrivläsandet finner sitt lustmäte och en lyra med tusen strängar i detta otal skrivhandledningsböcker som finns i min bokhylla.

bokhylla03

När jag har lett skrivarkurser för barn brukar de fråga om jag kan tipsa dem om någon bok som handlar om hur man skriver en riktigt bra berättelse. Jag kan aldrig det. Jag kan bara berätta för dem att det är att skriva som gör dem bra. Att läsa vad andra har skrivit. Läs miljoner texter, brukar jag säga, och härma alla samtidigt! Först lite senare i skrivprocessen tipsar jag dem om handböckerna.

Själv har jag gått igenom flera olika stadier i mitt förhållande till dem. Jag äger nitton olika. De flesta är kurslitteratur från kurser jag gått. Skrivarlinje på folkhögskola, kreativt skrivande på högskola, skrivpedagogutbildningen. Andra är för mitt eget höga nöjes skull. Genom åren har jag haft olika behov, och ska jag generalisera har jag gått från konkret till abstakt. Det känns rätt självklart nu när jag ställer mig på avstånd och tittar. Kanske är det så för alla? Förmodligen inte… Från början ville jag veta. Ha konkreta svar på mina konkreta frågor. Vad är en dikt? Hur skriver jag den? Vad kan den handla om? Varför tappar jag alltid lusten till en berättelse efter fyra sidor? Jag övade och tränade efter barndomsdikterna om årstiderna och ville liksom vidare. Länge klarade jag mig helt utan. Jag skrev på känsla! På kvitton och på conversskorna! Tillslut blev även impulserna rutin och jag fick stanna till igen. Ta till skrivövningar. Nöta dikt jag inte skrivit om jag inte tvingat mig till dem. Ett sätt att byta blickfång. Vid närmare eftertanke är det så jag använt dem. Som sidvändare och pekpinnar när skrivandet blivit slentrian.

Bokhylla 2

Numera är jag nästan enbart intresserad av andra människors tänkande kring sitt eget skrivande. Jag känner inte att jag behöver tips i miljöbeskrivning, utan mer fundera kring varför jag skriver. Just nu är det inte skrivandet som behöver sorteras, utan tankarna på det. Jag läser nästan bara poetiker. Aristoteles Om diktkonsten! Eva-Stina Byggmästars Men hur små poeter finns det egentligen! Yoko Onos Grapefruit! För att nämna några. Jag har gått från ett tummat ex av Bente Clods Skriv – en bok om att skriva som mycket konkret radar dos and don’ts i skrivandet och den hysteriskt tillrättalagda tolvstegsmetoden i Julia Camerons Öka din kreativitet till att helt enkelt lyfta blicken lite till tanken: Är det en skrivande uppfostran av mig själv, kanske?

Sammanfattningsvis är väl handboken i skrivandet mer en skrivarkollega än vägen man måste använda för att bli en riktigt god författare. Är det skriva man vill göra så skriver man. Lusten måste existera redan innan. Har man den så är det rätt kul att få inspiration och låna ingångar till texten som man ändå hade skrivit alldeles oavsett.

Charlotte Qvandt

Publicerad: 2011-12-17 00:01 / Uppdaterad: 2011-12-16 18:39

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?