Recension

: Tre enkla regler finns inte
Tre enkla regler finns inte: En romanskola Elisabet Norin
2011
Isaberg förlag
8/10

En byggledare i konsten att skriva en roman

Utgiven 2011
ISBN 9789176948446
Sidor 341

Om författaren

Elisabet Norin är född och uppvuxen i Västerås, men bor numera i Jönköping. Hon har en bakgrund som litteraturvetare, skrivarkurslärare, teaterproducent och förlagsredaktör. Bakom sig har hon också många år som flitigt verksam kulturskribent, bl a i JönköpingsPosten och i Kristianstadsbladet. År 2000 kom handboken I textens rum Om konsten att skriva (BrainBooks förlag, 2000) som hon är medförfattare till. Norin är för närvarande verksam som skrivarcoach på Skrivarlinjen på distans, Sörängens folkhögskola.

Sök efter boken

”Det är inte alltid bristande kunskap som stoppar folk från att fullborda sina romaner – snarare bristen på stöd och uppmuntran.” Det uppger Elisabet Norin som ett argument till att skriva den här handboken: Tre enkla regler finns inte – en romanskola. Boken erbjuder både kunskap till den som skriver och stöd i skrivandet.

Boken är uppdelad i fyra delar: ”Förberedelser”, ”Verktygslådan”, ”Du och din text” och ”Att möta världen”. Den tar upp en stor del av processen från idé till utgivning och är noga med att poängtera att romanskrivande tar tid och att en roman är något som ofta tar flera år att färdigställa.

Det första avsnittet ”Förberedelser” handlar om att avsätta tid, planera skrivandet och att hitta utgångspunkten för det egna skrivandet. En författare måste alltid på ett eller annat sätt utgå ifrån sig själv vilket poängteras här.

Det andra avsnittet ”Verktygslådan” berör själva skapandemomentet. Förmodligen är det här avsnittet det man vänder sig till oftast under en skrivprocess, därför har det också fått störst utrymme. Här kan man lära sig att bygga upp en struktur, bygga trovärdiga karaktärer, gestalta, mixtra med olika perspektiv, öva på miljöbeskrivningar och dialoger samt fundera över språk, tempus och stil.

Det tredje avsnittet ”Du och din text” tar upp strategier för att komma igång när man har kört fast eller har tappat energin. Det händer de flesta, för som Elisabet Norin skriver vid ett tillfälle: ”En roman är verkligen ett katedralbygge”. I det här avsnittet lär man sig även hur man avslutar en text och hur man redigerar och omarbetar den så att den verkligen blir färdig.

Den fjärde och sista delen av boken, ”Att möta världen”, handlar om utgivning, både på förlag och genom egenutgivning, samt marknadsföring. Det är en viktig del i skrivandet för de som når slutmålet, en färdig text, och den saknas i många andra handböcker om skrivandet. Hur gör man egentligen när den där romanen är klar och man vill ge den en chans att läsas av andra?

Varje delavsnitt avslutas med ”tre enkla regler” som ofta sammanfattar avsnittet och samtidigt visar att det inte finns tre enkla regler när man skriver en roman, det finns tusen olika regler och det går bra att välja dem som passar en själv eller skapa sin egna. Givetvis innehåller boken, på klassiskt handboksmanér, också praktiska övningar i det egna skrivandet, som kan inspirera, väcka idéer och bekräfta tekniker.

Det är befriande att läsa en handbok som inte tror sig ha alla svar på hur man skriver en roman utan hänvisar vidare till andra handböcker och romaner när läsaren kan tänkas behöva flera tips och exempel på hur man skriver. Boken är pedagogiskt uppbyggd, enkel att navigera i och det är lätt att hoppa mellan olika avsnitt i boken. Man behöver inte följa varje del till punkt och pricka för att få ut något av den här handboken.

Tre enkla regler finns inte – en romanskola är en handbok främst för den som redan har ett romanprojekt i skrivbordslådan eller ganska klara idéer i huvudet. Den är mer ett verktyg för att skapa för den som har idéerna men inte kommer igång än en inspirationskälla för den som tycker att det vore kul att skriva men inte vet om vad eller hur. Det är ingen glättig, färgglad idéspruta. Den här handboken skapar inga mirakel, det är mycket jobb för den som ska skriva, men den är en bra ledsagare. Om författaren är arkitekten kan handboken fungera som en byggherre i det katedralbygge det innebär att skriva en roman.

Eftersom boken tar slut men frågorna oftast är fler samlar Elisabet Norin fler tips och andra texter på hemsidan Tre enkla regler.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-16 23:54

Kategori: Recension | Recension: #4470

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?