Recension

: Lyckas med bokutgivning
Lyckas med bokutgivning: Handfasta råd från framgångsrika egenutgivare Lars Rambe, Sölve Dahlgren och Ann Ljungberg
2010
House of Independents
7/10

Bra råd till alla som ger ut böcker

Utgiven 2010
ISBN 9789186775001
Sidor 237

Om författaren

Lars Rambe är författare och advokat och har gett ut böcker på eget förlag. Den första deckaren Spåren på bryggan kom ut 2007, hans böcker har sålts i över 60 000 exemplar. Sölve Dahlgren är författare och journalist och egenutgivare av serien Innebandypiraterna. Ann Ljungberg är författarcoach som jobbar med nya och etablerade författares färdigställande av sina böcker.

Sök efter boken

Lyckas med bokutgivning är en bok om skrivprocessen som börjar där de flesta andra skrivhandböcker slutar. Egentligen handlar den här boken inte om skrivande, men den handlar om att slutföra sin bok, och det är där de flesta skrivprojekt faller. Det är många som har en roman i byrålådan eller på hårddisken, brukar det ju heta. Det är också många som tar steget ut och skickar in sina manus till förlag, men det slutar oftast där, med refuseringsbrevet.

Men nu finns det alternativ, det har aldrig varit enklare att starta ett eget förlag och helt enkelt ge ut sin bok själv! Lars Rambe, Sölve Dahlgren och Ann Ljungberg delar med sig av alla sina erfarenheter och tips och gör Lyckas med bokutgivning till en bok som alla som håller på med bokutgivning borde läsa.

Boken tar upp allt ifrån färdigställande av själva boken med ISBN, tryckning och omslag, till marknadsföring, försäljning och budget. Det är konkret och många gånger i punktform, bara att utföra, bocka av och vänta på resultatet. Det låter så enkelt, alla svar finns där, succén är ett faktum. Men när till och med Lyckas med bokutgivning trampar i sina egna fallgropar inser jag att det trots allt inte är så lätt som de framhärdar. Även om författarna poängterar vikten av att ta in professionell hjälp utifrån, att betala för till exempel redaktör, korrekturläsare och formgivare, är det inte en garanti för en bra slutprodukt.

Författarna ägnar närmare 6 sidor åt vad man ska tänka på gällande omslag, trots det är Lyckas med bokutgivning en av de fulare böckerna i min bokhylla. Halva omslaget är svart med titeln i stora, rosa bokstäver, än så länge förhåller de sig i alla fall till sina egna tips, men det där med att omslagsbilden ska vara tilltalande och väcka intresse har de missat helt. En överleende tjej som till hälften är täckt med böcker ståendes i en bokhylla med snittet utåt (motsatsen till ryggen), får inte mig mer peppad på att ge ut min bok själv. Speciellt inte om den måste se ut sådär.

Egentligen är det ytterligare en anledning till att ge ut sin bok själv, det är du som sitter på besluten, ingen kommer att ta dem åt dig, på gott och ont.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-16 17:46

Kategori: Recension | Recension: #4472

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?