Böcker som inriktar sig på att inspirera till skrivande finns det många av och ofta är de ganska lika varandra; det brukar vara ungefär samma tips men formulerade på olika sätt. Men här är en handbok som faktiskt sticker av något, i och med att det enda kapitel som handlar om konkret skrivande är extremt kort och övergripande – bara tjugotalet sidor av bokens totala cirka trehundra. Om detta är bra eller dåligt kan man fråga sig – själv var jag till att börja med ganska förbryllad, men började efter ett tag tycka att det snarast kändes lite uppfriskande med en bok som fokuserar på allt det där andra kring skrivandet än själva stunden vid skrivbordet med huvudbry över karaktärsgestaltning, dramaturgi, dialog, miljöbeskrivningar och förmodad skrivkramp. Vad Författarboken istället är inriktad på är hur man marknadsför och säljer in sin bok – oavsett om den i nuläget är färdigskriven eller ej.
Som handbok för marknadsföring är det här en mycket praktisk bok. Saklig, konkret, lätt att förstå och uppdelad i väl överskådliga kapitel. Inget störande ovanifrån-perspektiv utan snarare: det här har funkat för mig, det kanske kan funka även för dig. Så långt allt väl. Man får lära sig sådant som hur man bygger en plattform på sociala medier, vad nyttan kan vara med att anlita en lektör och vilka olika vägar som finns för bokutgivning. Vill man satsa på ett klassiskt bokförlag, egenutgivning eller hybrid? E-bok, ljudbok eller papper? Kapitlet om produktion går inte bara igenom vad man själv behöver veta för att bli antagen, skriva avtal eller formge sin egen bok utan förklarar också vad förlagen och bokutgivarna gör: hur det funkar med baksidestexter, ISBN-nummer och omslag, till exempel.
De flesta skrivböcker jag tidigare har stött på har annars tagit slut precis där förlagen tar vid och vad de sedan pysslar med har varit något av ett förborgat mysterium som här avdramatiseras på ett trevligt sätt. (Därmed inte sagt att de inte behövs – däremot ger denna lilla inblick i förlagsvärlden den blivande författaren möjligheten att veta mer om vad hen ger sig in på, och ta ett mer övervägt beslut.) I kapitlet om lansering kan man till och med läsa om hur man anordnar en lyckad releasefest. Författarboken är en inspirerande liten handbok att ha i hyllan och bläddra i när man undrar över något, snarare än en bok att läsa från pärm till pärm.
Men om man väntar sig klassiska skrivtips och främst är ute efter att förbättra sitt skrivande, då kommer man att bli en smula besviken. Här finns (nästan) inget för den som vill veta hur man hittar en bokidé som håller eller hur man ska vässa sina formuleringar för att de ska bli så bra som möjligt. Vill man lära sig mer om det så får man lov att komplettera med en annan skrivbok. Inget fel med detta, men jag tycker nog att man kunde varit tydligare med att så är fallet, för att boken ”innehåller det mesta du behöver veta som författare” som baksidestexten antyder känns faktiskt inte riktigt rätt.
Publicerad: 2015-10-04 00:00 / Uppdaterad: 2015-10-03 11:26
En kommentar
Tack för en intressant och välskriven analys av min bok! Jag tar med mig din avslutning, kanske filar vi om baksidestexten till nästa upplaga så att den blir tydligare.
#
Kommentera